Koçarlı’ya bağlı Çakırbeyli Mahallesi girişinde bulunan Çine Çayı’nın kenarında inşaatı devam eden Adnan Menderes Demokrasi Müzesi’nde son aşamaya gelindi. Aydın Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’nca sürdürülen inşaat çalışmalarını Vali Köşger yerinde inceledi. Vali Köşger, müzenin son durumuyla ilgili yetkililerden bilgi aldı. Açılış tarihinin netleşmediği müzede Adnan Menderes’in başbakanlığı döneminde kullandığı makam otomobili ile çiftçilik yaparken kullandığı traktörü başta olmak üzere pek çok eser sergilenecek. Müzede ayrıca Aydın’daki 22 antik kentin minyatürleri de yer alacak.

ADIM ADIM MENDERES

Adnan Menderes Demokrasi Müzesi’nin Aydın’ın önemli değerlerinden biri olacağını belirten Vali Köşger, “Adnan Menderes'in Yassıada'da yatarken 'Buradan çıkarsam Çine Çayı'nın kenarında oturacağım, bir daha Aydın'a da geçmeyeceğim' diye esef ettiği biliniyor. Bu anlamları içeren Çine çayı kenarında müzeyi inşa ediyoruz. Yel değirmenleri ile zamanın ruhunu yakalayacağız. Müzenin ilk girişinde Menderes'in soy kütüğüyle ilgili bilgileri yer alacak. Başbakanlık döneminde yaptığı hizmetlerin maketleri de burada yer alacak. Müzenin ikinci katında Adnan Menderes'in başbakanlık makamında otururken çekilen bir fotoğraftan yola çıkılarak yapılacak heykeli bulunacak. Aynı zamanda ikinci katta 3D veya 4D dönemle ilgili bir filmler gösterilecek. Son kulede de Adnan Menderes'in Yassıada günleri, orada idamıyla yargılanmasıyla ilgili bilgi, belge ve görseller sergilenecek” dedi.

“ESERLERİ BİZE ULAŞTIRIN”

Vali Köşger, müzede sergilenecek eserlerin toplanmasıyla ilgili çalışmaların da devam ifade ederek, “Daha önce yaptığımız çağrıyı, bir kez daha yenilemek istiyorum. Vatandaşlarımıza çağrıda bulunuyorum. Müzede sergilenmesini istediğiniz, Adnan Menderes'le, o dönemle, Demokrat Parti'yle, o dönemki siyasetle ilgili veya müzede sergilenmesinin anlam katacağını düşündüğünüz eserleri bize ulaştırın. Eserleri bize ulaştıran kişilerin isimleriyle sergileyeceğiz. Bu anlamda vatandaşlar eserleri bize ulaştırmaya devam ediyor. Bu konuya duyarlı vatandaşımız oldukça fazla. Bu müzenin Adnan Menderes’in tüm yönlerini yansıtması en büyük dileğimiz. İnşallah en kısa zamanda açılışını gerçekleştirerek Aydın’a önemli bir eseri de kazandırmış olacağız” diye konuştu.