Hüseyin Çalışkan: Didim Şoförler ve Otomobilciler Odası’nda ilk döneminiz. İlk 2 yıl nasıl geçti? Odanın son durumu nedir?

- Savaş Cengiz: Öncelikle 1992 yılında kurulan odamızın kurulmasında öncülük edenlere teşekkür ediyorum. Ben ve yönetim kurulu ile denetim kurulundaki arkadaşlarımız, 2018 yılının Mart ayında yapılan genel kurulda üyelerimizin onayıyla göreve geldik ve iki yılımızı doldurduk. Bu süreçte odanın mali durumunu düzelttik. Gelir ve giderlerimizi bu noktada ayarladık. Göreve geldiğimizden bu yana 64 yeni üye kaydı gerçekleştirildi. 42 üyemiz de kaydını sildirdi. Şuanda odamızın 335 üyesi bulunmakta. Odamız yönetimi olarak hizmetlerimizi sürdürüyoruz. H.Ç: İlk yılınızda oda olarak yatırım yaparak hizmet binanızı yenilediniz. Bu konudaki düşünceniz nedir?
- S.C: Didim Şoförler ve Otomobilciler Odası, 28 yıllık bir geçmişe sahip. Bu süre zarfında görev yapan oda başkan ve yöneticileri, odayı ileriye taşımak için çalışmalar yapmıştır. Gelişen ve hızlı büyüyen ilçemizde artık odamızın da gelişmesi için birçok adım daha atılması gerektiği inancını taşıdık. Odamız uzun yıllar zemin kattaki binasında hizmet veriyordu. Biz göreve geldiğimizde bu sorunu ele aldık. Eski hizmet binamızı satarak, şuanda hizmet verdiğimiz yeni binamızı satın alarak odamıza kazandırdık. 2018 yılının Aralık ayında Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkanımız Fevzi Apaydın, Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanımız Selahittin Çetindoğan ve ilçe protokolümüzün katılımıyla yeni hizmet binamızın açılışını gerçekleştirdik. Yeni hizmet binamızla daha güzel ortamda, daha iyi hizmet sunuyoruz. H.Ç: Odanızda birçok farklı meslek grubundan üyeniz mevcut. Üyelerinizle ilgili ne gibi toplantılar yapıyorsunuz?
- S.C: Göreve geldikten sonra farklı meslek dallarındaki üyelerimizle birebir görüşmeler yaparak sorunlarını dinledik. Her meslek kolunun kendine has sorunları bulunuyor. Esnafımızın içinde bulunduğu sorun, problem, haksız rekabet, haksız kazanç elde etme sorunlarıyla ilgili Aydın Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi, Didim Kaymakamlığı, Didim İlçe Emniyet Müdürlüğü, Didim İlçe Jandarma Komutanlığı ve Didim Belediyesi ile çok sayıda resmi yazışmalar yaptık. Üyelerimizin zam talepleri konusunun üzerine yoğunluk vererek, talepleri Aydın Büyükşehir Belediyesi’ne ilettik. Yine üyelerimizin Didim bölgesinde bulunan otellerle ilgili yaşadığı sorun ve problemleri Didim Turizm Derneği ile Didim Ticaret Odası Başkanlıkları ile görüşmeler sağlayıp dile getirdik, çözüm süreçlerini de takip ettik. H.Ç: Aydın Büyükşehir Belediyesi ile ilişkileriniz nasıl? Belediyeden talepleriniz var mı?
- S.C: Aydın Büyükşehir Belediyesi ile ilişkilerimiz iyi. Örneğin Büyükşehir Belediyesi yetkilileriyle yaptığımız görüşmeler sonucunda UKOME zabıtalarının her hafta Perşembe günleri ilçemize gelmesini sağladık. Böylelikle üyelerimizin UKOME’den ruhsat işlemleri için Aydın il merkezine gitmesine gerek kalmadı ve üyelerimize hem maddi, hem de zaman açısından faydalı oldu. Bu konuda Aydın Büyükşehir Belediyemize teşekkürlerimizi iletiyoruz. Öte yandan ilçemiz genelinde trafik yoğunluğunu azaltmak için şehirlerarası otobüs ve şehir içi toplu taşıma araçlarının yeni açılan yollara yönlendirmelerinde fayda var. Ayrıca şehir içi toplu taşıma araçlarının geçmediği mahalle ve caddelerde araç seferlerinin konulmasını ve vatandaşlarımızın sıkıntı yaşamamaları için bu konuda UKOME’den gerekli adımların atılmasını bekliyoruz. H.Ç: Üyelerinizin sorunlarını Bakanlıklara da iletmiştiniz. Bu sorunlar giderildi mi?
- S.C: AK Parti Aydın Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) KİT Komisyonu Başkanı Sayın Mustafa Savaş ile birlikte 2019 yılının Mayıs ayında Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Sayın Zehra Zümrüt Selçuk hanımefendiyi Ankara’da makamında ziyaret ederek, Aydın'daki şoför esnafımızın sorunlarını ilettik. Bu görüşmemiz sonucu birçok sorun giderilmiş oldu. Sayın bakanımıza bizleri kabul ettiğinden ve sorunlarımızla yakından ilgilenmesinden dolayı bir kez daha teşekkür ediyorum. Ayrıca her zaman yanımızda olarak bizlere destek veren AK Parti Aydın Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu Başkanı Mustafa Savaş'a da teşekkürlerimi iletiyorum. H.Ç: Üyelerinize yönelik işbirliği anlaşmaları, kurumsal anlaşmalar gerçekleştirilmişti. Bunlar nelerdir?
