Koçarlı'da 756 esnaf üyesi bulunan Esnaf ve Sanatkarlar Odası'nda Başkan Hüseyin Yaman, 2019'un esnaf için çok kazançlı bir yıl olmadığını söyledi.
Esnaf olarak zor bir yılı geride bıraktıklarını belirten Yaman, "Esnafımız sabrederek bir şekilde geçen yılı atlattı. Tabi köyle bağlantısı olan esnaflarımız var. Onlar da zorlandıklarında zeytin, çam fıstığı ve benzeri ürünlerini satarak, ayakta kaldı" dedi.

48 ESNAF KAYIT SİLDİRDİ

İş yerini kapatmak için geçen yıl kendilerinden 48 esnafın kayıt sildirdiğini ifade eden Yaman, "Odamızdan 48 esnafımız kayıt sildirdi. Kayıt sildiren esnaflarımızdan bir kısmı, iş yerini temelli kapattı. Bir kısmı da iş yerini aile bireylerinden birisinin veya yanında çalışan bir personelin üzerine devretti. Çünkü esnafımız, 25 yılı doldurduktan sonra Bağ-Kur primi ödemesinin kendisine bir şey kazandırmayacağını, hatta emekli olduğunda maşını düşüreceğinin bilincinde. Bu durum da iş yeri devirlerini tetikledi" şeklinde konuştu.

91 YENİ ESNAF

Yaman, geçen yıl odaya iş yeri açmak için de 91 yeni esnafın kayıt olduğunu dile getirerek, şunları aktardı:
"Açılan yeni iş yerlerinin büyük bir bölümü, genellikle bir ürünün alımı veya satımı üzerine. Yani iş yeri açan sanatkar değil. İş yeri açan sanatkar sayısının çok az olduğunu görüyoruz. Bu da bizi derinden üzüyor. Böyle giderse sanatkar bulmakta zorlanacağız."

“HERKESE GÖREVLER DÜŞÜYOR”

Ailelere çocuklarını yeteneklerine göre mesleki eğitime göndermelerini tavsiye eden Başkan Hüseyin Yaman, "Ailelerimiz, çocuklarını yeteneklerine göre mesleki eğitime yönlendirmeli. Bunu yaptıklarında çocuklarının geleceklerini kurtarmış olacaklar. Çünkü sıradan bir üniversitede okuyan çocuk, mezun olduğunda diplomalı işsiz olacak. Ustasının yanında mesleğini öğrenen çocuk ise hayatın zor olduğunu görecek, iş ahlakını öğrenecek. Altın bileziği koluna taktığında da kendi iş yerini açmasa bile diğer iş yerleri tarafından aranan personel olacak. Yani işsiz kalmayacak. Bundan dolayı çocukların mesleki eğitime gitmelerinde ailelerden, öğretmenlere kadar herkese görevler düşüyor" dedi.