Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan, bir dizi ziyaretlerde bulunmak için Ankara’ya gitti. Belediye çalışmaları ve bakanlıklarda bekleyen projelerin takibi için Ankara çıkarması yapan Başkan Kürşat Engin Özcan’a Belediye Başkan Vekili Mustafa Tınas eşlik etti. Yerel yönetimler yasa tasarısı ve belediye yatırımlarına ilişkin gerçekleştirilen ziyaret kapsamında Başkan Özcan ve Tınas ilk olarak İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ardından İller Bankası Pay Dağıtım ve Bilgilendirme Müdürü İlhan Aras, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürü Turan Konak’ı ziyaret etti.

AKŞENER VE ÖZHASEKİ’YE YASA TASLAĞI ÖNERİLERİNİ AKTARDI

Ankara ziyaretleri kapsamında Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni de ziyaret eden Başkan Özcan, İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin ile birlikte grup toplantısı sonrası İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’i ziyaret etti. Başkan Özcan daha sonra CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül ve AK Parti Aydın Milletvekili Bekir Kuvvet Erim'i de makamlarında ziyaret ederek Nazilli ve yatırımlara ilişkin istişarelerde bulundu. Ankara ziyaretinin ikinci gününde İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’i Parti Genel Merkezi’nde ziyaret eden Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan, 240 günlük görev süresinde gerçekleştirdiği çalışmaları, yerel yönetimler yasa tasarısına ilişkin önerileri detaylarını ve 2020 yılında gerçekleştireceği yatırım planlamalarını aktardı. Çevre ve Şehircilik eski Bakanı, AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki ile de yerel yönetimler yasa taslağı hakkında fikir alışverişinde bulunan Özcan, masaya yatırdıkları yasa değişikliklerine ilişkin doğrudan görüşlerini beyan etti.

ÇÖZÜM ÖNERİSİ GENEL MERKEZİN DİKKATİNİ ÇEKTİ

Nazilli Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Tınas ile birlikte Ankara’da yaptıkları tüm ziyaretlerin olumlu geçtiğini ifade eden Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan; “Antalya’daki çalıştayda yerel yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcılığımızın düzenlemiş olduğu bir faaliyette neler olabilir, neler yapılabilir ve neler yapabiliriz diye fikir alışverişinde bulunmuştuk. Değerli hocalarımız, değerli bilgi sahibi yönetici arkadaşlarımız vardı. Onlardan yerel yönetimler konusunda bilgiler aldık. 2019 seçimleriyle birlikte İYİ Parti olarak ilk kez seçimlerle yerel yönetimlere katıldık. İYİ Partili belediyelerin bu süreçteki başarılarını, uygulamaya koyduğu projeleri konuştuk. 240 günlük belediye çalışmalarımızın sunumunu yaptık. Genel Başkanımız sayın Meral Akşener hanımefendiye dosyalarımızı verdik. Büyükşehir yasasında yaşanan sorunları anlatmış, çözüm önerilerimizi aktarmıştık. Bu önerilerimizin Genel Merkezi’miz tarafından dikkate alınmasının ardından Ankara’ya giderek detaylıca anlatma fırsatı bulduk. Ankara’da çeşitli temaslarda da bulunarak ilçemize kazandırmak istediğimiz projelerimizin zeminini hazırladık, yaptığımız başvuruların takibini gerçekleştirdik” dedi.

MERAL AKŞENER, NAZİLLİ’YE GELECEK

Yerel yönetimler yasasıyla ilgili yaşadıkları aksaklıkları da anlattığını söyleyen Özcan; “Genel Başkanımız sayın Meral hanım da ziyaretimizde bizlere tecrübelerini anlattı. Bizlere proje ve çalışma yöntemi önerisinin ardından 240 günlük yaptığımız çalışmaları inceledi. Nazilli’yi ziyaret edeceğinin müjdesini bize vererek zamanını bildireceğini belirtti. Mutlaka Nazilli’ye geleceğini söyleyen Genel Başkanımız ile Genel siyasetten de konuştuk. Biz yasa çıkarken 2013 Haziran ayından Nazilli’de çalıştay düzenlemiştik. Çekincelerimizi anlatmıştık ama dikkate alınmamıştı. Sakıncaları şu an yaşayarak görüldü. Keşke yaşayarak tecrübe etmeseydik. Biz çalışmalarımızı, yaşadıklarımızı ve önerilerimizi Antalya’da konuştuk. Ankara ziyaretimizde de detaylandırdık. İYİ Parti Aydın Milletvekilimiz sayın Aydın Adnan Sezgin ile birlikte sayın Genel Başkanımız Meral hanıma ziyaretimizde önerilerimizi rapor halinde hazırlamamızı istediler. En kısa sürede raporumuzu çözüm önerisi şeklinde hazırlayarak, partimizin çözüm önerisi dosyasında yer almasını sağlayacağız” ifadelerini kullandı.

