82 meslek odası ve 50 bine yakın kayıtlı üyesiyle Aydın'ın en büyük sivil toplum kuruluşu olan AYESOB'un üç yıldır başkanlığını yürüten Selahittin Çetindoğan, birliğin çalışmaları, ekonomi ve mesleki eğitim konularında Ses Gazetesi’ne açıklamalarda bulundu.

ODALAR GÜÇLENDİRİLMELİ

AYESOB'ta üyelerinize hangi hizmetleri sunuyorsunuz? - Birliğimize bağlı Aydın'da 82 odamız var. Sicile kayıtlı 50 bin üyemiz var. İhtisas odaları olarak 20 Efeler'de, 14 Nazilli'de , 10 Söke'de hizmet veriyor. Diğer ilçelerdeki odalarımız karma odalar. Yılda 300 lira üyelerimizden aidat topluyoruz. Tek gelirimiz aidatlar. Aidatlarla bu iş yürümüyor, devlet desteği olmalı. Odaların bütçelerle ilgili düzenleme yapılmalı. Odalar üyelerine yönelik sosyal faaliyetlerde bulunmalı ancak bunun için odalara sağlanan bütçe yok. Bu yüzden üyelerimiz haklı olarak siz aidat almanın dışında ne iş yapıyorsunuz diye soruyor. Masanın diğer tarafına geçtiğimizde üyelerimiz haklı. Odalar, yasal düzenlemeyle güçlü hale getirilmeli"

ESNAFIMIZ DİMDİK AYAKTA

Ekonomik kriz nedeniyle esnafın kepenk kapattığı söyleniyor. Aydın'da esnafın durumu nedir? - Esnaf ve sanatkar bu ülkenin orta direği, belidir. Bunu kırarsak ülkenin ekonomisi kırılır. Esnaf ve sanatkara sahip çıkılmalı, küçük esnaf ve sanatkar bu ülkenin polisi, bekçisi, zabıtası kısacası her şeyidir. Bu yıl Aydın'da 4 bin 960 yer açılmış, 2 bin 193 işyeri kapanmış. Yüzde 100 bir artış var. Esnaf şuan zor bir dönemden geçiyor ancak dimdik ayakta. Bu dönemi başarılı bir şekilde atlatacağımıza inanıyorum"

ESNAFA FAİZSİZ KREDİ VERİLMELİ

Devlet desteklerinden esnaf yeterince faydalanıyor mu? - Hükümet, küçük esnaf ve sanatkarlar için güzel işler yaptı. Krediler ve kobi destekleriyle esnaf nefes aldı ancak fiyat artışları esnafı zor durumda bırakıyor. Esnaf sattığının yerine koyamıyor, tezgahlar boş kaldı. Gelin bu esnaf ve sanatkara bir defaya mahsus bir cansuyu yapın. Çok para istemiyoruz. 20-30 bin lira verin, faiz koymayın, uzun vadede ödeyelim. Gerçekten buna esnafın ihtiyacı var. Bu ülke çok badireler atlattı, bu badireyi de atlatır diyerek esnafa anlatıyoruz"

ÇOCUKLARIMIZA ALTIN BİLEZİK TAKALIM

Çırak bulamamak esnafın en büyük sorunu. Bu konuda ne gibi çalışmalar yapılmalı? - 8'nci sınıftan sonra çocuklar meslek eğitim merkezlerine yönlendirilmeli. Mesleki eğitim artık zorunlu eğitim kapsamına alındı. Ailelere diyoruz ki; 'Çocuğunuzu bir tamirciye, terziye, marangoza verin.' Çocuk haftanın 4 günü ustasının yanında çalışacak, bir gün okula gidecek. 4 yıl sonra lise diplomasını alacak, aynı zamanda sanatkarlığı öğrenip altın bileziği koluna takacak. İsterse de kendi bölümünden üniversite okuyabilecek. Bunu aileleri anlatamıyoruz. Mesleki eğitim merkezlerinin albenisini arttırmak için devlet tarafından teşvikler arttırılabilir. Öğrencilere harçlık verilebilir. Meslek eğitimin bir yurdu olmalı, kırsaldan gelen çocuklar burada yemeğini yemeli, yatmalı. Bütün aileler benim çocuğum üniversiteyi bitirsin diyor. Hani iş, önümde 20 CV var. Bunların hepsi sanayide çalışmayıp masa başı iş yapmak istiyor. Eskiden çocukları yaz tatillerinde meslek erbaplarının yanına verirdik. Şimdi bu var mı? Altın bilezik dönemi bitti. Ailelere, çocuklarınızın üniversiteyi bitirip işsiz kalmasından mı yanasınız, yoksa meslek eğitim merkezine yönlenip birer altın bilezik sahibi olmalarını mı istersiniz? diye soruyoruz. Gelin çocukları meslek edindirelim. Aileler, çocuklarını bize göndersin. Biz de kollarına ömür boyu kollarından çıkarmayacakları altın bilezik takalım"

