Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda faaliyetlerini yürüten Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) ve Karacasu Kaymakamlığı işbirliğinde Karacasu’nun eko-turizm destinasyonu haline getirilmesi yönünde gerçekleştirilecek proje ve faaliyetler ile ilçenin eko-turizm potansiyelinin belirlenmesi amacıyla bir çalıştay düzenlendi.

YOĞUN KATILIM GÖRDÜ

Bir yerde geçmişte var olmuş ve şimdi var olan kültürel değerler kadar; doğayı, yaban hayatını ve doğal bitki örtüsünü inceleme; doğa hayranlığı, doğanın görünüşünden zevk alma gibi belli amaçlarla kısmen bozulmamış veya kirletilmemiş doğal alanlara yapılan seyahat şeklinde tanımlanan Eko Turizm konusunda GEKA’nın hedef olarak belirlediği ilçelerden biri olan Karacasu’da Kültür Merkezinin ev sahipliği yaptığı çalıştaya Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, Karacasu Kaymakamı Ahmet Soley, Belediye Başkanı Zeki İnal, İl Kültür ve Turizm Müdürü Murat Yılmaz, Karacasu MYO Müdürü Umut Tolga Gümüş, Nazilli Ticaret Odası Başkanı Nuri Aslan, AK Parti İlçe Başkanı Fuat Meriç, MHP İlçe Başkanı Murat Uysal, İYİ Parti İlçe Başkanı Ali Küpelioğlu, Karacasu Turizm Derneği Başkanı Bülent Eriklioğlu, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, akademisyenler ve muhtarlar katıldı.

“BİZ KARACASU'NUN POTANSİYELİNE GÖNÜLDEN İNANDIK”

İlçede eko-turizm potansiyeline ilişkin farkındalığın artırılması, ilçenin turizm alanında güçlü ve zayıf yönleri, fırsatları ve tehditlerinin belirlenmesi ve Karacasu’nun eko-turizm destinasyonu haline getirilmesi kapsamında gerçekleştirilmesi gereken faaliyet ve projelerin belirlenmesinin sağlanmasının hedeflendiği çalıştay açılış konuşmaları ile başladı. İlk konuşmayı yapan GEKA Genel Sekreteri Özgür Akdoğan, “Bugün burada daha önce belirlediğimiz ilçelerden biri olan Karacasu’da söz konusu çalışmaların başlangıcını yapmaktan büyük mutluluk duymaktayız. Karacasu doğal güzellikleri, tarihi ve kültürel zenginlikleri, turizm aktivitelerinin çeşitliliği gibi birçok yönden pek çok ilçeye göre üstün yanları bulunan bir ilçemiz. Önemli bir eko turizm destinasyonu olmaya aday bir ilçemiz. Bu doğrultuda Karacasu’da yürütülecek kapasite geliştirme, danışmanlık, yatırım ve tanıtım faaliyetleri, mali destekler, kredi destekleri gibi çalışmalarla Karacasu’nun ülkede ve uluslar arası platformlarda rekabet gücü yüksek bir Eko Turizm destinasyonu haline gelmesini amaçlıyoruz. Bütün doğa güzellikleri, yaylaları, Afrodisias’ı, yöresel kültürü, yemek kültürü ile Karacasu’nun bir turizm merkezi olacağına inanalım. Burada Eko turizm anlamında gelişeceğine faaliyetlerin çeşitleneceğine gönülden inandık. 2 yıldan beri Kültür Turizmi konularında destekler verdik. Sayın Valimiz alternatif ve kültür turizmi konularına çok ilgi duyuyor. Ajansımızla birlikte yürüttüğü çok sayıda projeler var. Bu da bir şans. Bunu bence iyi kullanalım “ dedi.

