Aydın Ticaret Borsası (ATB) tarafından yapılacak olan ve Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın (GEKA) destek verdiği Soğuk Hava Tesisi, Aydın’a kazandırılıyor. İncirliova’nın Erbeyli Mahallesi’nde 19 bin metrekare alana yapılacak olan tesis için temel atma töreni düzenlendi. Törene Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, AK Parti Aydın Milletvekilleri Mustafa Savaş, Metin Yavuz ve Rıza Posacı, CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız, ATB Başkanı Fevzi Çondur, GEKA Genel Sekreteri Özgür Akdoğan, Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Osman Selçuk Aldemir, Aydın Ticaret Odası Başkanı Hakan Ülken, Aydın Sanayi Odası Başkanı Mehmet Yunus Şahin, Koçarlı Belediye Başkanı Nedim Kaplan, İncirliova Belediye Başkanı Aytekin Kaya, Köşk Belediye Başkanı Nuri Güler, Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, sivil toplum örgütü temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

GEKA’DAN 3 MİLYONLUK DESTEK

Bu projenin Aydın için çok önemli olduğunu belirten GEKA Genel Sekreteri Özgür Akdoğan, “GEKA’nın Aydın’da desteklediği çok büyük projelerden bir tanesinin temel atma törenindeyiz. Uzun bir süre bu proje üzerinde çalıştık. Birçok teknik engeli aşarak burada temel atma törenini gerçekleştiriyoruz. Ajansımız sanayi ve teknoloji bakanlığımızın koordinasyonunda faaliyetlerini yürütmekte. Bu güdümlü projemizde sanayi bakanlığımızın ve yönetim kurulumuzun onayıyla bu projeye 3 milyonluk bir destek sağlamış olacağız. Aydın tarımının katma değerinin arttırılması ile ilgili önemli bir proje. İnşallah hayırlara vesile olur” dedi.

“AYDIN TARIMI İÇİN BU YATIRIMI YAPTIK”

Dünya’da en çok incirin Aydın’da üretildiğini vurgulayan ATB Başkanı Çondur ise “Özellikle incir üzerine bir hayalimiz vardı. Dünyanın en büyük incir üreticisi olan bir iliz. Türkiye’nin değil dünyanın en büyüğüz ama Aydın depolama şartları açısından bugüne kadar uygun durumda değildi. Bahçe göçü dediğimiz zamanlarda ürünler piyasaya daha çok arz ediliyordu. Talebin daraldığı zamanlarda da saklama şartları uygun olmayan depolarda stoklanıyordu. Bunu göz önüne alarak öncelikle şoklanan ve soğuk havada depolanan incirin ilk günkü nefasetini koruması adına ve pazarda daha iyi fiyatlarda satılmasına adına bu projeye özellikle incir üreticilerimiz tarafından ihtiyaç duyulduğunu tespit ettik. Bu yüzden Aydın tarımı için Aydın’ın katma değerini yükseltmek için bu yatırımın temelini atacağız” diye konuştu.

19 BİN METREKARELİK ALAN

Çondur konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “İlimiz ürünlerinin dağarının artması adına, Aydın Ticaret Borsası başvurusuyla, Aydın Sanayi Odası, Aydın Ticaret Odası, Söke Ticaret Borsası ve Efeler Ziraat Odası ortaklığında GEKA tarafından desteklenen, yenilenebilir enerji kaynaklı soğuk hava deposu Erbeyli Mahallesi’nde 19 bin metrekarelik bir alanda kurularak üyelerimizin ve tüm ilin hizmetine sunulacak. Yenilenebilir enerji kaynaklı soğuk hava depomuza sağladığı desteklerden dolayı sayın Valimiz Yavuz Selim Köşger'e, başta Mustafa Savaş olmak üzere tüm Aydın milletvekillerimize, İncirliova belediye başkanımız Aytekin Kaya'ya, projemizin hibe desteğini sağlayan GEKA’ya proje ortaklarımıza, projemize danışmanlık desteği veren Dilek Çelikmen’e teşekkürlerimizi sunarım. Yenilenebilir enerji kaynaklı soğuk hava depomuzun üyelerimize ve ilimize hayırlı olmasını diliyorum”

“İLK GÜDÜMLÜ BİR PROJE”

İdlib’te şehit olan askerlere Allah’tan rahmet dileyerek sözlerine başlayan Vali Köşger, “2011 yılında yola çıkmış yılan hikayesine dönmüş bir konu idi. Bu proje, GEKA’nın kurulduğu yıldan bu yana yaklaşık 10 yıldır Aydın, Muğla ve Denizli’de gerçekleştirdiği ilk güdümlü projedir. Bu açıdan önemli. İlkleri gerçekleştiriyoruz. GEKA açısından bir ilki gerçekleştiriyoruz. Bu tür teşviklerden yararlanma konusunda diğer illere nazaran geride kalıyor diye serzenişte bulunduğumuz Aydın, bu projeyle öne geçti. İnşallah Aydın bu birinciliği devam ettirir. Aydın olarak diğer ilkleri de yaşarız. Yatırım noktasında teşvik edici, motive edici, bir şey olur. Aynı zamanda Ticaret Borsamızın da yaptığı önemli bir hamle bu. Yaptığı en önemli yatırımlardan birisi gerçekleşiyor. Aydın, tarımda gelebileceği noktaya geldi. Bundan sonra ürettiği ürünlerin katma değerini arttıracak faaliyetler yapılması lazım. Bu proje onlardan birisi. Elde ettiğimiz ürün çok kıymetli bir ürün. Dünyada en çok burada üretiliyor. Eşi benzeri olmayan bir ürün. Ne kadar üretirseniz satılabilecek bir ürün. Ama bunun kıymetini arttırarak elde edeceğimiz geliri çoğaltmamız lazım. Bu anlamda bir soğuk hava deposunun yapılıyor olması katma değer oluşturma bakımından önemli. Bu yüzyıl, enerji yüzyılı. Enerji içerisinde de yenilenebilir enerji önemli. Yenilenebilir enerjinin bütün unsurlarını, çeşitlerini, kullanmak durumundayız. Ülkemiz, petrol ve kömür hariç rüzgar ve güneş ile diğer enerji alanlarında oldukça zengin. Güneş enerjisiyle buranın çalışacak olması da çok anlamlı bir şey. Maliyeti minimize ediyoruz. Katma değeri maksimize etmeye çalışıyoruz. Yapmaya çalıştığımız bu. Aydın’ın çiftçisinin ürettiği ürünler, en iyisine en güzeline layık. Aydın çiftçisine değer bir yatırım. Aydın çiftçisine hayırlı olsun devamı gelsin inşallah” dedi. Konuşmaların ardından tesisin temeli Vali Köşger ve protokol tarafından birlikte atıldı.

SOĞUK HAVA TESİSİ

Yaklaşık 19 bin metrekare alan üzerine kurulacak olan Soğuk Hava Tesisi, yaklaşık 5,5 milyon liraya mal olacak. Bu miktarının 3 milyonu ise GEKA tarafından karşılanacak. Bin 800 ton kapasiteli olan tesisin önümüzdeki Ağustos ayında hizmete açılması planlanıyor. Aydın’da yetişen tarım ürünlerinin yılın her ayında ihraç edilmesine olanak sağlayacak olan yenilenebilir enerji kaynaklı soğuk hava tesisi, Aydın’ı yaş sebze ve meyve üssü haline getirecek.