İŞKUR Nazilli Şube Müdürü Yakup Ergenlik ve Meslek Danışmanı Davut Kadir Öz’un birer sunum gerçekleştirdiği programa Karacasu Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Erikmen, Karacasu SYDV Müdürü Mustafa Geçmez, Eğitim Şube Müdürü Avni Akar, Esnaf Odası Başkanı Sefa Töz, daire ve kurum müdürleri, esnaf ve vatandaşlar katıldı. Karacasu'da her haftanın bir günü iki personelin ilçe halkına hizmet verdiğini ifade eden Ergenlik, "Ben kendimde sıklıkla ilçeye gelip ziyaretlerde bulunuyorum. Bizim amacımız işverenlerimizin istihdamlarımızdan ve teşviklerden en iyi şekilde faydalanabilmelerini sağlamak” dedi.

HER İŞSİZ VE İŞVERENE MESLEK DANIŞMANI

İşverenlere yönelik teşvikleri tanıtmaya çalıştıklarını ifade eden Ergenlik, “İşçi ile işveren arasında köprü durumundayız. Teşvikler ve desteler hakkında işverenlerimizi bilgilendiririz. İş arayanlara iş arama becerileri eğitimi hakkında bilgiler veririz. Nazilli, Bozdoğan, Buharkent, Kuyucak, Karacasu Bizim şube müdürlüğümüz hizmet alanında bulunan ilçelerdir. İlçelerimizdeki işletmelerin tamamına ve iş arayanların tamamına hitap eder durumdayız. Kurum olarak 29 personelle hizmet etmeye çalışmaktayız. İŞKUR’un temel amacı iş gücü piyasasının ihtiyaçları doğrultusunda hareket ediyoruz. İstihdam hizmetlerini çeşitlendirmek ve işe yerleştirme noktasında aktif rol oynamak bizim görevimiz. Aktif iş politikaları, programlarını yaygınlaştırmak ve geliştirmek yönünde adımlar atıyoruz. Her işsiz ve işveren bir meslek danışmanı faaliyetimiz var. İş arama becerileri eğitiminin üzerinde duruyoruz” dedi.

"İŞVERENLERİMİZE TEŞVİKLERİMİZİ ANLATACAĞIZ"

Sorumluluk alanlarında 2019 yılında 3 milyon kişiye 13 milyon 187 bin lira işsizlik sigortası ödemesi yaptıklarını ifade eden Ergenlik, Karacasu’daki toplantıya ilginin az olması ile ilgili olarak da “Faturayı biz kendimize çıkarıyoruz. İşverenlerimize iş yerlerimize bir suçlamada bulunmamamız bir söz konusu değil. Demek ki biz yeterince çalışmamışız. Yeterince kendimizi ispatlayamamışız. Önümüzdeki günlerden itibaren işverenlerimize teşviklerimizi farklı yöntemlerle işverenlerimizin tamamına anlatacağız” ifadelerini kullandı.

İŞSİZLERE YÖNELİK ÇALIŞMALAR

Meslek Danışmanı Davut Kadir Öz, işveren danışmanlığı, aktif iş gücü eğitimi, mesleki eğitim kurslarımız, iş başı eğitim programı, iş verenlere ödenen kısa çalışma ödenekleri, işverenlere sunulan teşvik programları hakkında bilgi verdi. Nazilli İŞKUR Hizmet Merkezinde görevli 13 Meslek Danışmanı olarak tüm işsizlere ve tüm işverenlere istekleri doğrultusunda çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Öz, “İş yerlerini ziyaret ediyoruz. Kuruma kayıtlı olan iş yerinin mutlaka danışmanı mevcut. Aynı şekilde işsizler de bu danışmanlık hizmetinden yararlanabiliyorlar. İşverenlere işçi konusunda yardımcı olunduğu gibi teşvikler konusunda da bilgi veriliyor. Mesleki Eğitim Kursları düzenliyoruz. İşverenlerle, Odalar ve Borsalar Birliği ile ortaklaşa kurslar düzenliyoruz. Kursa katılan işsizlerimize istihdam garantisi de olan işlerde 30-40 lira, sanayi sektöründe olan kurslarda günlük 60 lira, geleneksel mesleklere yönelik düzenlediğimiz kurslarda günlük 40 lira ücret ödüyoruz. Ayrıca iş kazası, meslek hastalığı sigorta primleri ve genel sağlık sigortası primlerini ödüyoruz. Meslek Eğitim Kurslarında işverenlere de çeşitli imkanlar sunuyoruz. İşveren işçiyi işyerinde görme imkanı buluyor. İşçi nasıl bir ortamda çalışacağı hakkında fikir sahibi oluyor. İşverene herhangi bir yük getirmeden hem sigorta hem ücret desteği sağlıyoruz” dedi.

MEGİP’LE HEM İŞVEREN HEM İŞSİZ KAZANIYOR

Mesleki Eğitim Beceri Geliştirme İş Birliği Protokolü (MEGİP) hakkında bilgi veren Öz, “2017 yılında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Türkiye İŞ Kurumu Genel Müdürlüğü ve Odalar ve Borsalar Birliği arasında yapılan bir protokol. İŞKUR ile TOBB arasında işgücü piyasasının talep ettiği niteliklerde işgücünün yetiştirilmesi kamu özel sektör işbirliğinde teorik ve pratik eğitimler düzenliyoruz. İşverenler çalışan sayısının en az yüzde 50’si kadar kurumdan talepte bulunabiliyor. Bir meslekte MEGİP düzenleyebilmemiz için en az 5 kişilik talepte bulunmanız gerekiyor. Ya da farklı farklı işverenlerden toplam 5 işçi geldiğinde yine MEGİP düzenlenebiliyor. Kursta kişilere 89 lira 40 kuruş bir ödeme yapılıyor. Bu da 26 iş gününde asgari ücrete tekabül ediyor. Program bittiğinde işverenin kurs süresince aldığı işçilerin en az yüzde 50’sini en az 120 gün istihdam etme yükümlülüğü var. Çalışma günlük en az 5 saat en fazla 8 saat olarak düzenleniyor” şeklinde konuştu.

İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI

Küçük işletmeler için düzenlenen işbaşı eğitim programı hakkında bilgi veren Öz, “En az 2 sigortalı çalışanı olan işyerlerimizi kapsıyor. Bu iş yeri 3. İşçiyi İŞKUR üzerinden alıp deneyim kazandırıyor, teorik ve pratik bilgilerin ardından istihdam etmesini sağlıyor. İşe alacağı kişinin mesleki deneyim kazanmasını deneyerek öğreniyor. Öğrenci ve işsizlik sigortası almayanlara İŞKUR 89 lira 40 kuruş, öğrenci olanlara 67 lira 05 kuruş, işsizlik sigortasından yararlananlara da 44 lira 70 kuruş gibi bir ücret ödüyoruz. Kurs süresince yine iş kazası, meslek hastalığı, genel sağlık sigortasını İŞKUR ödüyor. İşverenler genç, kadın işsiz ya da engelli istihdam ettiklerinde 603 liralık işveren prim kısmını İŞKUR ödüyor” ifadelerini kullandı.