Efeler ilçesinde “Eğitilebilir Çocuklar Okulu” adıyla 27 yıl önce eğitim hayatına başlayan Atatürk Özel Eğitim Meslek Okulu, bünyesinde barındırdığı atölyeler ile zihinsel engelli çocukları hayata kazandırıp, meslek sahibi yapıyor. Hafif düzeydeki zihinsel engelli çocukların eğitim gördüğü okulda, Güzellik ve Saç Bakım El Sanatları, Mobilya ve İç Mekân Tasarımı, Yiyecek İçecek Hizmetleri, Tarım ve Tekstil Teknolojisi Atölyesi ile öğrenciler hayata kazandırılıyor.
Halen 123 öğrenci ile eğitim-öğretim hayatını sürdüren okuldaki öğrencilere destek olmak amacıyla, Aydın İl Milli Eğitim Müdürü Seyfullah Okumuş, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Müdürü Seyfi Bozçelik, İl Kültür ve Turizm Müdürü Murat Yılmaz, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Murat Bildik, KOSGEB Müdürü Sadullah Dülger, Gençlik ve Spor Müdürü Cenap Filikçioğlu okulu ziyaret etti. Ziyarette tulum ve çizme giyen müdürler, öğrencilerle beraber Tarım Atölyesi dersinde bahçede toprağı işlediler, marul, roka ve soğan koparıp, tavuk kümesinden yumurta topladı. Müdürlerin tarımsal faliyetleri renkli görüntüler ortaya çıkardı.

ÜRETİM TESİSİ GİBİ


Okulun rehabilitasyonun yanı sıra hafif zihinsel engelli çocuklara meslek kazandırdığını belirten Aydın İl Milli Eğitim Müdürü Seyfullah Okumuş, “Burada öğrencilere tarım, el sanatları ve marangozluk gibi alanlarda beceriler kazandırılıyor. Burası aynı zamanda bir üretim yeri. Burada değişik meslekleri öğrenip, bu mesleklerin gereklerini kazanıyorlar. Mezun olduktan sonra da hayata atılıyorlar. Geçen yıl İŞKUR ile yapılan protokol gereği, buradan mezun olan öğrencilerimiz herhangi bir işletmeye gittiler ve çalışmaya başladılar. Bu çocuklar bizim çocuklarımız bunları bizim kazanmamız lazım. Bu çocuklara kazandırdığımız becerilere yönelik olarak, buradan mezun olduktan sonra bir istihdam sağlamamız gerekiyor. Buradan yerel yönetimlere de sesleniyorum. Onların da bu çocuklara ailelere destek vermesi gerekiyor” dedi.

OKULU ÇOK SEVDİLER


Öğrencilerin okulu çok sevdiğini belirten Okul Müdürü Ali Şahin, “Müdürlerimiz öğrencilerle birlikte tarım dersinde çalışıp, üretime katkı yaptılar. Okulumuzda 123 tane hafif düzeyde zihinsel engeli öğrencimiz var. 6 tane atölyemiz var. Bu atölyelerimizden mezun olduktan sonra, hayatta kullanabilecekleri becerileri kazanıyorlar. Anneleri babaları olmadan tek başlarına yaşamlarını sürdürebilecekleri becerileri kazandırmaya çalışıyoruz. Öğrencilerimiz, okuldan eve gitmek istemiyor, okulu çok seviyor. Bizim için en önemli unsur bu” diye konuştu.
Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Seyfi Bozçelik ise, “Aydın’ın bir tarım kenti olduğunu düşündüğümüzde, çocuklarımızın işte çilek tarlalarından tutun da seralarda çalıştırılmasına kadar bir alt yapı oluşturulabilir. Burada dikkat edilmesi gereken şeylerden bir tanesi engelli bireylerle de çalışmayı bilmek gerekiyor. Biz engelli bireylerin istihdamı ile ilgili çalışma yapıyoruz. Eğer bir kişi engelli bireyle çalışmayı bilmiyorsa, engelli bireyin çalışma sürecindeki sıkıntılarını bilmiyorsa, bu sefer diğer insanlardan beklediği performansı engelli bireyden beklediği için sorun yaşanıyor. Bu yüzden bizim engelli bireylerle nasıl çalışılması gerektiği ile ilgili eğitimler vermemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı. KOSGEB Müdürü Sadullah Dülger ise, engelli bireylere ve ailelerine KOSGEB’in iş yaşamlarında destek verdiğini ve engelli bireylere KOSGEB’in pozitif ayrımcılık yapmak için bulunduğunu söylemek üzere burada olduklarını ifade etti.
Okul ziyaretinde diğer atölyeleri de gezen müdürler, yapılan çalışmalar hakkında atölye öğretmenlerinden bilgi aldılar.