Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), Eğitim-İş Sendikası ve Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği işbirliğinde eğitimde veli memnuniyet anketi yapıldı. Çocukları 12 yıllık temel eğitimde okuyan 480 velinin katılımı ile gerçekleştirilen ankette, ilginç sonuçlar ortaya çıktı. Yüzde 88,1'i devlet okulu ve yüzde 11,9'u özel okul ile yüzde 56,3'ü ilkokulda, 12,7'si ortaokulda ve yüzde 31'i lisede okuyan çocukların velilerine uygulanan anketin sonuçları ile ilgili, ÇYDD Aydın Şube Başkanı Nurten Atalay açıklama yaptı.

VELİLER ÜNİVERSİTE EĞİTİMİNE ÖNEM VERİYOR


Ankete göre velilerin yüzde 53,1'inin okuldaki eğitimin çocuklarının geleceğini hazırlamadığını ve yüzde 49,3'ünün eğitimin yaşamdan kopuk bilgi yığını olduğunu düşündüğünü belirten Atalay, "Yaptığımız ankette velilerin yüzde 81,7'si çocuklarının üniversiteye devam etmesini istiyor. ‘Bir meslek öğrensin’ diyen yüzde 15,4, ‘Kısa yoldan hayata atılsın’ diyen de yüzde 1,7. Bu sonuç bize velilerin eğitime çok önem verdiklerini gösteriyor. Velilerin yüzde 65,2'si çocuklarının okul araç ve gereçlerini alabildiklerini ilettiler. Çocuklarının okul dışı zamanlarını nasıl geçirdiğini sorduğumuzda cevaplarda yüzde 18,8 ödev yapma ve yüzde 15.4 bilgisayarla oynama öne çıkıyor. Bu da teknolojinin çocuklarımızın hayatına yerleştiğini gösteriyor. Yüzde 71.5 oranında veli eve ödev verildiğini ve yüzde 74.2 oranında çocuklarının ödevlerini kendilerinin yaptığını iletti. Çocuklarına özel ders aldıran ve ‘Param olsa aldırırım’ diyen veli oranı yüzde 37,5. Bu, okuldaki eğitimde yetersizlik açısından küçümsenemeyecek bir oran" dedi.

PARASIZ EĞİTİM İSTENİYOR


Atalay, velilerin yüzde 82.9'unun okulda kıyafetin tek tip olmasını istediklerini ifade ederek, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Yine velilerin yüzde 80 oranında çocuklarına yetenek ve ilgilerine göre eğitim verilmediğini, her çocuğa aynı eğitimin verildiğini iletmesi ve yüzde 55.5 oranında okulda rehberlik hizmetinin olmadığı, yüzde 13.8 oranında da bilmiyorum cevapları eğitim sistemimizdeki eksiklikler olarak oldukça vurgulayıcı. Bir diğer çarpıcı sonuç ise velilerin yüzde 44.8'inin çocuklarının istediği seçmeli dersi alamadığını, okul idaresinin istediği seçmeli dersi seçtirdiğini söylemesi, buna yüzde 16.7 oranında bilmiyorum cevabını vermesini de eklersek eğitim sistemimizdeki aksaklığı gözler önüne seriyor. Velilerin yüzde 88.4'ü eğitimin parasız ve tümüyle devlet tarafından karşılanmasını istemesi, eğitimde özelleşmenin hızlandığı bu dönemde dikkate alınması gereken bir sonuç."

"İMAM HATİP OKULU AÇILMASI GEREKSİZ"


Velilerin yüzde 66.8'inin Liselere Geçiş Sınavı'nın (LGS) zorunlu olmamasını istediklerini dile getiren Atalay, "Yine velilerin yüzde 61.7 oranında imam hatip okulu açılmasının gereksiz olduğu ve yüzde 24.4 oranında eğitim planlaması yapılması cevapları toplamda yüzde 86.1 oranı ile eğitimde planlamanın gerekliliğini ortaya koyuyor. Yüzde 79'unun okulda müzik, resim ve beden eğitimi derslerinin yapıldığını iletmesi olumlu bir sonuç. Çok çarpıcı sonuçlardan birisi de velilerin yüzde 90'ının bakanlığın ücretsiz dağıttığı kitapların yetersiz olduğunu düşünmesi. Bu kitapların yeniden düzenlenmesi gerekliliğini ortaya koyuyor. Son olarak eğitim sorunlarını çözmek için velilerin yüzde 51.3 oranında siyasetten uzak, ülkenin ve dünyanın gerçekleri üzerinden eğitim planlaması istemesi ve yüzde 29.8 oranında da devlet okullarının yeniden yapılandırılmasını istemesi, toplamda da yüzde 81.1 oranı eğitimde planlamanın gerekliliğini bir kez daha ortaya koyuyor" ifadelerini kullandı.