Aydın'ın Nazilli ilçesinde görev yapan basın mensupları, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla çelenk koyma töreninde buluştu. Çelenk koyma töreni öncesi ilçede görev yapan gazeteciler, Uzun Çarşı’nın başından İstasyon Meydanı'na kadar yürüyerek, yerel gazete dağıttı. Gazeteciler, esnaflara hayırlı işler dileyerek, yerel gazetelere abone olmaları konusunda çağrıda bulundu. Nazilli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ümit Özmen'in ev sahipliğinde İstasyon Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtı'nda düzenlenen çelenk koyma törenine CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan, CHP Nazilli İlçe Başkanı Serkan Sevim ve yönetim kurulu üyeleri, İYİ Parti Nazilli İlçe Teşkilatı, AK Parti Nazilli İlçe Teşkilatı, İYİ Parti Nazilli İlçe Başkan adayı Cihat Öztürk, Nazilli Kent Konseyi üyeleri ve basın mensupları katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Atatürk Anıtı'na Nazilli Gazeteciler Cemiyeti çelengini Cemiyet adına Başkan Ümit Özmen tarafından konuldu.

“10 OCAK BAYRAM DEĞİL, DAYANIŞMA GÜNÜDÜR”

10 Ocak’ın bir bayram değil dayanışma günü olduğunu vurgulayan Nazilli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ümit Özmen, “Bilindiği gibi 10 Ocak 1961, basında çalışanların haklarına ilişkin 212 sayılı yasanın uygulanmaya başlandığı gündür. Bu yasa, basın emekçilerinin sigortalı çalışmasını, işten çıkarılmaları durumunda ihbar ve kıdem tazminatlarının ödenmesini, yıllık ve haftalık olmak üzere belirlenen tarihlerde izin yapmalarını ve belki en önemlisi de gazetecilik faaliyetlerini özgürce yürütmelerini güvenceye bağlamaktaydı. Ancak günümüzde meslektaşlarımız çalışma ve yaşama koşulları ile mesleki yeteneklerini geliştirme ve mesleklerini özgürce yapma olanakları bakımından 10 Ocak 1961’den daha iyi haklara sahip değildirler. Bu nedenle meslektaşlarımız açısından bir bayramdan da söz edemeyiz. Hep tekrarladığımız gibi 10 Ocak’lar ve 24 Temmuz’lar bizim için bayram günü değil, dayanışma günleridir."

"YEREL KAMUOYUNUN DESTEĞİ ÖNEMLİ"

Yerel basının yaşam mücadelesi verdiğini dile getiren Ümit Özmen; "Ancak aynı okurların büyük bölümü yerel haberleri okumak için yerel yayın kuruluşlarının internet sistemlerini tercih ediyor. Bu durum, son dönemde yaşam mücadelesi veren Yerel Basını ekonomik olarak dezavantajlı kılıyor. Ulusal Yayın Kuruluşları ve Basın Meslek Örgütleri, demokrasinin vazgeçilmez unsurları olan ve vatandaşın kendi bölgesi hakkında haber alma ve kanaat özgürlüğünü gerçekleştirmekte büyük rolü olan yerel basının ayakta tutulması için kampanyalar yürütüyor. Ancak yerel basının ayakta tutulması için en önemli unsurun, bu kuruluşların haberleri vasıtasıyla kanaatlerini oluşturan yerel kamuoyunun desteği olduğu değerlendiriliyoruz."

"UNUTMAYIN, YEREL BASIN SİZİN SESİNİZDİR!"

Yerel basını kıraathanelerde, kafelerde sorarak istemek, talep etmek destek anlamında çok önemli olduğunu ifade eden Başkan Özmen; "Yerel basının varlığını sürdürebilmesi için verilecek bu destek, hangisi olursa olsun imkanlar dahilinde bir yerel gazeteyi satın almak veya abone olmakla yerine getirilebilir. Bugün itibarıyla bir yerel basın aboneliğinin aylık maliyeti yalnızca bir paket sigaranın maliyeti civarında. Günün yorgunluğunu çıkardığınız kafelerde, kıraathanelerde yerel basının yer almasını talep etmeniz de yerel basına destek anlamında yararlı olacaktır. Öncelikle Nazilli ve Aydın’da yayın yapan yerel gazetelerden en az birine abone olmak suretiyle, hem yerel basın kuruluşlarına, hem de haber alma ve kanaat oluşturma özgürlüğünüze sahip çıkabilirsiniz. Unutmayın, Yerel Basın sizin sesinizdir!."
CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül ise, Türkiye’nin basın özgürlüğü konusunda geri sıralara düştüğünü ifade ederek, gazetecilerin yaşadığı sorunlara değinerek 10 Ocak Gazeteciler Gününü kutladı.

ÖZCAN, GAZETECİLERİ FOTOĞRAFLADI

Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan’ın, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nde hem görevini yapmak için çalışan hem de günlerini kutlamak isteyen gazetecilerin, fotoğraf makinesini alarak basın mensuplarının fotoğraflarını çektiği anlar ise renkli görüntülere sahne oldu.