Hobisini zamanla mesleği haline gelen ve kentin tek kabak kemane ustası olan Taşkın Tuncer, geleneksel Türk halk çalgısını icra eden sanatçılara gönderiyor. Tuncer'in ellerinde can bulan yaylı çalgı, sanatçıların usta ellerinde tınısıyla büyülüyor.

300 ÇALGI ÜRETTİM


Efeler ilçesi 7 Eylül mahallesinde küçük bir atölyede 9 yıldır kabak kemane çalgısı yapan Tuncer, "2010 yılında kemik kanserine yakalandıktan sonra ciddi bir ameliyat geçirdim. Ameliyatın ardından kendimle baş başa kaldığımda Aşık Veysel'in 'Ben giderim, adım kalır, dostlar beni hatırlasın' sözünden esinlenerek hayatta kalıcı bir şeyler bırakmak istedim. Hobi olarak kimseden bir destek almadan kabak kemane yapmaya başladım. Yaptıkça rahatladım ve hastalığımdan kurtuldum. Yaptığım kabak kemane için talepler gelmeye başladı. Bu yüzden hobim mesleğim oldu. İlk başladığım günden beridir 300'e yakın kabak kemane çalgısı yaptım. Her bir çalgıda kendi imzamı atıyorum. Beni en mutlu eden şey, TRT'yi açtığımda Umut Salman'ın benim yaptığım kabak kemane ile sanatını icra etmesiydi" dedi.

YÜREKTEN GELEN TINI


Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın kabak kemane ustalığı belgesini almak için başvuru yapacağını belirten Tuncer, "Kabak kemanenin otantik bir yapısı vardır. Ancak insanlara kabaktan yapıldığı için adı gülünç gelebiliyor. Kabak deyip geçmekle olmuyor. Bin tane su kabağının içerisinden 80'i kabak kemane çalgısı yapımı için uygun oluyor. Kabakta önemli olan kalın ve sağlam olması. Bu çalgının yapımında en önemli materyallerden biri de büyükbaş hayvanın yürek zarıdır. Yürek zarını bulmak da kolay olmuyor. Mezbahalardan yürek zarını aldığımda bunu büyü için kullanacağımı düşünenler oluyor. Çalgının üzerinde kullandığımız hayvanların yürek zarı, çalgıya duygusal bir tanı kazandırır. Bu yürekten gelen bir tınıdır. Çalgının gövdesinde maun ağacı, klavyesinde ise abanoz ağacı kullanıyoruz. Bu ağaçlar yurtdışından geliyor. Zevke ve tercihe göre sedef ağacı işleme de yapıyorum. Her çalgının sapı ustasının imzasını taşır. Ben yaptığım çalgılara numaralar veriyorum. Bu şekilde çalgılarımı kayıt altına almış oluyorum. Bir çalgının yapımı bir haftayı buluyor. Çok emek isteyen bir iş. Bu işi Aydın'da yapan tek kişiyim. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın kabak kemane ustalığı belgesini alarak mesleğimi ileriye taşımak istiyorum" diye konuştu.

YURTDIŞINA GÖNDERİYOR


Kabak kemaneyi kendisinin de icra ettiğini dile getiren Tuncer, kabak kemaneye ilginin son yıllarda arttığını ifade etti. Tuncer, Türkiye'nin birçok ilinden siparişler aldığını, Almanya, İsviçre, Hollanda'ya da bu çalgıdan gönderdiğini kaydetti.