BAŞKAN İNAL, RESTORASYON ÇALIŞMALARINI ANLATTI

Karacasu Belediye Başkanı Zeki İnal de, “Oksijen deposu yaylalarımız, Bahçeköy Tabiat Orman Parkı Şelalemiz, Arapapıştı Kanyonu Seyir Tepemiz, Esençay Şelalemiz turizmin gözdesi olmaya aday yerlerimizdir. İlçemizde gerçekleşen doğa yürüyüşleri, yamaç paraşütü ve off road sporları geliştirilerek sürekli hale getirilmesi durumunda turist sirkülasyonu artacak, ilçemize yerel halkımıza ekonomik olarak katkı sağlayacaktır. Valiliğimiz de desteği ile ilçemizi turizmin yeni gözdesi yapmaya hazırız. Dünya Kültür Mirasımız Afrodisias’a gelen turistlerin ilçemiz merkezine uğramadan gitmesini istemiyoruz. İlçemizde daha çok vakit geçirsinler. İlçe ekonomimize katkı sunsunlar istiyoruz. Selçuklu ve Osmanlı’nın izlerini taşıyan sokaklarımızın restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte turistlerin konaklayacağı, doğal ve organik ürünlerin satılacağı, kahvaltıların yapılacağı alanlara da ulaşmış olacağız. Bu çalışmalara destek veren ve verecek olan herkese teşekkür ediyor, hepinize teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

KAYMAKAM SOLEY TURİZM POTANSİYELLERİNİ ANLATTI

Çalıştayın Karacasu'da yapılmasının ilçe için çok önemli olduğuna değinen Kaymakam Ahmet Soley, “İlçemizin mevcut kentsel dokusunun restore edilerek ortaya konulması ve ilçemizde kolaylıkla yapılabilecek, çiftlik ve yayla turizmi, mağara, traking, bisiklet, doğa yürüyüşleri, kamp-karavan turizmi, av turizmi, akarsu turizmi, moto-safari gibi alternatif turizm alanlarının ortaya çıkartılıp turizm potansiyelinin aktif bir şekilde kullanılması gereklidir. Heredot’un gökyüzünün altındaki en güzel yeryüzü olarak tanımladığı Aydın’ımızda derinin, demirin, mermerin hayat bulduğu ilçemizde düzenlenen bu çalıştayda ilçemizin eko turizm potansiyeli ve bu potansiyelden en iyi ne şekilde yararlanabileceğini ortaya koyup yapılacaklara ilişkin bir eylem planı belirlemek üzere bu çalıştayı düzenlemiş bulunuyoruz. Çalıştayın ilçemizde düzenlenmesinde büyük emeği geçen ve ilçemizde yapılan her çalışmamızda bizlere destek olan Sayın Valimiz Yavuz Selim Köşger’e, bu çalışmaya öncülük ede GEKA’ya ve tüm katılımcılara teşekkür ederim” şeklinde konuştu.

"KARACASU’YA UFUK AÇACAK BİR ÇALIŞTAY"

Çalıştayın Karacasu’ya ufuk açacak bir çalışma olduğuna kani olduğunu söyleyen Vali Köşger; "Bu güzellikte emeği başta GEKA Genel Sekreterimiz olmak üzere Belediye Başkanımız ve tabiî ki Kaymakamımıza teşekkür ediyorum. Burada fikirlerini ifade edecek bütün katımcılara teşekkür ediyorum. Hayırlı uğurlu bereketli olsun ifadelerini kullandı. GEKA’nın Eko-turizmde Yeni Destinasyonlar Sonuç Odaklı Programı, “Destinasyon Yönetim ve Eylem Planları” faaliyeti kapsamında gerçekleştirilen çalıştayda, açılış konuşmalarının ardından Karacasu Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Mert Özdemir tarafından “Karacasu’da Eko-turizm Olanakları sunumu yapıldı.

GÜÇLÜ VE ZAYIF YANLAR MASAYA YATIRILDI

Sunumun ardından, Karacasu İlçesi’nin eko turizmde güçlü ve zayıf yanlarının tespit edilerek çıkan sonuçlara göre fırsat ve tehditlerin belirleneceği GZFT analizi adlı grup çalışması gerçekleştirildi. Çalıştayın öğleden sonraki grup çalışmaları bölümünde, GZFT analizinden çıkan sonuçlara göre eko turizme yönelik proje ve faaliyet önerileri oluşturuldu. Çalıştay sonuç bildirgesinin daha sonra GEKA internet adresinden açıklanacağı öğrenildi.