Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 2015’te ülke genelinde CHP’li Belediye Başkanlarına verdiği talimatla bulundukları bölgelerdeki Cemevlerinin İbadethane olarak kabul edilmesini istemişti. Bu kapsamda Didim’de 4 sene öncesinde Alevi inancına karşı olan zihniyetin aynısı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis toplantısında ortaya çıktı.
Bilindiği üzere Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Yargıtay kararları ile 5393 sayılı kanunun 15. maddesini dayanak göstererek ilk hamle Didim Belediye Başkanı A. Deniz Atabay’dan gelmişti. 2015 yılının Ocak ayı meclisinin ilk birleşiminde, 6 AK Parti meclis üyesi, 5 MHP meclis üyesi ve 1 DSP meclis üyesinin çekimser oyuna karşın CHP Meclis üyelerinin 13 kabul oyuna karşın Didim Alevi Bektaşî Kültür Merkezi ve Cemevi Derneği ibadethane kabul edilmişti.

"5 YIL ÖNCE MECLİSTE KABUL EDİLDİ"


Didim Belediye Başkanı A.Deniz Atabay, 2015 yılının Ocak ayı meclisinde yapmış olduğu açıklamada, “Meclisin hür iradesi devam etmektedir. Hiçbir mecliste maddenin oy birliğiyle geçme zorunluluğu yoktur. Burada ben dahil hiç kimse aramızda ki kardeşliğe nifak sokacak hiçbir konuşma veya eylemde bulunmamıştır. Ben meclisin yürütme usulü gereği her türlü komisyon kararını okuttum ve meclisin yüce iradesine şart koymadan oylamaya sundum. Herkes hür iradesiyle oylamaya katıldı" ifadelerini kullanmıştı.

“İZMİR BŞB MECLİSİNDEN CEM EVLERİNİ İBADETHANE TEKLİFİ”


Geçtiğimiz günlerde de İzmir Büyükşehir Belediyesi meclisinde il genelindeki 7 cemevinin imar planlarına ibadet alanı olarak işlenmesine yönünde karar almıştı. İstanbul'daki cemevlerinin ibadethane statüsünün tanınması için de 13 Ocak 2020 de Belediye Meclisine önerge sunularak, İç ve uluslararası hukukun tescil ettiği üzere cemevlerinin diğer ibadethanelere verilen hak ve hizmetleri eşit olarak alabilmeleri için “ibadethane” olarak kabul edilmesini teklif edilmişti. Raporda İstanbul'da bulunan cemevlerinin talep etmesi halinde temizlik ve benzeri hizmetlerinin İzmir BŞB tarafından ücretsiz karşılanması uygun görüldü. Teklifte belirtilen cemevlerine ibadethane statüsü verilmesi konusunun belediye meclisinin görev ve yetki alanında olmadığından bu hususta karar verilmesine yer olmadığı kanaatine varıldı.

“İSTANBUL BŞB MECLİSİ DUYARLILIK GÖSTERECEKTİR”


İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisinin Cemevi Kararına yönelik olarak açıklama yapan Didim Belediye Başkanı A.Deniz Atabay, “Bizler, farklı kültür, inanç, etnik yapı ve diğer kimliklere sahip herkesi, bir değer ve zenginlik olarak görüyoruz. Her bir vatandaşımızın kendi kimliğiyle özgür, eşit ve adil bir biçimde yaşaması gerektiğine inanıyoruz. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin de aynı duyarlılık ile karar vereceğine inanıyorum" ifadelerine yer verdi.