Nazilli’nin Arslanlı Mahallesi’nde yaşayan 40 yaşındaki Şenay Gündüz mikro kredi alarak eşi Şafak Gündüz ile eskiden evlerimizin başköşelerinde olan ot süpürge yapımını sürdürüyorlar. Evlerinin yan tarafındaki eski bir evi kiralayan Şenay Gündüz, yeri ot süpürgesi atölyesine çevirdi. Plastik süpürgelerin asla ot süpürgelerin yerini tutamayacağını ifade eden Gündüz, karı koca siparişlere yetişemediklerini ifade ettiler.

“MİKRO KREDİYİ SERMAYE YAPTIM”

Unutulmaya yüz tutmuş bir meslek olan süpürgeciliği unutturmamak ve meslek olarak para kazanmak için bu işi yaptıklarını ifade eden Şenay Gündüz, “Eşim Şafak Gündüz ile bu işi yapıyoruz. Küçük bir mikro kredi alarak bu işe başladım. Zor meşagetli ama gayette keyif alarak yaptığımız bir meslek. Emek vermeden yemek olmuyor. Bunun en güzeli benim bu işi yapmam. Son zamanlarda ekonomik sıkıntılardan dolayı malzeme almakta zorlandım. Arkadaşlarımdan dar gelirli kadınlara verilen sermaye geliri olan Mikro Krediyi duydum. Yararlanmak istedim. Gerekli yerlere telefon açtım. Nazilli Şube Müdür Yardımcısı Öznur Özden geldi. Mikro Kredinin detaylarını anlattı. Kredi çektim, onunla sermaye yaptım. O sermayeyle tekrar süpürge yapmaya başladım. Hayallerim biraz daha işi büyütüp, Arslanlı Mahallesinde oturan ve mahallelerde oturan kadınlarımızı aktif olarak burada iş hayatına katılmalarını ve benim gibi bu mesleği unutturmamaya çalışmalarını sağlayacağım. Hem de evlerine katkıda bulunacaklar. Ben ve kadınlar bu işi yaparsak unutulmaya yüz tutmuş, geleneksel bir mesleği devam ettirmiş olacak” dedi.

“MUTLU OLUYORUM”

Ot süpürge işini daha önce Ödemişte yaptığını kaydeden Şenay Gündüz, “Nazilli’de bu işe başlayalı 5 ay oldu. Şuanda haftada 600 tane süpürge yapıyoruz. Süpürgeyi genelde çerezciler, ev hanımları tercih ediyor. Ama siparişlere yetmiyor. İşimizi seviyoruz. İşimize devam etmek istiyoruz. Otlar dışardan geldiği için maliyetli oluyor. Otumuz Edirne ve Bulgaristan’dan geliyor. Süpürgemizi Denizli ve Aydın çevrelerine veriyoruz. İşimizi daha da geliştirmek istiyoruz. Aynı zamanda süpürge işi yaptığımda sıkıntılardan da uzaklaşmış oluyorum, daha da mutlu oluyorum” ifadelerini kullandı.