- S.C: Didim Şoförler ve Otomobilciler Odası olarak 2019 yılı içerisinde Türk Ekonomi Bankası (TEB) Didim Şubesi, Rota İşitme Cihazları Satış ve Uygulama Merkezi ve Didim Yönder Okulları ile işbirliği anlaşmaları gerçekleştirdik. Böylece hem ekonomi, hem sağlık, hem de eğitim alanlarında anlaşmalar sağlandı. Bu protokoller çerçevesinde odamız üyeleri ve birinci derecede yakınlarına işitme cihazı alımında yüzde 30, pil değişiminde ve eğitim harcamalarında yüzde 10 indirim uygulanıyor. Bunların dışında özel bankalarla odamız arasına kredi noktasında anlaşmalar da yaptık. Bunlarla ilgili de oda üyelerimize mesaj göndererek bilgilendirmelerde bulunuldu. H.Ç: Oda olarak üyelerinize yönelik ne gibi kurslar düzenliyorsunuz?
- S.C: Geçtiğimiz yıl içerisinde ilçemizde görev yapan şehir içi toplu ulaşım ve taksi sürücülerine yönelik “Geliştirme ve Uyum Eğitimi” kursu açtık. Kursa katılan şoförlerimize trafik kuralları, sürücü psikolojisi, psiko-teknik, halkla ilişkiler, kılık kıyafet ve yolculara göre davranış konuları ile ileri sürüş teknikleri, güvenli araç kullanımı, müşteri ilişkileri ve öfke kontrolü konularında eğitimler verildi. Aydın Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) aldığı karar gereği bu eğitimi almamış hiçbir şoföre toplu taşıma izin belgesi ve ruhsatı verilmiyor. Oda olarak Didim Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü ile yaptığımız protokolle UKOME’nin şehir içi ulaşımda sürücüler için şart koştuğu sertifika programı kapsamında 50’şer kişilik gruplar halinde kurslar açtık. Geçen yıllarda düzenlediğimiz kursumuz, bu yılda devam edecek. 2019 yılında ayrıca Cumhurbaşkanlığı’nın ikinci 100 günlük eylem planı kapsamında ilçemizde faaliyet gösteren odamıza bağlı ticari araç şoförleri ve araç sahiplerine İlçe Emniyet Müdürlüğü Trafik Büro Amirliği ekipleri tarafından eğitim verilerek trafik güvenliği ve kuralları anlatıldı. H.Ç: Odanızda plaka hizmeti de veriyor musunuz?
- S.C: Didim Şoförler ve Otomobilciler Odası olarak hem kendi esnafımızın, hem de tüm araçların kayıt tescilinde kullanılan plakalarını basıyoruz. Böylece amme hizmetini, görevini yerine getiriyoruz. Üyelerimizin ve Didim halkının araç plaka ihtiyacını 1992 yılından bu yana aralıksız ve aksatmadan karşılayan odamız, plaka hizmetinin en iyisini veriyor. Bu kapsamda 2019 yılında demirbaş yatırımı yaparak plaka kalıp ve harflerimizin tamamını yeniledik. Avrupa standartlarına uygun kalıp ve harfler ile federasyonumuzca hazırlanan ve gizli TR ve bayrağımız bulunan güvenlik baskılı plakalar itinalı olarak basılmakta, yağmur ve araç yıkamaları dolayısıyla boyanın çabuk çıkmaması içinde kaliteli ithal boya kullanılmaktadır. Bu hizmetlerin aksamaması için zamanında Ankara’dan getirilen plakalıklar her zaman odamız plaka atölyesinde hazır bulundurulmaktadır. Didim halkı en iyisine layıktır anlayışı ile bu hizmetimiz sürdürülmektedir. H.Ç: Turizm kenti Didim’de faaliyet gösteren bir odanın temsilcisi olarak son sözleriniz nedir?
- S.C: Didim Şoförler ve Otomobilciler Odası olarak her geçen gün kaliteli ve güvenli taşımacılığı tesis etmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Yılların birikimini bu bilinçle taçlandırarak, esnafımıza en iyi çalışma ortamını sağlamak için uğraş veriyoruz. Yaptığımız iş zor ve risk taşıyor. Gece gündüz demeden hizmet etmemiz gereken bir mesleğimiz var. Maksimum müşteri memnuniyeti için bir yandan güler yüzlü davranmayı ve taşıdığımız canın bilinci ile dikkat unsurunu en üst seviyede tutmayı hedeflerken, diğer yandan insanları da ayırt etmeden istedikleri noktaya ulaştırıyoruz. Didim, Türkiye’nin önde gelen turizm kentlerinden biri. Bu güzel kentimizin ulaşım hizmetini büyük bir disiplin ve özveri ile yürüten meslektaşlarımızın ve şerefli mesleğimizin asil birer neferi olarak, mesleğimiz ilkelerine uygun bir şekilde hizmet vermeye çalışıyoruz.