Yumurtlama, olgun bir yumurta yumurtalıktan serbest bırakıldığında, fallop tüpünü aşağı ittiğinde ve döllenmeye hazır hale getirildiği zamanı kapsamaktadır. Yaklaşık olarak her ay yumurtalıklarınızdan birinde bir yumurta olgunlaşır. Olgunluğa ulaştığında, yumurta yumurtalık tarafından salınır; sperm ve uterusu beklemeye doğru yol almak için fallop tüpüne girer.  Her kadın milyonlarca olgunlaşmamış yumurta ile doğmaktadır. Bunların yarısı ergenliğe ulaşmadan önce yumurtalıklarınız tarafından emilir, diğer yarısı yumurtlama döngünüzün başlamasını bekler. Bu yumurtaların sadece 300 ila 500'ü (tıbbi olarak oositler olarak adlandırılır) yaşamınız boyunca olgun yumurta haline gelecektir. Yumurtlama döneminde bir yumurta sperm tarafından döllenmezse, parçalanır ve uterusun astarına emilir veya adet akışı ile dışarı atılır.   Yumurtlama döneminin yüksek olduğu günleri bilmek hamile kalma şansınızı artırabilir.Tipik adet döngüsü 28 gün uzunluğundadır, ancak her kadın için bu dönem farklı tarihleri ve farklı zaman aralığını içermektedir. Her adet döngüsü sırasında hamile kalabileceğiniz yaklaşık 6 gün vardır, bu dönem yumurtlama dönemidir. Adet döneminizi takip etmek, ayın hangi günlerinde hamile kalma olasılığınızın yüksek olduğunu bilmenize yardımcı olacaktır. Adet döngününüzün ne kadar uzun olduğu önemli değildir, çoğu kadın bir sonraki adet döngüsünün başlamasından yaklaşık 10 ila 16 gün önce yumurtlar. Adetinizden hemen önce veya hemen sonra hamile kalmanız pek olası değildir. Yukarıda belirtilen düzenli döngüler için, yumurtlamanın genellikle döngünüzün 11. ve 21. günleri arasında gerçekleştiğini bilmelisiniz. Çoğu insanın bilmediği şey, spermin cinsel ilişkiden 2 ila 5 gün sonra içinde yaşayabileceğidir. Bir yumurtanın döllenme süresi ise 12 ila 24 saat arası sürmektedir.   Yumurtlama dönemi ikiye ayrılmaktadır.
  •  Yumurtlama döngüsünün ilk kısmına foliküler faz denir. Bu aşama son adet döneminin (LMP) ilk gününden başlar ve yumurtlamaya kadar devam eder. Döngünün bu ilk yarısı 7 gün ila 40 gün arasında değişerek her kadın için büyük ölçüde farklılık gösterebilir.
  •  Döngünün ikinci yarısına luteal faz denir ve yumurtlama gününden sonraki döneme kadar devam eder. Luteal faz daha kesin bir zaman çizelgesine sahiptir ve genellikle yumurtlama günü sadece 12 ila 16 gündür.
Hamilelik istediğiniz zamanda meydana gelmesi için, bir yumurta döllenmeli ve daha sonra hazırlık sırasında kalınlaşan uterusun duvarına başarıyla implant edilmelidir. Yumurta döllenmezse, vücut rahim astarını, döllenmemiş yumurta ile birlikte döker ve yeni bir döngü ile bu süreç yeniden başlar. Menstrüel dönemler kadından kadına ve aydan aya farklılık göstermektedir. En verimli günlerinizi bulmanıza yardımcı olması için yumurtlama zamanınızın ne zaman olduğunu görmek için yumurtlama dönemi hesaplama aracını kullanabilirsiniz.