Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Nazilli Şube Başkanı Şafakta Nalan Ayas ve dernek üyeleri kadınlara seçme ve seçilme hakkının verildiği 5 Aralık Kadın Hakları Günü dolayısıyla etkinlik düzenledi. İstasyon Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu yapan ADD’liler, saygı duruşunda bulunduktan sonra İstiklal Marşı okudu. Etkinlikte günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Kadın Komisyonu Başkanı Aytül Büyükçoban yaptı. Büyükçoban konuşmasına Atatürk’ün “Toplumun bir yarısı topraklara zincirle bağlı iken, diğer bir yarısının yükselmesi mümkün müdür?” sözünü hatırlatarak başladı.

“AVRUPA’DAN YILLAR ÖNCE”


Milli Kurtuluş Savaşı’nda kadınların, vatanın her yerinde mücadeleye katılımlarının tüm dünyada saygıyla anıldığını belirten Büyükçoban, “Atatürk devrimlerinin en önemlilerinden biri olan kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınmasının yıl dönümü. 5 Aralık 1934'de Anayasa ve Seçim Kanunu'nda yapılan yasa değişikliği ile kadınların ilk kez oy kullanmasının ve aday olabilmesinin önü açıldı. Genç Cumhuriyet 85 yıl önce kadınlara bu hakkı tanıdı. Türk kadını Fransa ve İtalya’dan 11 yıl, Romanya’dan 12, Bulgaristan’dan 13, Belçika’dan 14, İsviçre’den ise 36 yıl önce kadınlara seçme ve seçilme hakkına sahip olmuştu.
Atatürk Türkiye’sinde, 08 Şubat 1935’de gerçekleşen genel seçimlerde, 17 kadın, milletvekili olarak TBMM’de yer almıştır. Avrupa’nın ve dünyanın büyük kaosa, 2. Dünya Savaşı’na sürüklendiği bir dönemde, Türkiye böylece yine fark yaratmıştır” dedi.

İLK KADIN MUHTAR GÜL ESİN


Türkiye’nin günümüzde kadın milletvekili sayısı açısından dünyada ilk 100’ün sonlarında bulunduğunu ifade eden Büyükçoban, Türkiye’nin ilk kadın muhtarı olan Gül Esin’e sözü getirerek, “3 Nisan 1930’da belediye kanununda yapılan düzenlemeyle yerel siyasette yer alma ve siyasetçileri belirleme hakkını elde eden Cumhuriyet kadınları, en demokratik haklarını ilk kez bu yılın sonuna doğru gerçekleşen seçimlerde kullandı. Çok sayıda kadın belediye meclislerine girdi. 1933 yılına gelindiğinde köy kanununda yapılan değişiklikle kadınlara artık muhtar ya da heyetlere girme hakkı tanınmış oldu. Gül Esin, Türkiye Cumhuriyetinin ilk kadın muhtarıdır. Gül Esin, dört erkek rakibine fark atarak 500 oyla Türkiye’nin ilk kadın muhtarı seçilmiş. Köyde huzuru sağlamış, kahvehanelerde kumarı yasaklamış, kız kaçırmaları önlemiş. Kadın erkek dayanışmasını sağladığı için köy kadınlarının sevgilisi olmuş. Atatürk bunu duyduğunda çok sevinmiş. Mektup yazarak kutlamış, her bayramda kartlar yollarmış. Onu cesaretinden ötürü ödüllendirmiştir” diye konuştu.

EŞİT TEMSİL HAKKI İSTEDİ


Aytül Büyükçoban konuşmasını şu ifadelerle sonlandırdı: “Bu düşünceler ışığında Türk kadınının seçme ve seçilme hakkına kavuşmasının 85. yılını kutlarken Kadınların daha aktif siyasette yer alabilmeleri için ise Siyasi Partiler Yasası, Seçim Yasası ve parti tüzüklerinde her iki cinsiyet için eşit oranda temsil hakkı getiren değişiklikler yapılmalıdır. Millet olarak Atatürk’e çok şey borçluyuz. Kadınıyla, erkeğiyle, genciyle, çocuğuyla. Milletimizin her bir ferdini bu sorumluluğun bilincinde olmaya çağırıyoruz. Bizler Atatürkçü Düşünce Derneği çatısı altında, binlerce kadın üye, yönetici ve şube başkanları olarak Büyük Atatürk’e minnet duyarak çalışmaktayız. Sorumluluk duygusuyla, büyük özveriyle mücadele veren tüm kadın üyelerimizin ve kadınlarımızın seçme ve seçilme hakkı kazanmalarının yıl dönümünü kutluyoruz.”