Aydın'ın Nazilli ilçesinde 2017 yılında Hüseyin Yabir tarafından kurulan Bagatur Dünya Federasyonu, siyah kuşak almaya hak kazanan öğrencileri için protokolün de katılımıyla tören gerçekleştirdi. Hangar Restoran’da Federasyon Başkanı Hüseyin Yabir ev sahipliğinde düzenlenen yemekli programa Nazilli Belediye Başkan Vekilleri Soner Yelkovan ve Mustafa Tınas, Nazilli Belediyesi Başkan Yardımcısı Kadir Mutlu, tuğ terfi sınavında başarılı olarak siyah kuşak almaya hak kazanan öğrenciler ve aileleri katıldı. Türk Mücadele Sanatı Bagatur'da bize ait olmayan değerleri taşıyarak sadece yarışmayı kazanmak amaçlı bir hedef gütmedik diyen Bagatur Dünya Federasyonu’nun kurucu başkanı Hüseyin Yabir, “Kurulduğumuz günden bu yana Bagatur olarak çok iyi yerlere geldik, 14 ülkede temsilciliği, 22 ilde ve 7 üniversitede toplulukların olduğu Bagatur savaş sanatını bulunduruyor. Gayemiz kendi alanımızda ve uluslararası alanlarda, tarihimizi, milletimizi, değerlerimizi taşıyan bizim olanla yola çıkmaktı. Popüler kültürler, aktif spor branşlarıyla, bize ait olmayan değerleri taşıyarak sadece yarışmayı kazanmak amaçlı bir hedef gütmedik. Konfüçyüs’ün bir sözü var ‘Karanlığa küfretmeyi bırak, al bir mumda sen yak ’biz ne yapabiliriz diye yola çıktık ve kendi kültürümüz ışığında Türk mücadele sanatını kurduk. Geldiğimiz noktada hiçbir devlet desteği görmeden hiçbir kaynak desteği görmeden kendi çabalarımızla bir yerlere geldik” dedi.

KUŞAKLARINA KAVUŞTULAR


Törende siyah kuşak almaya hak kazanan öğrenciler Murat Erbaş, Sinem Demir, Okay Küçük Baysan, Yaşar Cindemir, Cem Ceylan, Atike Ceylan, Gülseren Ceylan, Ceylin Ceylan, Furkan Koçbasan, Nur Çelik, Oguzhan Yılmaz, Bekir Balcıoğlu, Hülya Altınsu, H. Emre Avcı, Buğra Altınsu siyah kuşaklar sahiplerini buldu.

BAGATUR NEDİR?


Bagatur Mücadele sanatı Kağan Hüseyin Yabir tarafından Türk Tarihi ve Türk savaş sanatları irdelenerek (Turon, Amarok, Aba güreşi, Kuşak güreşi, Alpagut) oluşturulmuş bir karma Türk Mücadele Sanatıdır. 3 temel programı vardır. Yarışma amaçlı, nackdown (yere serme) , self defance (kendini koruma) birde Show bagatur denen temel sistemleri barındırmaktadır. Uygulayıcısına Bahadır, eğitmenine Atabay unvanı verilir. Bagatur mücadele sanatı bünyesinde geleneksel Türk Okçuluğu ve Kılıç Sanatı (Süngü) eğitimleri verilmektedir.