Anma etkinliğine Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Giritliler Federasyon Başkanı Yunus Çengel, CHP Konak İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu, Meclis Üyeleri, Giritliler Federasyonu Başkan Yardımcısı Hakan Turhan, Genel Sekreteri Hakan Gülen, Yönetim Kurulu üyeleri Selma Kırançeşme ve Hüseyin Cahit Arseven, Denetleme Kurulu Başkanı Yaşar Güngör ve Girit Dernekleri katıldı.

O ANLAR YAŞANIRKEN DUYGULARINA HAKİM OLAMADILAR


Etkinlik hakkında bilgi veren Federasyon Başkanı Yunus Çengel, "Giritli hemşehrilerimiz, Girit’ten mübadeleyle gelişlerini bir kez daha denize karanfil bırakarak ve atalarının ruhlarına lokma dökerek andı. Eşrefpaşa Giritliler Derneği üyeleri tarafından hazırlanan Mübadelede Giritlilerin Karaya Çıkış Seremonisi büyük beğeni kazandı. 2000'li yılların başında Girit Türkleri Kültür ve Dostluk Derneği kurucu üyesi rahmetli Ali Haydar Hoşgörür önderliğinde mübadele ile gelen Giritliler anısına Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen etkinliklerin ardından yıllar sonra yine aynı yerde mübadele etkinliği düzenlenmesi o yıllarda etkinliğe katılan Giritlilerin duygusal anlar yaşamasına sebep oldu” dedi.
Çengel ayrıca, “Mübadele ile gelen atalarımızın geçmişi hüzün, gözyaşı ve acı hikayeleriyle dolu, bizler burada gemilere bindirilen binlerce mübadil kendilerini neyin beklediğini bilmeden geldikleri İzmir Limanı’nda ve daha sonrasında yaşadıkları uyum sorununu bir an olsun anlatmaya çalıştık. Bizler de bu kültürün bir parçasıyız, bunun için, damak tadımızı, renklerimizi, dinlediğimiz müzikleri yaşatmaya devam edeceğiz. Mübadil atalarımızın bize emanetine sahip çıkacağız" diyerek, katılamayan ama gönüllerinin kendileri ile olduğuna inandıkları hemşerilerine, katılarak birliktelik sağlayan herkese teşekkür etti.