Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, tarım ile ilgili açıklamalarda bulundu. Aydın tarımının dengesini pamuğun sağladığını belirten Başkan Mehmet Kendirlioğlu, üreticinin ise pamuktan hem geçen yıl, hem de bu yıl para kazanmadığını söyledi.

MALİYET YÜZDE 60 ARTTI

Pamukta sıkıntıların had safhaya ulaştığını kaydeden Kendirlioğlu, "Pamukta geçen sene verim düşüklüğü, bu sene de fiyat düşüklüğü çiftçinin canını yaktı. Geçen sene 4 lira ile 4,5 lira arasında seyreden pamuk fiyatları, bu sene 3 lira ile 3,5 lira arasına geriledi. Bir de üstelik girdi maliyetleri ortalama yüzde 60 civarında arttı. Bu koşullarda pamuk üreticisi ancak maliyetini kurtardı" dedi.

MÜDAHALE ALIMI ŞART

Pamuktan istediği geliri elde edemeyen çiftçinin başka bir ürünün dikimine yöneleceğini dile getiren Kendirlioğlu, şunları kaydetti: "Bu yıl pamuk eken üreticilerimizin yüzde 30 ile yüzde 50 arasında kalan kısmının pamuk ekmeyeceğini düşünüyorum. Tabi bu durumdan, arazilerinden dolayı mecburen pamuk ekmek zorunda olan üreticilerimizi hariç tutuyorum. Pamuk alanlarına, pamuğun alternatifi ürünler dikildiğinde ise o ürünler de para etmeyecek. Dolayısıyla pamuk eken de ekmeyen de para kazanamayacak. Bu tür sıkıntılı yıllarda devletin, pamukta müdahale alımı yapması gerekir. Bozulan tarımın dengesinin ancak bu şekilde sağlanacağına inanıyorum."
Yetkilileri şimdiden uyardığını belirten Kendirlioğlu, Aydın tarımının önümüzdeki yıl daha sıkıntılı bir yıl yaşayacağını iddia etti.