16 Nisan 2017 referandumunda YSK’nın mühürsüz oy pusulalarının geçerli sayılması yönünde verdiği kararı CHP Gençlik Kolları üyeleri protesto etmişti. Protestolar sırasında atılan sloganlar nedeniyle YSK’nın suç duyurusunda bulunması nedeniyle CHP İl Gençlik Kolları’nın 12 üyesi hakkında ‘hakaret davası’ açıldı. CHP Gençlik Kolları Başkanı Yılmaz Tilki’nin de yargılandığı davanın ilk duruşması, Aydın 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

DURUŞMA ERTELENDİ

Duruşmada, yargılanan gençlerin yanı sıra CHP PM Üyesi ve Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, Milletvekilleri Süleyman Bülbül, Hüseyin Yıldız, CHP Aydın İl Başkanı Ali Çankır, Aydın Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Evrim Karakoz, CHP Nazilli İlçe Başkanı Serkan Sevim, CHP Gençlik Kolları Genel Başkan Yardımcısı Kemal Güneri ve CHP Efeler İlçe Başkanı Polat Bora Mersin hazır bulundu. Davada yargılanan gençlerin savunmalarını yapmalarının andından mahkeme heyeti eksik evrakların tamamlanması için duruşmayı erteledi.

HAKSIZ YARGILAMA

Davanın ardından CHP PM Üyesi ve Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, adliye önünde açıklamada bulundu. CHP’li gençlerin demokratik haklarını kullandıkları için haksız yere hakim karşısına çıktığını belirten Tezcan, “Türkiye’de hukuk devletinin, hukukun üstünlüğünün, yargı bağımsızlığı olmayışının bir örneğini Aydın Adliyesi’ndeki duruşmayı takip ederek gördük. Sözümüz duruşma sırasındaki olaylara değildir. Sözümüz gençlerimizin en demokratik haklarını kullanmalarının ardından haklarında başlatılan soruşturma ve haksız yere hakim karşısına sanık sıfatıyla çıkmak zorunda kalmalarınadır. Bugün özellikle 16 Nisan 2017 seçimlerinde Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) mühürsüz oyları geçerli sayarak milli iradenin gasp edilmesine, halkın iradesinin gasp edilmesine neden olmasına karşı Aydın’da gençlerin milli iradeye sahip çıkmak için yaptıkları gösteri yürüyüşünde atıldığı iddia edilen sloganlar üzerinden gençlerimiz yargılanmak istenmektedir. Bunun için adliye önüne çıkarıldılar. Yani, mühürsüz oyları geçerli sayan YSK, oyları mühürletmeyen YSK, gençlerin ağzını mühürlemek istemektedir. Milletin kullandığı oylarda mühür aramayan YSK, buna itiraz eden gençlerin ağızlarına mühür vurma telaşında ve çabasındadır. Açılan bu davanın sebebi budur. Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Cumhuriyetini gençliğe emanet etmiştir. Nutukta bunu bütün dünyaya ilan etmiştir. Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Cumhuriyetini, YSK’nın arzu ettiği gençlere emanet etmemiştir. Tam tersine YSK’nın bu haksız uygulamalarına karşı cesaretle itiraz eden ve bunun için adliye kapısına gelmeyi göze alabilmiş, Atatürk’ün gençliğine yakışan, bugün burada yargılanan gençlere emanet etmiştir. Onun için Bursa Nutku’nda söylediği gibi gençlerimiz ne olursa olsun mücadeleye devam edeceklerdir” dedi.

GENÇLERİMİZİN ARKASINDAYIZ

Tezcan, “Ortada fikir ve ifade özgürlüğü kapsamında anayasa mahkemesi, Avrupa insan hakları mahkemesinin kararlarıyla da güvence altına alınmış bir ifade özgürlüğünü kullanma çabası vardır. Bugün her yerde olduğu gibi yargı eliyle bu özgürlükler sınırlandırılmak isteniyor. Bizim gençlerimiz susma sustukça sıra sana gelecek inancıyla konuşmaya devam ediyor ve edecekler. Biz de onlara destek vermeye devam edeceğiz” diyerek gençlerin haklarının takipçisi olacaklarını dile getirdi.