İl Başkanı Ali Çankır, yaptığı yazılı açıklamada AK Parti'nin yanlış ithalat politikaları yüzünden artık hem mutfakta, hem de tarlada yangın olduğunu savundu. 2 milyona yakın çiftçinin tarım arazisinin şu anda ipotekli durumda olduğunu iddia eden Ali Çankır, "Çiftçilerimiz, maliyet ve vergilerin yüksekliği ile üretim yapmakta zorlanıyor. Üretici üretimden çıkmak istemesi, tarlalarını, traktörlerini satması günümüzde hükümetin uyguladığı tarım politikasının çiftçimiz üzerindeki yansımasının açık bir örneğidir" dedi.

"TARIM ÜRETİMİ SÜRDÜRÜLEMEZ HALE GETİRİLDİ"

Dayatılan ithal tohumların, mazot fiyatlarında önlenemez yükselişin, artan vergiler ve gübre fiyatlarının çiftçilerin yarınlara olan umutlarını körelttiğini, ülkeyi de tarımda dışa bağımlı hale getirdiğini ifade eden Çankır, sözlerini şöyle sürdürdü: "İtalya’dan bakla, Romanya’dan sığır, Bulgaristan’dan buğday, Suriye’den zeytinyağı ithal edilerek tarım üretimi sürdürülemez hale getirilmiştir. Maliyet hesapları yapıldığında birçok üründe rekolte iyice düşerek, traktör ve tarım makine ekipmanlarında ki satışlarda yüzde 55-60 dolayında azalma göstermektedir. Neredeyse ipoteksiz arazisi kalmayan, ürettiği ürünü değerinde satamayan ve başta mazot, gübre olmak üzere yüksek girdilerle beli bükülen, destekleme ödemeleri yapılmayan, bankalara olan kredi borçları katlanarak artan çiftçilerimiz zorluk içinde tarımsal faaliyetlerini sürdürmek zorunda kalıyor. Verilen tarımsal destekler bile yüksek oranda mazota uygulanan yaklaşık yüzde 60 vergiyle geri alınıyor."

"ÇİFTÇİMİZE DESTEK OLACAĞIZ"

Tarımda yapılan yanlışların halkın pazara, markete ve alışverişe gittiğinde hem cebine yansıdığını, hem de sağlıklı bir yaşam için tehlike oluşturmaya başladığını kaydeden Çankır, gıdalara, sebze ve meyvelere yapılan zamların hükümetin dışa bağımlı bir tutum sergileyen tarım ve ekonomi politikalarının açık bir sonucu olduğunu iddia etti. “Artık arz-talep dengesinin kurulması, planlı bir üretimin sağlanması, çiftçilerimiz üzerinde uygulanan vergilerin azaltılması, mazot ve gübre fiyatlarının düşürülmesi, kredi faizlerinin azaltılması ve iktidarın hem çiftçimizin hem de tarımsal faaliyetlerinin önünü açacak politikaların geliştirilmesi acilen gerekmektedir” diyen Çankır, tarımı bitirenlere, çiftçiyi borç içinde yaşamaya muhtaç bırakanlara, sağlıksız gıdalarla ülkenin geleceğini hiçe sayanlara karşı tarıma, çiftçiye ve üreticiye her daim destek olmaya devam edeceklerini söyledi.