Türkiye’de ilk olacak proje hakkında bilgiler veren Öğretmen Şaban Özdemir, Aydın’ın en ücra köşelerinden tohum toplayacaklarını belirterek, “Sürdürülebilir bir dünya için öğrencileri küçük yaşta bilinçlendirmek gerekiyor. Artan nüfusu beslemek için insanlığın tahrip ettiği doğaya dikkat çekmek, yaşanabilir çevre oluşturmak, geleneksel üretim yöntemlerini yaşatma bilincini müfredat programları çerçevesinde öğrencilere kazandırmak istiyoruz. Bunun için de kültür varlıklarına sahip çıkarken dedelerimizden, ninelerimizden bizlere miras kalan, tekrar üreyebilen yerli tohumlarımızın önemini işleyeceğiz. İşlenişte yenilikçi eğitim metodlarını kullanarak öğrencilerimizi toprak ve doğa ile buluşturmak istiyoruz. Öğrencilere doğal çevreyi koruma, bitki ve hayvanlara verdiği zararlara dikkat çekmek, doğal ve sağlıklı ürünler tüketme bilinci kazandırmak için “Yerli Tohumu Yaşat İnsanlık Yaşasın” projesini uygulamaya koyduk. Proje ile yaşadığımız bölgedeki yerli tohumları keşfetmek, yerli tohuma dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak gayesi ile yola çıktık” dedi.

“TOHUMDAN YENİ TOHUMLAR ELDE EDECEĞİZ”

Projenin hedefleriyle ilgili açıklamalarda bulunan Özdemir, “Projemiz disiplinler arası bir işleyiş stratejisi ile işleyecektir. Ortak tema olarak ele alınan “yerli tohum ile üretim” üzerinden müfredatta yer alan Hayat Bilgisi, Fen Bilimleri, Ana dil, Yabancı dil, Görsel Sanatlar, Müzik ve Teknolojinin kullanımına yönelik kazanımları verecektir. Örnek Olarak; Ana Dil derslerinde bitkilerle ilgili hikayeler ve şiirlerinden yola çıkarak değerler eğitimi, İngilizce derslerinde bitki isimleri ile kelime dağarcığını zenginleştirmeyi tohum ve üretime yönelik şarkılar ile evrensel müzik zevki, yerli tohum içeriği ile sağlık bilgisi, kazanımlarını vermeyi hedefliyoruz. Bütün bunları yaparken web2 araçlarının tanıtarak ve kullanımına özendirerek 21. yüzyıl becerileri ile erken yaşta tanışmalarını hedefliyoruz. Projemiz kapsamında yerel tohumların korunması bilincinin oluşturulması, yerel tohumların bağımlılığı azalttığını kavratmak, tohumlardan yeni tohumlar elde etmeyi öğrenme, üretmeyi öğrenme ve yerel ürünlerin geleceği hususunda öğrencilerimizde farkındalık oluşturacağız” diye konuştu.

YARDIMLAŞMA VE VATAN SEVGİSİ

Projenin çalışma süreci hakkında bilgiler veren Özdemir, “Projemizde çalışacağımız okulların uygulama bahçesinin olması gerekiyor. Kasım-Aralık döneminde onay ve ortak okul bulma süreci başlayacak. Planlama, Twinspace sayfalarının hazırlanması, projeye katılacak öğrencilerin veli izin belgesi, projenin logo ve sloganın seçilmesi, projenin başlaması ile ilili EBA ve yerel basın haber yapılması, bahçe ekim için hazır hale getirilecek. Bölgemizdeki yerel tohum çeşitlerinin tespiti ve tohum temini yapılacak. Tohumlar temin edilirken yakın bölge okullarıyla işbirliğiyle içine girilecek. Ocak-Şubat döneminde ise kışın yetişen bitki tohumları toprakla buluşturulacak. Projenin tanıtımı sosyal medya üzerinden, okul web sitesinden ve yerel medyadan yararlanılarak yapılacak Yakın çevre köy okullarından da bu konuda destek alınıp projeye ortak edilecek. Mart-Nisan döneminde de değerlerimiz, yardımlaşma ve vatan sevgisi gibi konular işleyeceğiz. Yaz ekimlerin yapılması. Mayıs döneminde ise hasat ve ürünlerin toplanması” şeklinde konuştu. Özdemir, proje hakkında açıklamasını şu şekilde tamamladı: “Projenin bütün aşamalarında yapılan çalışmaların web2 araçları kullanılarak twinspace, ebook, web sayfası üzerinden paylaşılması, müfredat ile ilişkilendirilerek tüm derslerde alınması. Üretilen ürünlerden yeniden ekim için tohum elde edilip, ortak okullar arasında tohum değişimi yapılması. En büyük ürünümüz öğrencilerde yerli tohum bilinci ve milli ekonomideki önemini kavramak olacaktır. Bu Projeyi, tarımı, milli bağımsızlığımızın anahtarı olarak gördüğümüzün de ifadesidir.”