AK Parti Aydın İl Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Üretimden hasada, işlemeden satışa her aşamada üreticimizi destekledik. Gübre ve yemde KDV’yi kaldırdık, mazot maliyetinin yarısını desteklemeye başladık. Sertifikalı tohum ve fidan kullanımını ve üretimini 12 yıldır destekliyoruz. Genç çiftçilere hibe desteği sağlıyor, kırsal kalkınma destekleri ile tarımsal üretim tesislerinin kurulmasına yüzde 50 hibe veriyoruz. Tarımsal kredilerde faizleri düşürdük, tarımın birçok alanında üreticilerimize sıfır faizli kredi sağladık.Verdiğimiz destekler ve yürüttüğümüz projeler ile hem bitkisel üretimi hem de hayvancılığı geliştiriyoruz. Arazi toplulaştırma, güvenilir gıda, işletme bazlı danışmanlık sistemi, eğitim-yayım, tarımsal sigorta ve daha birçok alanda ürettiğimiz yenilikçi çözümlerle daha verimli bir zirai hayat inşa ettik, etmeye de devam ediyoruz."

“GÜBRE VE YEMDE KDV'Yİ KALDIRDIK”

Açıklama şu şekilde devam etti: “Çiftçinin önemli üretim girdisi olan kimyevi gübrede yüzde 18, yemde yüzde 8 olan KDV’yi, Şubat 2016’da kaldırdık. Tarım Kredi Kooperatiflerinin KDV indirimine ilaveten yaptığı diğer indirimle birlikte gübre ve yem fiyatlarını daha aşağı seviyelere çektik. Tarımda küçük aile işletmelerini yalnız bırakmadık, 2016 yılında destek kapsamına aldık. 5 dekar ve altı arazisi olan meyve, sebze, süs bitkisi, ıtri-tıbbi-aromatik bitki yetiştiricilerine dekar başına 100 TL destek veriyoruz. 2002 yılında yüzde 59 olan tarımsal kredi faiz oranlarını, sıfır ile yüzde 8,25 aralığına düşürdük, birçok tarımsal faaliyeti faiz indirimli kredi kapsamına aldık. Çiftçimizi yüksek faiz yükü altında ezdirmedik, üretimin önünü açtık. Hayvancılık, sulama, sertifikalı tohumluk üretiminde faizsiz finansman dönemini başlattık, kredi faizlerini sıfırladık. Aydın’da son 16 yılda tarımsal kredi kullanımında 134 KAT ARTIŞ sağladık. Tarım politikalarımız ve sağlanan kolaylıklar sayesinde çiftçimizin kullandığı kredilerin geri ödenmesinin önündeki güçlükleri en aza indirdik."

“KIRSAL KALKINMA HAMLESİNİ BAŞLATTIK”

‘Son 12 yılda Kırsal Kalkınma için Aydın’a 93.9 milyon TL hibe desteği verdik’ şeklinde devam eden açıklamada şu ifadelerle yer aldı: “Bu hibelerle Aydın’da 238 yeni tarımsal sanayi tesisi kurduk, 3.580 kişiye istihdam sağladık. Ayrıca, 47 damla ve yağmurlama sulama tesisinin kurulumunu destekledik. Ulusal kaynakları kullandığımız yüzde 50 hibeli Kırsal Kalkınma Destekleri artarak devam ediyor. Tarımsal ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi, depolanmasına yönelik yatırımları,makine-ekipman alımları, damla ve yağmurlama sulama sistemlerinin kurulumunu destekliyoruz. Hayvancılıkta Yeni Desteklerle Üretimi Teşvik Ettik Küçükbaş Hayvancılığı İlk Kez 2006 Yılında Destek Kapsamına Aldık, Yeni Projelerle Daha da Geliştiriyoruz. Büyükbaştan küçükbaşa, besiden süte, yemden arıcılığa kadar birçok alanı destek kapsamına aldık. Son 16 yılda Aydın’da hayvancılık desteğini 52.2 kat arttırdık. Bu dönemde Aydın’a toplam 886.8 milyon TL hayvancılık desteği verdik. 4 ay ve üzeri buzağı ve malağı ilk kez destek kapsamına aldık. Buzağı ve malak başına 350-500 TL arasında destek sağlıyoruz. Üretici Örgütleri üzerinden ödenen Hayvancılık Desteklerinin doğrudan üreticilere ödenmesini sağladık. Üretici Örgütlerine tarımsal desteklerden ödenen hizmet bedellerini artırdık, örgütlenmeyi desteklemeye devam ettik. Küçükbaşa verilen destekleri her yıl artırdık. 2018 yılında damızlık koyun-keçi desteğini 22 TL baştan, 25 TL başa çıkardık.Koyun ve keçi sütünü ilk kez destek kapsamına aldık. Koyu ve keçi yetiştiricilerimizin sürü yöneticisi (çoban) ihtiyacını karşılamak için “Sertifikalı Sürü Yöneticisi Programını” başlattık."

“YATIRIMLARI GÖRMEZDEN GELENLERE DİYECEK BİR ŞEY YOK”

AK Parti Aydın İl Başkanlığı’nın açıklaması şu şekilde tamamlandı: “Sürü yöneticisi (çoban) için kurslar düzenliyor, başarılı kursiyerlere sertifika veriyoruz. Sertifikalı çobanları çalıştıran işletmelere yılda 5.000 TL destek veriyoruz. Aydın’da en az 500 baş kapasiteli damızlık düve üretim merkezleri kuracağız. İnşaat yatırımlarına, alet-ekipman ve buzağı alımına yüzde 50 hibe vereceğiz. Son 16 yılda inşa ettiğimiz sulama projeleri ile Aydın’da 455.200 dekar zirai araziyi sulamaya açtık. Böylece çiftçilerimize yıllık 468,8 milyon TL zirai gelir artışı sağladık. 209.200 dekarlık Aydın Ovası Sulamasını tamamlayarak 2009 yılında hizmete aldık. Bu sulama tesisi Aydın için büyük önem arz etmektedir. Sultanhisar Sulamasını ise 2006 yılında tamamlayarak Nazilli İsabeyli Beldesi ile Aydın Merkez İmamköy Mahallesi arasında
bulunan 73.600 dekar araziyi sulamaya açtık. Aydın ülkemizin en önemli ziraat şehirlerinden birisidir. Dolayısıyla Aydınlı çiftçilerimiz için sulamanın ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Biz de bu doğrultuda çalışmalarımızı hızla sürdürüyoruz. İnşaat safhasında yer alan sulama tesisleri ile toplam 298.390 dekar arazinin daha sulanmasını sağlayacağız. İnşaat çalışmalarına hızla devam ettiğimiz önemli sulama tesislerimiz; Koçarlı Bağarası Sulaması 1. ve 2. Kısım işleri ile 146.040 dekar araziyi suyla buluşturacağız. Çine Sulaması, 69.800 dekar araziyi sulayacağımız işimizde yüzde 25 fiziki ilerleme sağladık. Bozdoğan Ovası Sulaması 1. Kısım Sağ Sahil İkmali, 49.080 dekar araziyi sulayacağımız işimizde yüzde 45 fiziki ilerleme sağladık. Yenipazar Dalama Sulaması Yenileme, 29.000 dekar zirai arazinin sulama şebekesini yenileyeceğimiz işimizde yüzde 90 fiziki ilerleme sağladık. Sadece ilimizde gerçekleştirilenler bunlar. Yapılan hiçbir şeyi görmezden gelen zihinlere diyecek bir şeyimiz yok."