Aydın'ın Karacasu ilçesi Yaylalı Mahallesi Mustafa Kemal Paşa Caddesinde restorasyonu tamamlanan Hacı Ali Ağa Camisinin ibadete açılması dolayısıyla Buharkent İlçe Müftüsü ve Karacasu İlçe Müftü Vekili Mehmet Karatuğ tarafından Cuma namazı öncesi dua edildi. Karatuğ, restorasyonun çok güzel yapıldığını belirterek, emeği geçenlere teşekkür etti. Karatuğ, “Bugün ibadete açıyoruz. Resmi açılışı Mart ayında yapacağız. Ayrıca İlçe Müftüleri toplantısını da burada planlayacağız. Resmi açılışa kadar camimizin kapalı kalmasını istemedik. Farklı bakış açıları olabilir. Burası Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait korunması gereken bir yer. Aslına uygun olarak dokunuşlar yaptık. Orijinalini muhafaza etmeye çalıştık. Engelliler rampası ekledik. Kadınlar alanını yeni yaptırdık çok güzel oldu. Peyderpey gözümüze çarpan eksiklikleri gidermeye çalışacağız. Cami için aslolan cemaat. Allah’ımız bizleri birlik dirlik içerisinde, değerlerine sahip çıkan toplum eylesin. İlçe merkezinin en görkemli yerinde bulunan bu camimizin yenilenmesi bizleri çok mutlu etti. Amacımız camimizin dolup taşması” ifadelerini kullandı.

NEBATİ VE GEOMETRİK SÜSLEMELER DİKKAT ÇEKİCİ


Cami hakkında açıklama yapan Aydın Vakıflar Bölge Müdürlüğü sanat tarihçisi Hüseyin Yıldırım, caminin bölgenin en değerli ve güzel ibadethanelerinden olduğunu, kitabelerden yola çıkarak 1592 yılında yapıldığının tahmin edildiğini ifade etti. Yıldırım, camide 2018 yılında başlayan restorasyon çalışmalarının tamamlandığını belirterek, "Caminin 4 kitabesi mevcuttur. En eskisi olan kuzeydeki çeşmenin üzerindeki kitabeye göre caminin 1591 yılında yapıldığı düşünülmektedir. Çeşitli dönemlerde deprem ya da doğal afetlerden kaynaklı oluşan hasarlar onarılmıştır. Cami Hacı Mollazade Vakfına bağlı bir camidir. En önemli özelliği içindeki nebati ve geometri süslemeleridir. 19. yüzyılda cami tekrar onarım geçirdiği için o dönemin en önemli özelliklerine göre tekrar inşa edilmiş ve bu halini almıştır" ifadelerini kullandı.
İbadete açılması sebebiyle yapılan törene Karacasu Belediye Başkanı Zeki İnal, AK Parti İlçe Başkanı Fuat Meriç, Belediye Meclis üyeleri ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü temsilcileri katıldı. Törenin ardından yüzlerce vatandaşın katılımıyla Cuma Namazı kılındı.