Coşkun, Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca 5 Haziran 2018 tarihinden öncesi vergi kaydı ve oda kaydı bulunanlar ve Halk Eğitim Mesleki Eğitim ve Ticaret Odası tarafından verilen emlak sertifikaları bulunan emlak ofisi işletmelerinin almak zorunda olduğu taşınmaz ticaret yetki belgesi süresinin uzatıldığını açıkladı.
Konuyla ilgili değerlendirme yapan Didim Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Osman Coşkun, “Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği Gümrük ve Ticaret Bakanlığının 5 Haziran 2018 tarih ve 30442 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik gereği, ilgili maddelerini içeren ve uyanlar; 5 Haziran 2018 tarihinden öncesi vergi kaydı ve oda kaydı bulunanlar ve Halk Eğitim Mesleki Eğitim ve Ticaret odası tarafından verilen emlak sertifikaları bulunan emlak ofisi işletmeleri müktesep haktan yararlanarak httbs//ttbs.gtb.gov.tr. internet adresinden üye olarak taşınmaz ticaret yetki belgesi için müracaatını yapıp denetime gelen yetkililer ofis ziyaretiyle işletmeye tespit tutanağı düzenliyor, yönetmelik şartlarına uygun olanlara onay veriliyor, internet üzerinden de taşınmaz ticareti yetki belgelerini çıkartabiliyorlar. Geçiş süreci müktesep hakları için 5 Aralık 2019 tarihi sondu, bu tarih itibariyle; Ticaret Bakanlığı tarafından yönetmelikteki bazı maddelerin revizyon ile düzeltilmesi, yoğunluğun ve mağduriyetlerin giderilmesi için 31 Ağustos 2020 tarihine uzatılmıştır” dedi.

“BELGE İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR”


Coşkun açıklamasında, “Bu tarihten sonra başvuru yapanlar veya bu tarihe kadar taşınmaz ticareti yetki belgesini almayanlar yeni yönetmeliğe tabi olacaklardır. Eski aldıkları emlak sertifikaları geçersiz olacak, yeni myk seviye 5 sorumlu emlak danışmanı belgesini almak zorunda kalacak, lise mezunu olacak, işyeri en az 30 metrekare olacak, 18 yaşından büyük olacak, daha önce ticaret yapmışsa iflas etmemiş olmak, yüz kızartıcı suçlar, terör, casusluk, para aklama, dolandırıcılık gibi suçlardan affa uğranılmış bile olsa hüküm giyilmemiş olunması ve ticaret yapmasının yasaklanmamış olması şartlarını taşıması gerekecektir. Aksi takdirde işyerini kapatacak çalışmaya devam edenler tespit edildiğinde 25 bin TL ceza ve işyerini süresiz kapatacaklardır. Taşınmaz ticareti yetki belgesini almayan işletmeler para cezasına çarptırılacaklar, ceza miktarları net bir şekilde yönetmelikte yazacak. Sözleşme sürelerinin 3 aydan daha uzun süreye uzatılması konusu eklenecek , özellikle proje satışlarındaki mağduriyet giderilecek. Yabancı vatandaşlarla ilgili yetki belgesi girişleri için sistem açılacak ve yabancılar yetki belgesi alabilecek. Tapu dairelerinde yetki belgesi alan emlakçılar tanınacak, emlakçılara hangi taşınmazla ilgili yetkisi varsa bu taşınmaz üzerinde her türlü işlem yapma yetkisi verilecek. E-belediye sisteminin yılbaşında devreye girmesiyle de ilerleyen süreçte belediyelerde de tanınması sağlanacak. Yetki belgesi alan emlakçılar bakanlık web sitesinde 6 Aralık tarihinden sonra yayınlanacak. İlan sitelerine üye olurken ve ilan verirken yetki belgesi istenmesi zorunlu olacak, yetki belgesi olmayanlar mağaza açamayacak, alt kullanıcılardan da ayrıca mesleki yeterlilik belgesi ibrazı zorunlu olacak. Belediyelerden işyeri açma ruhsatı alırken yetki belgesi alınması zorunlu olacak. Tüm bunların haricinde herhangi bir önerisi olan üyelerimizin odalarımızla ve emlakçılar derneğimizle iletişime geçmelerini rica ediyorum” ifadelerini kullandı.