Kirazlı Mahallesinde düzenlenen toplantıya Kirazlı Muhtarı Mehmet Mersin, Yaylaköy Muhtarı Erhan Yıkılmaz, Kuşadası Kent Konseyi Ekoloji, Tarım ve Çevre Meclisi Üyesi, Kirazlı Ekolojik Yaşam Derneği Başkanı Nihat Fırat, EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, Kirazlı Sulama Kooperatifi temsilcileri, Kent Parlamentosu üyeleri ile Kirazlı ve Yaylaköy’den vatandaşlar katıldı.

ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR RAPORUNA İTİRAZ


Taş ocağının faaliyetlerinden en çok etkilenen mahallelerden olan Kirazlı Muhtarı Mehmet Mersin, kalker ocağı yetkilisinden bilgi aldığını, köyde yapılacak toplantıya kendilerini aydınlatmaları için katılmalarını teklif etmesine rağmen gelmediğini söyledi. Şirketin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü sitesinde yayınlanan ‘Kalker Ocağı, Kırma Eleme ve Hafriyat Geri Kazanım Tesisi projesi için ÇED gerekli değildir’ iznini aldığı belirtildi. Ancak Kirazlı ve Yaylaköy’de yaşayan üretici köylüler başta zeytin olmak üzere, üzüm bağları ve diğer ürünlerine zarar vereceğini, toz ve toprak nedeniyle halk sağlığını tehdit ettiğini, yolların kullanılamaz hale geldiğini, sivil toplum örgütleriyse bölgenin ekolojik yapısının Kuşadası’nın en önemli maki formasyonu içinde bulunduğunu, gelecek nesillere bu zenginliklerin aktarılması gerektiğini belirttiler.

SÜRÜDÜREBİLİR TURİZM İÇİN DOĞANIN KORUNMASI GEREKİR


Dünya Doğayı Koruma Birliği’nin (IUCN) Kırmızı Listesi'nde Hassas (VU) kategorisinde olan ve geçtiğimiz ay Tarım ve Orman Bakanlığı’nın stratejik hedefleri kapsamında Türkiye’de seçilen 16 tür arasına giren Tüylü Çan Çiçeğinin (Campanula tomentosa), Aydın ilinde en yoğun görüldüğü alanlardan birinin taş ocağının çevresinde olduğu, toplantıda belirtildi. Bölgenin yırtıcı kuşlar ve Kuşadası’nın yaban hayatı için kayalık yükseltileri ve bakir maki formasyonlarını barındıran hassas ekolojik alanlar olduğu söylendi. Kuşadası ve çevresinde doğal peyzajı bozan, ekolojik yapıyı tahrip eden bu tür faaliyetler yerine, bölge halkının refahını yükseltecek aynı zamanda kent insanlarının sağlıklı gıda yiyebilecekleri tarımın desteklenmesi, sürdürülebilir bir turizm için doğanın korunarak ekoturizm projelerinin yapılmasının daha doğru olacağı belirtildi.
Toplantı sonunda Kirazlı ve Yaylaköylü vatandaşlar ve sivil toplum örgütleri tarafından genişletme faaliyetinin durdurulması için dava açılması kararlaştırıldı.