Aydın'da kurbağalarla birlikte biyolojik çeşitliğin korunmasına yönelik yaptığı çalışmalar çerçevesinde EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, Söke İlçe Tarım ve Orman Müdürü Zeki Berhunu’yi ziyaret etti. Ziyaret hakkında açıklamalarda bulunan Başkan Sürücü, “Derneğimiz EKODOSD’un, Aşağı Büyük Menderes Havzası’nda ki doğal alanlarda biyolojik çeşitliliğin korunmasına yönelik yaptığı çalışmalar, araştırmalar ve projeler konusunda bilgi verdik. Yapmış olduğumuz çalışmalar içinde sulak alanlara önem verdiğimizi, birçok canlının yaşam alanı olan sulak alanlardaki olumlu-olumsuz gelişmeleri düzenli olarak takip ettiğimizi bildirdik” dedi.

DENETİMLERE SIKI TAKİP


Leyleklerle ilgili yaptıkları çalışma hakkında da bilgiler veren Başkan Sürücü, “2004 yılından bu yana leylekleri izleme ve koruma çalışmaları yaptığımızı, 2010 yılından bu yana da Doğa Koruma ve Milli Parklar, Ege Üniversitesi ve EKODOSD işbirliğiyle, Aşağı Büyük Menderes Havzası köylerinde leylek yavrularını halkalama çalışmalarının yapıldığını anlattık. Afrika’dan ülkemize üremek için gelen leyleklerin, küresel iklim değişikliği nedeniyle her geçen yıl daha erken geldiğini tespit ettiğimizi, binlerce kilometre kat eden leyleklerin yorgun, bitkin ve zayıf bir şekilde geldiklerini söyledik. Leyleklerin çabuk toparlanmaları, eş bularak çiftleşmeleri ve yuvalarını tamir etmeleri için iyi beslenmeleri gerektiğini belirttik. Bu dönemde en kolay avlayabildiği besin grubunu kurbağaların oluşturduğunu söyledik. Bu günlerde Söke ovasına güneyden gelen kurbağa avcılarının, leyleklerin besin grubundaki kurbağaları kaçak olarak topladıklarını anlattık. Tarım ve Orman İlçe Müdürümüz Zeki Berhuni, rutin denetimleri yaptıklarını, gelen ihbarları da değerlendirdiklerini, dün de Jandarma Karakol Komutanlığı ekipleri ve Su Ürünleri kontrol ekipleri tarafından kurbağa avcılığı yaptığı tespit edilen kişilere idari işlemlerin uygulandığını söyledi. Aydın bölgesinde kurbağa avcılığının yasak olduğunu, kaçak avlananların ihbar edilmesi halinde işlem yapılacağını belirtti. Söke İlçe Tarım Orman Müdürü Berhuni’yi göstermiş oldukları duyarlılık için teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“KURBAĞALAR TOPLANMAMALI”


Kurbağaların toplanmasıyla ilgili Adnan Menderes Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Kurtuluş Olgun’un yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Söke ovasındaki sulak alanlar kurbağaların üremeleri için uygun alanlardır. Bilimsel adı Rana ridibunda olan, arka bacakları oldukça kaslı Ova Kurbağaları toplanmaktadır. Önümüzdeki günlerde çiftleşmeye başlayacak kurbağalar yumurtalarını suya bırakacaklardır. Kurbağaların suya bıraktığı yumurtalar, kaçak avcıların toplaması sırasında zarar görürler. Bu yanlış uygulama nedeniyle, yumurtadan çıkmış ve karaya çıkabilmesi için suya gereksinim duyan larvaların ortamları bozulur ve onların ölmesine neden olurlar. Çiftleşecek ve yumurta bırakacak ergin hayvanların toplanması anaç birey sayısını da azaltır. Mayıs ayına kadar bırakın kurbağa toplamayı, sudaki insan hareketleri bile kurbağaların üremesini olumsuz etkiler. Mart-Mayıs ayları arasında çiftleşecek ve yumurta bırakacak ergin hayvanlar, kendi nesillerini sürdürebilmesi için kesinlikle toplanmamalıdır. Kaçak kurbağa avcılarına kesinlikle izin verilmemelidir. Kurbağaların toplanması buradaki doğal dengeye zarar vermekte, sulak alan ekosistemi içinde leylek gibi kurbağalarla beslenen kuşların besin gruplarının azalmasına da yol açmaktadır."