Memleketi Kütahya'nın Çavdarhisar ilçesinde evini atölyeye çeviren bir evli ve bir çocuk annesi 46 yaşındaki Necla Ertaş, tabak, kase, vazo, sürahi, bardak kupa gibi çini 'bisküvi'ler sipariş ederek onlara lale, gül, karanfil, sümbül gibi yöresel sembollerle işleyip satarak aile ekonomisine katkı sağladı. Kaybolmaya yüz tutan el sanatını yaşatan Ertaş, Vakıf Müdürü olan eşinin tayini çıkınca Aydın'a yerleşti. Aydın'da mesleğine devam etmek isteyen Ertaş, hem malzeme sıkıntısı hem de işlediği çinileri pişirmek için fırın ilde uygun fırın olmaması nedeniyle işini yapamadı. Fakat çiniden kopmayan Ertaş, KOSGEB'in girişimcilik eğitimine katıldı. Girişimcilik sertifikasının ardından kredi desteği alan Ertaş, Aydın'ın Efeler ilçesi Kıbrıs Caddesi üzerinde çini süs eşyası üzerine züccaciye dükkanını hizmete açtı.

SERAMİK SANATINI YAŞATIYOR

Osmanlı tarihinden günümüze kalan en özel ve nadide miraslardan biri olan çini sanatı olduğunu dile getiren Ertaş, "Kütahyalı olduğum için çocukluğum çini seramiklerin içerisinde geçti. Aydın'a gelmeden önce vazo, tabak, sürahi ve çeşitli kap kaçaklara evimde motifler ve renklendirmeler yapıyordum. Eşimin 5 yıl önce tayini çıkınca Aydın'a geldik. Burada mesleğimi devam ettirmek istedim ancak malzeme sıkıntısı ve seramikleri pişirmek için fırın olmadığı için yapamadım. En azından çiniden kopmamak için KOSGEB'in desteğiyle züccaciye açtım. Kütahya'dan siparişe göre bizzat kendim gidip getirdiğim çini işlemeli süs eşyalarını satarak hem sigortamı ödüyorum hem de kültürümüzün vazgeçilmez bir parçası olan seramik sanatını yaşatıyorum" diye konuştu.

"KADIN HER İŞİ BAŞARIR"

Kadınların iş hayatında olması gerektiğinin altını çizen Ertaş, "Çevremdeki insanlar, ekonominin zor durumda olduğunu ve dükkan açmamam uyarısında bulundular. 7 ay önce devlet desteğiyle züccaciyeyi açtım. Kazancım çok şükür iyi. Özel günlerde çini eşyalara ilgi artıyor. Kadınların iş hayatında olması çok önemli. Kadın isterse her işi başarır, yeter ki azimli olsunlar. Ben kendi işimin patronu oldum, kadınlar da kendi iş fikirlerini hayata geçirerek daha mutlu olabilirler" diye konuştu.