Koçarlı'yı ziyaret eden AK Parti Aydın Milletvekili ve Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu Başkanı Mustafa Savaş, DSİ'nin Çine Çayı Islah, Boğaziçi-Boydere taşkın koruma, Zeytinköy göleti ve sulama inşaatı ile İncirliova Yalkı Çayı çalışmalarında incelemelerde bulundu. Savaş'a Koçarlı Belediye Başkanı Nedim Kaplan, AK Parti Koçarlı İlçe Başkanı İlyas Arslan, DSİ 21. Bölge Müdürü Mehmet Akif Balta ve ekibi ile Çakırbeyli Mahallesi Muhtarı Özer Orcan eşlik etti.
İncelemelerine, Çakırbeyli Mahallesi'nde Adnan Menderes Demokrasi Müzesi yakınında yapımı devam eden Çine Çayı Islahı'ndan başlayan Savaş, çalışmalarla ilgili DSİ 21. Bölge Müdürü Balta'dan bilgi aldı. Balta, Çine Çayı Islah Projesi'nin maliyetinin 81,5 milyon TL olduğunu belirterek, "Bu proje, Menderes Nehri'nden başlayarak Çine istikametine doğru 17 kilometrelik güzergahın ıslahından ibaret. Müzeye yakışır şekilde revize ettiğimiz projemizin, bugünkü maliyeti 81,5 milyon TL. Çalışmalar müzenin olduğu bölümde bitti. Karayolları’nın köprüleri yapması ile kullanıma hazır hale gelecek. Çalışmalarımıza ilave olarak çayın her iki kenarına, kafeterya gibi binalar yapıyoruz. Müzeye gelen vatandaşlarımız, buralarda çayını, kahvesini içecek. Görsel olarak güzel bir görünüm oluşması için de çayda suyun göllenerek akmasını sağladık" dedi.
DSİ’nin müzeye gelen vatandaşların nefes alacakları güzel bir alan yaptığını kaydeden Milletvekili Savaş da, "Burası, Aydın merkeze çok yakın. Vatandaşlarımızın nefes alacağı bir alanı, Aydın'a, Koçarlı’ya kazandırıyoruz. Aydın-Muğla Karayolu'ndan geçerken vatandaşlarımız, hem müzeye uğrayarak demokrasiyi iliklerine kadar hissedecek, hem de burada mola verecek, dinlenecek" diye konuştu.
Savaş, DSİ'nin Aydın'da yaptığı çok sayıda proje olduğunun altını çizerek, şunları kaydetti:
"Devletimiz, 2002 yılından beri ilimize 24 milyar lira yatırım yapmış. Sadece DSİ’nin yatırımı 6 milyar lira. Bu anlamda biz, Aydın'ın 2050 yılı kadar içme suyu problemini çözmüşüz. Yani yılda Aydın'a 72 milyon metreküp su veriyoruz. Yedi tane baraj ve birçok gölet yapmışız, yapmaya da devam ediyoruz."
Çine Adnan Menderes Barajı'ndan, Koçarlı Ovası'na sulama suyu getirilmesine yönelik yapılan projenin büyüklüğüne dikkat çeken Savaş, "Bu proje kapsamında sadece 7 kilometrelik alanda, yerin altında 3 metre çapında, 6 metre boyunda yaklaşık 7 bin 300 tane boru var. Borularının her birisinin tanesi 43 bin TL. Bu fiyat, ikinci el iyi bir araba demektir. Bu projeyi niye yapıyoruz? Bu bereketli toprakları daha verimli hale getirmek ve çiftçimizin gelirini daha da arttırmak için. Tabi bunlar toprağın altında gözükmüyor ama gelecek adına, tarım kenti ilimiz adına yapılan güzel yatırımlar. Koçarlı Ovası Sulama Suyu Projesi’nin maliyeti de 560 milyon TL" dedi.
Sarıçay Barajı ihalesinin yapıldığına işaret eden Savaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sarıçay Barajı, hep söylediğimiz bir konuydu. Yerel seçimlerden önce Sayın Bakanımız Aydın’a geldi, yapmış olduğu toplantıda barajın müjdesini vermişti. O müjdenin ihalesi yapıldı. Bu, 500 milyon liralık proje. Kuşadası, Söke'nin içme suyu ihtiyacını karşılayacak. Su, memba kalitesinde olacak. Hükümetimiz, DSİ, barajı yaptıktan sonra belediyeye devredecek. Belediye de bunun bedelini 30 yıl boyunca faizsiz olarak geri ödeyecek."
Belediye Başkanı Kaplan da, Sarıçay Barajı'ndan Koçarlı'ya da su verilmesi için girişimlerde bulunduklarını ifade ederek, "Ankara ziyaretimizde DSİ Genel Müdürüne, Sarıçay Barajı’ndan Koçarlı'nın 2050 yılına kadar 10 bin kişilik su ihtiyacının karşılanması noktasında görüşümüzü bildirdik. Talebimizi, uygun gördüler. Biz de resmi yazı ile su talebimizi kendilerine ilettik. Bu konunun takibini milletvekillerimizle, DSİ yetkilileri ile yapmaya devam edeceğiz" dedi. Konuşmaların ardından Savaş ve Kaplan, beraberindekilerle birlikte diğer çalışmaları yerinde incelemeye devam etti.