Son 5 yılda dünya geneli zeytinyağı üretimi ortalaması yaklaşık 3,2 milyon ton olarak gerçekleştiğini açıklayan Köşk Ziraat Odası Başkanı Veli Tuna, zeytin üretiminde önemli ülkeleri İspanya, İtalya, Yunanistan, Türkiye ve Tunus olarak sıraladı.

‘YILLIK ORTALAMA 159 BİN TON ZEYTİNYAĞI ÜRETİYORUZ’


Dünya zeytinyağı üretiminin de ihracatının da yarısından fazlasının İspanya ve İtalya’ya ait olduğuna değinen Tuna, “Ülkemizde en çok zeytin üretimi gerçekleşen iller; Aydın, İzmir, Muğla, Balıkesir, Bursa, Manisa, Çanakkale, Gaziantep ve Mersin şeklinde sıralanmaktadır. Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan 2017 yılı Zeytin ve Zeytinyağı Raporu’nda; ülkemizde 2000’li yılların başında 100 milyon adet olan zeytin ağacı sayısının 2016/17 sezonunda yaklaşık 174 milyon adete yükseldiği, son 5 yılın zeytinyağı üretim ortalamasının yaklaşık 159 bin ton, sofralık zeytin üretim ortalamasının 420 bin ton, yağlık zeytin üretiminin ise 1 milyon 300 bin ton olmak üzere 2016/17 yılında toplam zeytin üretimi Bir milyon 730 bin ton olarak gerçekleştiği açıklandı” ifadelerini kullandı.

‘YOK YILLARINDA REKOLTE KAYBI YÜZDE 75’


Zeytin ve zeytinyağı sektörünün sorunları ve çözüm önerilerinden de bahseden Veli Tuna, “Rekolte çalışmaları uzmanların yanı sıra modern teknolojilerin kullanımı ile gerçekleştirilmelidir. ülkemizde yok yıllarında yüzde 75 rekolte kaybı yaşanırken bu oran İspanya’da yüzde 35- 40 seviyelerinde gerçekleşmektedir. Fidan üretimi arttırılmalı, ıslah çalışmaları yapılmalı, zeytin fidanı türleri sınıflandırılmalı, sertifikalı fidan kullanımı sağlanmalı ve fidanların genetik haritası çıkarılmalıdır. Yeterli düzeyde ve analize dayalı gübreleme yapılmalı, bölgesel laboratuvarların sayısı arttırılmalıdır. İlaçlama alanları genişletilerek çevre ve insan sağlığına zararsız ilaçların tercih edilmesi sağlanmalıdır.”

‘AĞAÇ BAŞINA VERİM YÜKSELTİLMELİ’


“Ülkemizdeki zeytin alanlarının yüzde 92’si sulanmamakta olup, atıl durumdaki su kaynaklarının kullanımının sağlanarak modern sulama teknikleri uygulanmalıdır. Erozyonun engellenmesi için teraslama çalışmaları hızlandırılmalıdır. İspanya ve İtalya’da ağaç başına verim 45-50 kilogramdır, ülkemizde ise verimlilik bu oranların üçte biri kadardır. Budama ve toplama teknikleri gözden geçirilmeli, ağaçların gençleştirilmesi konusunda çalışma yapılmalı, mekanik hasat yaygınlaştırılmalı, depolama tesislerinin sayısı ve kalitesi arttırılmalı ve modernize edilmeli. Zeytinyağı işletmelerinin zeytin karasuyu atıklarının çevresel zararlarının modern arıtma tesisleri ile ortadan kaldırılması gerekmektedir" dedi.

‘SORUNLARIN ÇÖZÜMÜYLE EKONOMİYE SAĞLADIĞI KATMA DEĞER ARTACAKTIR’


Sektör sorunlarının çözümüyle zeytin ve zeytinyağı sektörünün ekonomiye sağladığı katma değerin artacağını dikkat çeken Veli Tuna, “Markalaşmanın ve ambalajlı satışların arttırılması, Türk markalarının uluslararası imajının güçlendirilmesi, yurtiçi tüketimin arttırılması konusunda çalışmalar yapılması, tağşiş ve hileli karışık yağ satışlarının engellenmesi konusunda etkin çalışmalar yapılmalıdır. Zeytinyağı ayrıca ilaç, alternatif tıp ve kozmetik sektörleri açısından da önemli bir potansiyele sahiptir. Bu alanlara yapılan yatırımın arttırılması ile sektörün oluşturduğu katma değer çok daha hızlı artacaktır. Zeytin ve zeytinyağı sektörü milli gelirimize sağladığı katkıyı arttırmaya devam etmektedir. Bu katkının sektörel sorunların çözümü, üretimde katma değerin arttırılması ve markalaşma ile çok daha artacağı açıkça görülmektedir" şeklinde konuştu.