Nazilli Güzelköy Özel Eğitim Uygulama Okulu II. ve III. kademe öğrencileri okullarında yer alan konferans salonunda gerçeğine taş çıkartan bir sinema keyfi yaşadı. Özel Eğitim Öğretmenleri Seda Tözüm ile Kutsay Ulu tarafından hazırlanan, Okul Müdürü Ali İhsan Şahin'in destekleriyle hayata geçen 'Güzelköy Sinema Günleri: Kendimiz Çalışıp Kendimiz Eğleniyoruz' projesinde öğrenciler birçok deneyimi ilk kez yaşama fırsatı buldu.

BÜFEDEN GİŞEYE KADAR HER ŞEY ONLARA EMANET EDİLDİ


Okuldaki imkanlarla hazırlanan gişede öğrenciler tarafından bilet satışı, büfede de patlamış mısır ve su satışı yapıldı. Bunların yanı sıra yer gösterici ve güvenlik görevlileri de özel öğrencilerin arasından seçildi. Çocukların alışveriş yapması için halk arasında düğün parası olarak bilinen geçersiz paralar kullanıldı. Farklı seanslarda gerçekleşen film gösterileri için her bir çocuğa 20 TL verildi. Seçtiği bir filme girmek isteyen öğrenciler 10'ar TL karşılığında bilet, patlamış mısır-su aldı. Güvenlik görevlilerinin kontrolünün ardından salona giriş yapan öğrencileri yer göstericiler karşıladı. Biletleri kontrol eden yer göstericiler ellerindeki fenerler ile arkadaşlarına yardımcı olarak koltuklarına kadar eşlik etti. Etkinlik sayesinde sosyalleşen, bağımsız bir şekilde alışveriş yapan ve sorumluluk bilincini geliştiren öğrencilerin mutluluğu gözlerinden okundu.

YAŞAYARAK ÖĞRENİYORLAR


Okul Müdürü Ali İhsan Şahin, özel eğitimde bu tarz etkinliklerin sıkça yapıldığını ifade ederek projede yer alan öğretmen ve öğrencilerine teşekkür etti. Şahin, "Özel eğitim okullarının esas amacı uygulayarak öğretmektir. Çocuklarımız için yaparak yaşayarak öğrendikleri her şey daha kalıcı olmaktadır. Burada da çocuklarımızın bağımsız yaşamalarına katkıda bulunmak için hayatları boyunca görebilecekleri sosyal becerileri kazandırmaya çalıştık" diyerek projelerin devamının geleceğini aktardı.

AİTLİK VE BAŞARI İHTİYAÇLARI KARŞILANDI


Proje ortaklarından 10-C sınıfı özel eğitim öğretmeni Seda Tözüm etkinlikte 27 öğrencinin görevlendirildiğini, yaklaşık 100 öğrencinin de katılımcı olarak yer aldığını belirterek amaçlarını şu ifadelerle açıkladı: "Özel öğrencilerimizin sosyal yaşamlarına çok yönlü bir şekilde katkıda bulunmak istedik. Yaşayarak öğrenmelerinin yolunu açarak kendilerinin çalışıp eğleneceği sinema yaşantısı oluşturmaya çalıştık. Çocuklarımızın sosyalleşmesi, kaynaşması, görevleri yerine getirmesi ve işbirliği halinde çalışması çok önemliydi. Etkinlik içerisinde yer alıp aitlik ve başarı ihtiyaçlarının karşılanması da sağlanmış oldu."

PARA KULLANIYORLAR


Projenin üstlenicilerinden 10-B sınıfı özel eğitim öğretmeni Kutsay Ulu da gerçek hayatta yapılan bu tarz etkinliklerde çocukların çok fazla rol alamadığına dikkati çekti. Ulu; “Özel eğitim öğrencilerimiz bu tür etkinlikleri genelde aileleri ile yapıyor ve alışverişlerin tamamını ebeveynler gerçekleştiriyor. Çocuk ise sadece evden çıkıp sinemaya gitmiş oluyor. Bu ve buna benzer fırsatları projemiz ile çocuklarımıza sunmaya çalıştık. Alışveriş süreci belki biraz daha yavaş oluyor ama çocuklar bunu kendileri deneyimliyor. Para karşılığında bir şey aldıklarını görüyorlar" dedi.

DERSLERDE ÖĞRENDİKLERİNİ PEKİŞTİRİYORLAR


Projede gerçekliğe de önem verdiklerini vurgulayan Ulu, salon numarasından film afişlerine kadar tüm detayları düşündüklerini belirterek haftanın üç gününe yaydıkları seanslardan tüm sınıfların yararlanması için çalıştıklarını söyledi. Öte yandan Ulu etkinliğin bir diğer amacının matematik dersinde öğrenilen sayıları, iletişim dersinde kazanılan becerileri uygulamada pekiştirmek olduğunu dile getirdi.