“1992 YILINDAKİ KANUNU GELİŞTİRELİM İSTİYORUZ”

Büyükşehir yasa tasarısına girilmesi gerektiğini düşündüğü ve ilçe belediyelerinin kurtuluş reçetesi olacak bir önerileri olduğunu savunan Başkan Kürşat Engin Özcan, şunları kaydetti: “1992 yılında merhum Cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel hükümeti zamanında çıkarılmış olan kamu alacaklarında tahkimi başlıklı bir kanun var. Biz de onu biraz daha değiştirip alacağın temlik, mahsuplaşma, silinme ve tahkim başlıkları altında düzenlensin istedik. Mademki bir milat oluşturulacak, bu yasadan görülen zarar ziyan giderilecek. Biz de dedik ki 92 yılındaki yasayı örnek alarak Nazilli Belediyesi’nin uzun süreden beri gelen kamu alacakları var. Biz bunları kamuya devredelim istiyoruz, böylece mahsuplaştırma yapalım. Eğer bakiye borç oluşursa bunların borçların silinmesi sistemiyle kapatalım istiyoruz. Yeni bir başlangıç yapılabilecekse bunların doğru şekilde yapılması gerektiğini savunuyoruz. Bu bağlamda belediyelere bağlı spor kulüpleri, kooperatif ve şirketlerinde aynı şekilde mahsuplaşma, alacağın temliki ve silinme gerçekleşecek, tahkimle bu işlerin kapatılmasını öngörüyoruz. Mesela biz bugün 8 yıl önceki sigorta ve vergi borcunu ödüyoruz. Bu tür olayların önüne geçmek için, yenilenmemesi için önlem olacak. Sıkıntı yaşanacak olursa da İller Bankası kesintisi yüzde 25’i geçmeyecek şekilde kesintisini yapacak.”

“BÜYÜKŞEHİR YASASINDAN KİMSE MEMNUN DEĞİL”

Ülkece yaşanan ekonomik sıkıntılardan kurtulabilmenin bir yolunun da belediyelerin şahıs ve işletme borçlarını ödemesi olduğunu belirten Özcan; şöyle dedi: “Böylelikle ekonomiye de ciddi bir hareketlilik gelir. Hem kamuya olan alacak-verecekler kapatılmış olur. Yeni bir sayfa açılmış olur. Bu milatsa böyle başlatmak bizce daha iyi olur diye düşünüyoruz. Bunun yanı sıra örnek olarak motorlu taşıtlar vergisinden belediyelere pay aktarılmalı. İller Bankasından ilçemize nasıl pay geliyorsa, şehirlerde kullanılan araçlar içinde motorlu taşıtlar vergisinden dolaylı yoldan gelen para direkt aktarımla gelsin. Hepsiyle derli toplu hareket edilirse yerinde olacak kanaatindeyim. Büyükşehrin verdiği hizmetler, Büyükşehire verilen yükümlülükler ilçe belediyesine verilen yükümlülükler bunlar doğru düzgün değerlendirildiğinde herhalde bu zamana kadar oluşmuş sıkıntılar giderilir. Bu yasadan kimse ama hiç kimse memnun değil. Siyasi partisi ne olursa olsun AK Parti’lisi, MHP’lisi, CHP’lisi veya İYİ Parti’lisi yok. İlçe Belediye Başkanı ya da Büyükşehir Belediye Başkanı ayrımı da yok. Herkes bu yasanın şuanki halinden memnun değil. Doğruyu bulmak maksat. Yanlıştan dönmek, bunu elbirliğiyle yapıp kısa sürede yanlıştan dönmekte büyük bir erdemdir.”

“NAZİLLİ’YE HİZMET ETMEKTEN BÜYÜK ZEVK DUYUYORUM”

Belediyeciliğin sadece doğumdan ölüme değil, doğum öncesi evlilik müessesinden başladığını ve ölüm sonrası mezarlık hizmetlerinin devamlılığıyla sürdüğünü hatırlatan Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan; “Belediyecilik şöyle tanımlanabilir. İnsanın doğumundan önce evlilik ile başlıyor. İnsanın ölümünden sonraki döneme giden hizmetler yapıyoruz. Belediyecilik böylesine güzel bir çalışma ortamı olan uzunca bir süreci kapsayan, hayatının her anına temas eden kurumuz. Aslında belediyeler küçük bir hükümet. Yasalarda hükümetin yaptığı bütün faaliyetleri aslında ilçelerimizde bizler de yapabiliyoruz. Belki bir izinle, belki de doğrudan yöntemlerle. Meclisimiz var, divanımız var. Hükümetin yerele indirilmiş şekliyiz. Ama bunları dar bütçelerle yürütmek zor oluyor. Bütün belediye başkanları bu yasadan şikayetçi. Devlet büyüklerimizin bu şikayetleri, sorunları çok hassas şekilde değerlendireceklerine inanıyoruz. İnşallah sıkıntılı dönem geçer. En güzel şekilde uzun yıllar hizmet ederiz. Nazilli’ye hizmet etmek büyük bir zevk. Daha iyisini yapmak için gece gündüz çalışıyoruz. Ankara ziyaretimizde bunların vesilesi. Bakanlıklara yazdığımız yazıların takiplerini de yaptık, yeni projeler de sunduk. İnşallah projelerimize destek bulacağız. Projelerimize ve önerilerimize destek çıkan İYİ Parti Genel Başkanımız Meral Akşener hanımefendi başta olmak üzere Aydın Milletvekillerimize çok teşekkür ediyoruz. 2020 yılı bizim için hizmet yılı olacak.” ifadelerini kullandı.