Arıcılar, TBMM’de ziyaret ettikleri Yavuz’a üzerinde ‘arıcının vekili Metin Yavuz’ yazılı arıcı kıyafeti hediye ederek teşekkür etti. Bal Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Yalçın Sezer, Türkiye Arıcılık Platformu Başkanı Mustafa Sarıoğlu ve yurdun dört bir köşesinden gelen arıcılar, en büyük sorunları sahte balın satışının yasaklanmasına öncü olan Yavuz’u makamında ziyaret etti. Arıcılar, Yavuz’a çeşitli hediyeler sundu.

CUMHURBAŞKANIMIZIN HASSASİYETİYLE YASAKLANDI

Arıcılarla birlikte mecliste basın toplantısı düzenleyen Yavuz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’ye konuya gösterdikleri hassasiyetten dolayı teşekkür ederek şunları söyledi: “Dünya bal üretiminde ikinci sırada olan ülkemizde maalesef merdiven altı işletmelerde yıllardır üretilen sahte ballarla tüketiciler kandırılarak hem ceplerine hem de sağlıklarına zarar verildi. Sahte balların üretilmesinde kullanılan madde bal aromalı şuruplardır. Bu şuruplarla üretilen ballar her alışveriş merkezinde bulunuyor. Bal aromalı şurup insan sağlığını etkilemenin yanında gerçek bal üretimi yapan arıcı çiftçilerin emeklerinin karşılığını almasını engellemiştir. Arıcıların bulunduğu bölgede gerekli incelemeleri yapıp sorunların çözümü için çalışmalara o gün itibariyle başladım. Saha çalışmaları sonucu hazırladığımız raporu Bakanımız Bekir Pakdemirli ile paylaşmış, bal aroması ile üretilen sahte ballar konusunda açıklamada bulunmuştuk. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da hassasiyetiyle gıdada tağşiş yapılması engellemesi kararı alınmıştır. Tarım ve Orman Bakanlığı’nca düzenlenen Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği Cumhurbaşkanımız tarafından imzalanmış 19 Şubat 2020 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanmıştır. Bal aromalı şurubun üretilmesi artık yasaklanmıştır.”

SAHTE BALLAR TOPLATILACAK

Gıdada taklit ve tağşiş yapanların artık hapis cezalarına kadar varan ağır cezalarla karşılaşacağının altını çizen Yavuz, “Sahte Bal Üretiminde kullanılan bal aromalı şurubun yasaklanması sonrasında, kamuoyunda piyasa da yer alan bal görünümlü şurupların sanki devlet eliyle satılmaya devam edeceği yönünde gerçeği yansıtmayan bilgilerin dolaşmaya başlamasından dolayı, dün itibariyle Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli'ye konuyu vakit kaybetmeden aktardık. Yapılan son düzenlemeyle, şuan piyasada bulunan, Bal görünümü verilmiş ürünlerinde derhal piyasadan toplatılması kararı yine Tarım ve Orman Bakanlığımızca alınmış olup, gerekli talimatlar İl Müdürlüklerimize verilmiştir. Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli'ye, hassasiyetinden dolayı bir kez daha teşekkür ediyor, tüm Arıcılarımıza ve Milletimize bir kez daha hayırlı olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.