Erkek giyiminin geçmişteki önemli simgelerinden 8 köşe şapkalar, günümüzde daha çok kırsal bölgelerde yaşayanlar tarafından tercih ediliyor. Körüklü çizme, külot pantolonu ile birlikte Yörük kültürünün vazgeçilmezleri arasında bulunan köşeli şapkalar, kültürel etkinliklerde yöresel kıyafet amaçlı kullanılıyor. Geleneksel 8 köşe şapkalara ilginin azalmasıyla unutulmaya yüz tutan mesleğin Aydın'daki son temsilcisi Nedim Samancı. Bankacılıktan emekli olduktan sonra baba mesleğine yönelen Samancı, imal ettiği şapkaları sipariş üzerine Türkiye'nin dört bir yanındaki müşterilerine gönderiyor.

MESLEĞİNİN SON TEMSİLCİSİ


Aydın'da yılın ahisi de seçilen Samancı, çocuk yaşta babasından öğrendiği şapkacılık mesleğini 50 yıldır severek sürdürdüğünü söyledi. Geçmişte daha çok rağbet gören 8 köşe şapkalara ilginin azalması sonucu kentte bu mesleği sürdüren kendisinden başka usta kalmadığını belirten Samancı, çalıştıracak çırak bulamadıklarından yakındı. Evlatlarının da başka meslekleri tercih ettiğini dile getiren Samancı, "Aydın genelinde 10 civarında bu işi yapan usta vardı. Şu an sadece ben kaldım. Bu işi devam ettirecek çırak bulamıyorum. Evlatlarım da yapmıyor. Benimle birlikte bu meslek yok olacak ona üzülüyorum" diye konuştu.

YURT DIŞINA GÖNDERİYOR


Türkiye'nin birçok ilinden ve yurt dışından da siparişler aldığını dile getiren Samancı, "Köşeli şapkaların ünü yurtdışına çıkmış durumda. Amerika'ya geçtiğimiz günlerde 8 adet köşeli şapka gönderdim. Hollanda'dan aldığım siparişleri hazırlıyorum. Köşeli şapkanın adedini 50 liradan satıyorum. Eskiden müşterilerim hep erkekti ancak son dönemde yöresel etkinliklere katılan kadınlardan da sipariş alıyorum" dedi.