Söke’nin Cumhuriyet, Yenicami, Konak ve Çeltikçi Mahallelerini kapsayan revizyon imar planlamaları yaklaşık beş yıldır gündemde. Planlama sürecinde bölgelerde ilan edilen inşaat yasağı nedeniyle vatandaşlar oldukça sıkıntılı bir süreç yaşarken, sürecin uzaması oldukça sorun yarattı. Söke Belediyesi’nde gerçekleşen toplantıda mahallelerin muhtarları ve vatandaşlar, belediye yönetimi ile bir araya geldi. Toplantıda Söke Belediye Başkanı Levent Tuncel, Başkan Yardımcısı Veli Devrim Yerli, Meclis Üyeleri Hatice Kurban, Mehmet Arif Ceylan, Fuat Evren Gül, Şabettin Kara, Yasemin Gürsoy, Turgay Avcı başta olmak üzere Belediye İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nde görevli bürokratlar yer aldı. Toplantıda Yenicami Mahalle Muhtarı Hüseyin Yörük, Çeltikçi Mahalle Muhtarı Önder Aşçı, Cumhuriyet Mahalle Muhtarı Kemal Karabıyık da bulundu.

DOĞALGAZ TALEP EDİLDİ

Söke Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü şehir plancıları tarafından revizyon imar planları ile ilgili dünden bugüne yaşanan sürecin anlatılmasıyla başlayan toplantıda; vatandaşlar akıllarına takılan soruları yetkililere iletme fırsatı buldular. Vatandaşlar ağırlıklı olarak inşaat yasağının bir an önce kaldırılmasını, bölgeye doğalgaz başta olmak üzere çeşitli yatırımların gelmesini istediklerini dile getirdi.

17 YAPI İÇİN İTİRAZ

Uygulanacak revizyon imar planlarıyla birinci etapta yeşil alan miktarının artacağı 14 kat, ikinci etapta 5 kat, üçüncü ve dördüncü etaplarda 2 kat, beşinci etapta ise 6 kat artacağı belirtildi. Uygulamayla yine tüm etaplarda otopark alanlarının her daire için bir otopark olarak planlandığı ve büyük ölçüde artacağı belirtildi. Birinci ve ikinci etaplarda uygulama imar planı revizyonu çalışmalarının tamamlandığı ifade edilirken, üçüncü etap için Kültür Varlıkları Kurulunun 17 yapı için verdiği tescil kararına yapılan itirazların sürecinin beklediği, kararın ardından üç, dört ve beşinci etaplarda çalışmaların devam edeceği belirtildi.

"GERİ DÖNÜŞ YOK"

Hep beraber öncelikle Söke planlı bir kent olsun mu, olmasın mı? sorusuna yanıt verilmesi gerektiğini belirterek sözlerine başlayan Söke Belediye Başkanı Levent Tuncel; “Planlama bölgelerinde uzun süredir bir mağduriyet söz konusu. Birinci ve ikinci etap bölgelerinde planlamalar tamamlanmış, 5 binlik planları yapılmış, geri dönüşü yok. Devletin çıkardığı kanunlar belli. Bu kanunlar planların nasıl uygulanacağını ortaya koymuş. Kanunlar içerisinde vatandaşlarımızı mağdur etmeden en iyi uygulamalar nasıl yapılır, bunu düşünüyoruz” dedi.

"18. MADDE UYGULAMASI YÜK OLMAYACAK"

Başkan Tuncel; “Planlamaları biten etaplarda 18. Madde uygulamaları gerekli. Maliyeti yüksek olan bu uygulamayı Söke Belediyesi olarak biz yapacağız. Vatandaşlarımızı bu yükten kurtaracağız. Uygulamaları dışardan hizmet de alarak, kısa sürede bitireceğiz. Yasal olarak tüm çalışmaların onay ve askı süreçleri var. Planladığımız şekilde düşündüklerimizi gerçekleştirirsek, Eylül ayına kadar tamamlamayı hedefliyoruz. Vatandaşlarımız Eylül ayında inşaatına başlayabilecek” dedi.

"KİMSE MAĞDUR OLMAYACAK"

Kimsenin mağdur olmayacağının altını çizen Başkan Tuncel; “Elbette planların uygulamasında fedakarlıklar söz konusu olacaktır. Ancak kimse mağdur olmayacak. Bütün çalışmalarımız vatandaşlarımızın yıllardır yaşadığı mağduriyeti en kısa sürede, vatandaşlarımızın lehine olacak şekilde gidermek” dedi. Doğalgaz şirketi Enerya ile görüşme yaptıklarını belirten Söke Belediye Başkanı Levent Tuncel; “Söke’de Temmuz ayından itibaren ciddi bir doğalgaz çalışması olacağının bilgisini aldık” ifadelerini kullandı.