ESNAF KENDİNİ YENİLEMELİ

Esnaf AVM’lere karşı ayakta durabilmek için neler yapmalı? - Kendimizi geliştiremediğimiz, teknolojiye ayak uyduramadığımız sürüce kaybetmeye mahkumuz. Bakkal dükkanında girip alışveriş yaptığınızda kredi kartı kullanılmıyor diyor. O zaman ağlamayacaksın. AVM'lerde hep kartla alışveriş yapılıyor. Kendimizi yenilemeliyiz. Bazı meslek dalları kayboluyor. Marangoz, terzilik, bakkallık kaybolmaya yüz tutmaya başladı. Küçük olsun benim olsun anlayışı var. Şirket kurup işi büyütme gibi düşünce yok. Artık teknoloji çağındayız. Esnaf da kendini yenilemeli."

KAMPANYA BAŞLATILACAK

Aydın'da esnafın satışlarını arttırmaya yönelik ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz? - Kara cumaya aldanmayın. Etiketlerde oynama yapılarak insanları harcamaya ve lükse yönlendiriyorlar. Bunu doğru bulmuyoruz. Üniversite öğrencileri bacasız fabrika, Aydın'da 50 binden fazla üniversite öğrencisi var. Bu öğrencilerin getirisi en az 5 milyon liradır. Bu paradan küçük esnaf da faydalanmalı. Bu bakımdan küçük esnaf, AVM'lere öğrencilere kaptırmamak için kampanyalar yapmalı. Üniversite öğrencilerine sahip çıkmalıyız. Üyelerimize mesaj çekerek üniversite öğrencileri, kafelerde, restoranlarda, berber, kuaför dükkanlarında indirim yapılmasını istedim. Yüzde 10-15 indirim yapılmasını planlıyoruz."

AHİLİĞİ YAŞATMALIYIZ

Ahi Evran kültürünü yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar yapıyorsunuz. Bu çalışmalarla ilgili bilgi verir misiniz? - Gelecek nesillere Ahi Evran'ın, çıraklık, kalfalığın ne demek olduğunu anlatmak açısından çalışmalar yapıyoruz. Bir kitap bastırdık. Aydın'daki ahilerle ilgili bin tane kitap bastırıp her yere gönderdik. Kültür Bakanlığı'ndan bu kitap için teşekkür aldık. Birliğimiz girişine Ahiliği simgeleyen bir sergi alanı açtık. Ahiliği yaşatmalıyız. Ahiliğin gençlere iyi anlatılması lazım. Şuan ahilik kültürüne ihtiyaç var.

EN ÇALIŞKAN 6'NCI BİRLİĞİZ

Birlik başkanlığının yanı sıra Berberler ve Kuaförler Odası’nın da başkanlığı da yapıyorsunuz. Yorucu gelmiyor mu idarecilik size? - 1984 yılında Berberler Kuaförler odasının yönetimine girdim. 1993'te odanın başkanı seçildim. 26 yıldır odanın başkanlığını yapıyorum. 1993'te o dönem Birlik başkanı Nurettin Gündem, beni birliğin yönetimine aldı. 1996 yılında seçimi kaybettik. Ben dışarda kaldım, 1999 yılında Hulisi Akşit'in yönetimine girdim. 2001'de başkanvekili oldum. 2014'e kadar başkanvekilliği yaptıktan sonra önce yönetim içinden birlik başkanı seçildim. 2018'de yeniden birlik başkanı oldum. 82 Birlik içerisinde bütçesiyle, oda ve üye sayısıyla ülkede 7'nci sıradayız. Bakanlık, TESK ve Federasyona verdiğimiz yöneticilerle de 6'ncı sıradayız. Çalışkan bir birliğiz. Bütçelerimiz biraz daha iyi olursa çok daha iyi hizmetler verebiliriz. Bazen soruyorlar, başkan bu ne hız, bir bakıyoruz Ankara'da bir bakıyoruz İstanbul'dasınız. Koşturuyoruz. Her şeyi pozitif düşüyorum. Severek başkanlık yapıyorum.