Markalaşma hedefi doğrultusunda yoluna emin adımlarla ilerleyen ÖR-KOOP, 2588 ortağıyla Türkiye’nin en büyük kooperatiflerinden biri haline geldi. ÖRKOOP köylüden topladığı günlük ortalama 325 ton sütün, 20 tonunu modern tesislerinde peynir, yoğurt, ayran ve tereyağı üretimi yaparken, geri kalan 305 tona yakın sütü de Türkiye’nin tanınmış süt ve süt ürünlerini işleyen firmalarına satarak bölge ekonomisine ve bölge çiftçilerine katkı sağlıyor. ÖRKOOP Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Önal, Türkiye’nin en büyük kooperatiflerinden biri haline nasıl geldiklerini SES Gazetesi Muhabiri Mehmet Kavas’a anlattı.

“KALİTELİ VE EKONOMİK YİYECEKLER SUNUYORUZ”

Kooperatif hakkında bilgiler veren Başkan Önal, “Kooperatifimiz 1979 yılında 7 üreticimiz tarafından kuruldu. Bölge çiftçisini kalkındırmak amacıyla kurulan şirketimizde, ürettiğimiz ürünleri, Aydın Bölge Bayisi ve Denizli Bölge bayisi ile ürün yelpazemizi satışa çıkarıyoruz. Süt sektöründe Aydın’ın Türkiye’ye açılan penceresiyiz. Köylümüzün ürettiği sütü hijyenik ve sağlıklı ortamlarda işleyerek pazara çıkartıyoruz. Nazilli ve çevresindeki 9 ilçesinde 206 mahalleden süt toplama faaliyeti gerçekleştiren ÖR-KOOP, 2588 ortağıyla ülkemizin en büyük kooperatiflerinden biri haline geldi. 2017 yılı Nisan ayında üretime başlayan yem fabrikası ile üreticilerimiz kendi fabrikalarında yapılan yemi pazarlamaya başladı. Makine ekipman, kışlık ve yazlık her türlü kaba yem tohum tedariki, veterinerlik hizmetleri gibi hizmetlere üretici ortaklarına yardımcı oluyor. Kooperatif tesisleri içinde bulunan Süt ürünleri satış marketleri ve kafeteryası ile gelen misafirlere kaliteli ve ekonomik yiyecekler sunuyor” dedi.

SOĞUK HAVA DEPOSU FAALİYETE GEÇTİ

Soğuk hava deposunun faaliyete geçmesinde emeği geçen herkese teşekkür eden Başkan Önal, “Tesisimiz bin ton kapasiteli, bin 960 metrekare kapalı alana sahip. 7 büyük odası ve 18 şoklama odası bulunan deponun sorumlu müdürlüğünü kooperatifimizde uzun yıllardır çalışan Nurettin Zekaoğlu yapacak. Daha tamamlanmadan 1 büyük odası ortaklaşa kuru incir alımı yaparak işbirliği yaptığımız Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliğimize, 3 odası Nazilli Ticaret Borsamıza tahsis edilmiştir. Önümüzdeki 1 ay içinde satın aldığımız organik paketleme ünitesi kurulumu da yapılarak Tarım Kredi Kooperatiflerine kuru incirin yanı sıra fındık, adaçayı, kayısı, hurma, kuru gıda ve organik ürün paketlemesi yapacağız. Son olarak ön tarafa ürün satış marketi yaparak tesisimizi tamamlayacağız. Soğuk hava deposu projemiz 4 milyon 500 TL’ye mal oldu. Proje için bize 1 milyonluk liralık destek sağlayan bakanlığımıza minnettarız. Soğuk hava deposunun bulunduğu alanda paketleme tesisimizde bulunuyor. Bölgemizde tek olan bu tesisimizde kapasitesine göre birçok ürününü paketleme işlemini gerçekleştiriyoruz. Bu iki tesisin hizmete açılmasında emeği geçenlere teşekkür eder, herkese hayırlı olmasını temenni diliyorum” şeklinde konuştu.

DENİZLİ’DE ÖR-KOOP ÜRÜNLERİ SATIŞTA

Denizli'den ÖRKOOP'un süt ürünlerine yoğun talep geldiğini belirten Önal, "Yeni şubemizde ürünlerimizi Denizlili tüketicilerle de buluşturmanın gururunu yaşıyoruz. Kooperatifimizdeki süt ürünlerimize yıllardır Denizli'den yoğun talep olmaktaydı. Biz de kooperatif olarak ürünlerimizi ve hizmetimizi onların ayağına götürmeyi amaçladık. Satış marketimizde kooperatifimizde üretilen peynir, yoğurt, tereyağı ve ayran gibi süt ürünlerinin yanı sıra bölgemizde yetişen yöresel ürünlerimizi de Denizli'deki tüketicilerle buluşturacağız. Denizli-Ankara yolunda bulunan şubemiz hayırlı uğurlu olsun. Önümüzdeki günlerde Kuşadası’nda marketimizi de açacağız. ÖR-KOOP ürünleri Kuşadası’nda vatandaşlarımızla buluşacak" diye konuştu.

ÇOCUKLARA SÜT DESTEĞİ

Geçen Kasım ayının ilk haftasında Efeler Belediyesi ile imzaladıkları protokol kapsamında ilçedeki dar gelirli ailelerin çocuklara günlük olarak ücretsiz süt dağıtımı yaptıklarını kaydeden Önal, “Projemiz şu anda iki bin aileyi kapsıyor. Böyle bir projenin içinde Aydınımızın ÖRKOOP gibi bir kooperatifinin de olmasının istenilmesi ve hatta düşünülmesi bile bizleri çok mutlu etti. 1 Kasım itibariyle bu işe başladık. Şu ana kadar başarılı bir şekilde bu projeyi yürüttüğümüzü düşünüyorum. Zaman zaman aldığımız geriye dönüşlerde çok olumlu yönde. Bu işin daha da büyümesi gerektiğini söyleyen arkadaşlarımız da var. Projemizin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Bu projeye gösterdikleri desteklerden dolayı Efeler Belediye Başkanı Fatih Atay’a teşekkür ediyorum” dedi. Başkan Önal, süt desteğinin yanı sıra ekonomik durumu iyi olmayan ailelerin çocuklarına kumanya verdiklerini açıkladı.