Köseoğlu'nun girişimcilik mucizesinin anlatıldığı Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca desteklenen belgesel, 18 Şubat'ta Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda ilk kez seyirci karşısına çıkacak. Yönetmenliğini Orhan Tekeoğlu'nun yaptığı belgeselde yoksulluktan çıkmaza girmiş 7 kadının başarı hikayeleri anlatılıyor. Ege Bölgesi'nin en başarılı kadın girişimcisi seçilen ve başarı hikayesi belgesele konu olan kasap Sevilay Köseoğlu, başarı öyküsünü Ses Gazetesi'ne anlattı.

KASAPLIK BABA MESLEĞİ

Efeler ilçesi Ata Mahallesi'nde kasap dükkanı işleten Sevilay Köseoğlu, eline aldığı bıçak ve satırla erkek kasaplara taş çıkartıyor. Eşine destek olmak amacıyla pek çok işte çalıştıktan sonra baba mesleği kasaplığa başlayan bir çocuk annesi Sevilay Köseoğlu'nu elinde satır ve bıçakla gören müşteriler şaşkınlık yaşıyor. Müşterilerinin kendisini görünce önce 'Kasap yok mu?' diyerek kasap aradıklarını, ardından kadın kasap olduğunu öğrenince çok şaşırdıklarını belirten Köseoğlu, "Kadın isteyince her işi yapar, kasaplık da buna dahil" dedi.

ETİ TEK BAŞINA PARÇALIYOR


Erkek kasapların bile zorlandığı 200 kiloluk dana etinin pirzola, bonfile, but, kıymasını tek başına hazırladığını kaydeden Köseoğlu, "Çocukluğumda bakkal ya da kasap dükkanı açmayı hayal ediyordum. Postaneden emekli mahallemizde bir bakkal amca vardı. Bakkala ekmek almaya geldim, bakkalı devraldım. Büyük marketlerle rekabet etmek zor olduğu için ek iş yapmaya karar verdim. Mahallede kasap dükkanı yoktu. Babam 50 yıllık kasaptı. Baba mesleği de kasaplık olduğu için kredi çekip kasap dükkanını açtım. Bir süre erkek kasap çalıştırdım. Daha sonra ben niye yapamayayım deyip satırı, bıçağı elime alıp et kesmeye başladım. Şimdi 200 kiloluk dana etinin pirzola, bonfile, but, kıymasını ben hazırlıyorum. Müşteriler dükkana geldiklerinde beni görünce önce kasap arıyorlar. Kasap benim dediğimde şaşırıyorlar. İstedikleri eti hazırlayıp kendilerine verdiğimde memnun kalıyorlar" diye konuştu.

250 BİN LİRA KAZANÇ


Mahallesindeki kadınlara da girişimciliğiyle örnek olduğunu ifade eden Kösoğlu, "Ben hayallerimi gerçekleştirdim ve kendimle gurur duyuyorum. Şimdiye kadar 22 bin lira mikro kredi kullandım, 250 bin lira kazancım oldu. Aylık gelirim de 4 bin 500 liraya ulaştı. Elde ettiğim gelirle ailemin temel ihtiyaçlarını karşılarken çocuğumun da iyi bir eğitim almasını sağlıyorum. Önce dükkânımızın büyümesinde daha sonra hayalim olan kasaplık mesleğine başlamamda verdikleri tüm destekler için mikrokredi ailesine çok teşekkür ederim. Bizim mahallemizdeki 50'ye yakın kadının mikro kredi almalarını teşvik ettim. Bir kadının yapamayacağı iş yok. Kasaplığı da çok rahatlıkla yapabilir. Didim Altınkum'da ikinci şubemizi açtık. Tüm kadınları girişimci ruhlarını ortaya çıkarmaya davet ediyorum" ifadelerini kullandı.

GİRİŞİMCİ KADINLARA 20 MİLYON DESTEK

Aydın'da hizmet verdikleri 12 yıllık süreç içerisinde Efeler, Nazilli ve İncirliova şubeleriyle 3 bin 946 yoksul girişimci kadına 19 milyon 648 bin lira mikro kredi sağlandığını Mikrofinans Aydın Şube yöneticisi Müşerref Kahraman, kadın girişimci Sevilay Köseoğlu'nun başarı hikayesinin belgesele konu olmasının yaptıkları çalışmaların önemini gösterdiğini dile getirdi