Sarıkamış Şehitleri 105. yılında Nazilli Belediye Meydanı Şehitlik Anıtı önünde düzenlenen törenle anıldı. Türk Ocakları Nazilli Şubesi tarafından Nazilli Belediyesi’nin desteğiyle hazırladığı anma programına Nazilli Belediye Başkan Vekili Soner Yelkovan, Türk Ocakları Nazilli Şube Başkanı Ahmet Çekim, Kent Konseyi Başkanı Bülent Burmaoğlu, ADÜ İİBF Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğr. Üyesi Dr. Hüseyin Gül, STK temsilcileri, Nazilli Türk Ocağı Üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

"KAHRAMAN ASKERLERİMİZİ ANMAK BİRİNCİ GÖREVİMİZDİR"

1914 yılında Enver Paşa komutasındaki Türk askerlerinin Sarıkamış Allahuekber Dağları’ndaki Rus birliklerine yaptıkları kuşatma esnasında 90 bin Türk askerinin donarak şehit düşmelerinin 105. yıl dönümü anma törenleri Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Törende açılış konuşmasını Türk Ocakları Nazilli Şubesi Başkanı Ahmet Çekim yaptı. Sarıkamış şehitlerinin ruhlarını şad etmek için bir araya geldiklerini ifade eden Çekim; "Amacımız o günü hatırlayıp geleceğe olan adımlarımız dikkatle atmaktır. O günkü Osmanlı Devletinde askerlerimizin bir kısmı Yemen’de yandı. Sarıkamış’ta dondu. Bu kahraman askerlerimizi anmak birinci görevimizdir" dedi.

"MİLLETİN HAFIZASINDAN SİLİNMEYECEKLER"

Tarihin hüzünlerinden biri olan Sarıkamış Harekatı’nın üzerinden 105 yıl geçtiğini ancak bu hadisenin Türk Milleti’nin hafızasında derin yaralar açtığına vurgu yapan Öğr. Üyesi Dr. Hüseyin Gül; " Türk Milleti’nin hafızasında bazı yer adları tıpkı bir mermer zemine kazınmış gibi yer edinmiştir. Sarıkamış bunlardan en hazin olanıdır. Türk Milleti belleğine, tarih sahnesine çıktığı günden bugüne birçok yer adı ve olay kimi zaman sevinç, kimi zaman ise hüzün olarak kazınmıştır. Yıllar geçip gitse de bu olaylar ve olayların geçtiği yer adları milletin hafızasından silinmez. Nesiller bu mücadeleyi yapanları ve yerlerini gönül tellerine dokunan duygu ile hatırlarlar. Ya gurur ya da hüzün gönül telini titretir. Bize düşen görev, milli bir devleti armağan eden ve bu yolda canı ve kanı ile mücadele eden atalarımızı yad etmektir. Başta Atatürk olmak üzere Sarıkamış Harekâtına komutanlık eden Enver Paşa, Hasan İzzet Paşa, Hafız Hakkı Bey, Latif Paşa gibi komutanların yanında karlar altında yatan binlerce şehidi rahmetle anmaktır" ifadelerini kullandı. Kar altında soğuktan donan askerler temsili olarak canlandırıldığı anma töreninde tüm şehitler için dua okunmasının ardından, yokluk içinde cephelerde savaşan Türk askerinin yediği yağsız, tuzsuz, un ve su karışımından elde edilen çorba, yanında katık olarak verilen kavrulmuş buğday ile kuru ekmekler davetlilere ikram edildi.