Aydın'ın Söke ilçesinde Söke Kent Konseyi Bisiklet Yürütme Grubu ve Kadın Meclisi ortaklaşa etkinlik düzenledi. Söke Hükümet meydanında gerçekleşen etkinliğe CHP Söke İlçe Başkanı Ali Kemal Özcan ve CHP Söke ilçe yönetimi de destek vererek eşlik etti. Kız çocuklarını cinsel istismar eden kişiyle evlendirmeye teşvik eden yasalara 'Hayır' denilen etkinlik, basın açıklaması ile başladı. Söke Kent Konseyi Üyesi Semiha Yay ortaklaşa hazırlanan basın açıklamasında şu ifadeleri kullandı; "Bugün burada, TBMM Adalet Komisyonunda olan ve yasalaştırılması istenen; kız çocuklarına cinsel istismar uygulayan kişiyle evlendirmeye teşvik eden tasarıya Hayır demek için toplandık. 2005 yılında bu öneri hazırlandı sonra Eylül 2016 yılında gündeme geldi. Tüm kadın dernekleri, sivil toplum örgütleri, aile hekimleri, gazeteciler ve halk olarak karşı çıktık. Hayır dedik. Tasarı geri çekildi, yasalaşmadı.

"ÇOCUKLARA BAYRAM ARMAĞAN MECLİSTEN BU KARAR ÇIKAMAZ"


Tasarının 2018'de tekrar gündeme geldiğini hatırlatan Yay; "Şimdi de yasa tasarısının yasalaştırılması isteniyor. Şu anda komisyonda. Öncelikle mevcut yas ne diyor; 15 yaşını doldurmuş kişi evlenmek isterse ailesinin izniyle ve hakimin yetkisi ile evlenebilir. 15 yaşından küçük kişi evlenemez, resmi nikah yapamaz. 15 yaşından küçük kişilere yapılan her cinsel saldırı cinsel istismardır. 15 yaş sınırı 12'ye çekilmek isteniyor. Yani 15 yaşından sınırı 12'ye çekilmek isteniyor. Yani 15 yaşından küçük çocuğun rızası olabilir deniliyor. Buradaki 'her cinsel saldırı cinsel istismardır' ifadesinin yaş sınırı 12'ye indirilmesi isteniyor. Bizlerde bu yasaya Hayır diyoruz. Evlilik bu çocuklarımızın korunması için bir çözüm olamaz. Erken yaş evlilikleri kabul edilemez. Suç affedilirse azalmaz, tersine çoğalır. Kız çocuklarına cinsel istismar uygulayan kişiyle evlendirmeye teşvik eden yasa tasarısına Hayır. Dünyada çocuklarına Bayram olarak 23 Nisan Egemenlik ve Çocuk Bayramını hediye eden tek meclisten böyle bir yasa tasarısı çıkamaz. Çocukların oyun hakkı, eğitim hakkı, çocuk olma hakkı ve yaşam hakkı ellerinden alınamaz" denildi.
Basın açıklamasının ardından etkinlik, kadın meclisi ile bisiklet yürütme kurulu üyelerinin bisikletleri ile katılım sağladığı, Söke şehir içinde belirlenen güzergahlarda yaya ve bisikletli yürüyüş olarak gerçekleşerek farkındalık sağlandı.