Aydın'ın Karacasu ilçesinde bahar aylarında uygun olması halinde Aydın protokolünün de katılımıyla Çarşı Cami için bir açılış töreninin tertip edileceği öğrenilirken, restorasyondan önce özellikle minaresi ve dış yapısındaki bozulmalarla dikkat çeken Camideki bu sorunların bir bir giderildiği belirtildi. Bünyesinde yer alan kitabelere göre ilk yapılış tarihi 1592 olan Çarşı Cami, birçok kez restorasyondan geçti. Yaklaşık 10 yıl önceki restorasyonda yapılan pek çok yanlışla gündeme gelen Çarşı Cami'nde yeni yapılan restorasyon çalışmasıyla bu özellikler gün yüzüne çıkartılıyor.

ÇÖKEN TAVAN YERİNE YERLEŞTİRİLDİ

Klasik Osmanlı mimarisine sahip taş döşemeli Çarşı Cami'nde hayranlık uyandıran taş döşemeler yeniden ortaya çıktı. İç ve dış kısmında daha önce restorasyonlarla üzerileri kapatılan pek çok duvar süslemesi de, yeni çalışmayla geleceğe taşındı. Ana giriş kapısı ve caminin avlusundaki orijinal döşeme de çalışmalarda ortaya çıkartılanlar arasında yer aldı. Ayrıca batı cephesindeki çeşme de onarılırken çevre düzenlemeleri gerçekleştirildi. Çökme durumuna gelen çatı ince çalışmalarla kurtarılırken, çöken tavan yerine yerleştirildi.

YANLIŞ RESTORASYONUN İZLERİ SİLİNDİ

Restorasyon çalışmalarında caminin iç kısmında bulunan duvar motifleri ortaya çıkarıldı. Mevcut duvar motiflerinin dışında kalan, yeni ortaya çıkartılan bu motiflerin örnekleri kalemkarların ince çizimlerinin ardından Koruma Kuruluna gönderildi. Öte yandan caminin içindeki tavan düzeltmelerinin altındaki tahtaların tamamı yanlış restorasyonlardan kalma yağlı boyadan arındırıldı.

CUMA NAMAZIYLA İBADET BAŞLIYOR

İş tamamlama süresi 450 gün olsa da çeşitli aksaklıklar sebebiyle restorasyonun tamamlanması gecikirken restorasyon yaklaşık 1 milyon liraya mal oldu. Müteahhit firma tarafından restorasyonu tamamlanan cami Vakıflar Müdürlüğüne teslim edildi. Halıları döşenen ses sistemi kurma çalışmaları tamamlanan Cami’de 1,5 yıllık aranın ardından Cuma günü ilk namaz kılınacak.

CAMİ HAKKINDA GENEL BİLGİ

Çarşı Camii olarak da bilinen Hacı Ali Ağa Camii, avlunun batısındaki kitabeye göre 1591 yılında yapıldı. Minaresinde de 1728 ve 1884'te yapılmış onarım kitabeleri bulunan cami, moloz taş ve tuğladan yapılmış, dikdörtgen planlı, ahşap çatılı, kiremitle örgülü kargir yapı niteliği taşıyor. İki sıra alınlıklı pencere ile aydınlanması sağlanan camide, 10 ahşap sütuna oturan beş bölümlü son cemaat yerinde sütun başlıklarının üstündeki alınlıklarda esas mekan giriş kapısının çevresinde ve iki yandaki mihrap nişlerinin üstünde çiçek dalları, vazodan çıkan bitki motifleri, stilize selvi ağacı gibi son döneme ait rokoko süsler görülür.