Nazilli Sosyal Bilimler Lisesi Felsefe Kulübü, her yıl Kasım ayının 3. Perşembe günü kutlanan Dünya Felsefe Günü dolayısıyla etkinlik düzenledi. Okulun konferans salonunda gerçekleştirilen etkinliğe okul müdürü Mehmet Öztaş, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Felsefenin insan ve toplum hayatındaki yeri ve önemi konusunda farkındalık oluşturmak için düzenlenen etkinlikte ilk olarak Türkiye Felsefe Kurumu’nun başkanı İoanna Kuçuradi’nin mesajı izletildi.

FELSEFENİN DOĞUŞU VE GELİŞİMİ

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Felsefe Öğretmeni Bahtiyar Türk, her çağın ihtiyacına göre felsefenin ele aldığı konunun değiştiğini, ilk çağda arke problemi sorgulanırken, sofistlerle beraber insan ve toplumun konu edildiğini söyledi. Kadim filozoflar Sokrates ve Aristoteles’in felsefeyi sistemleştirdiklerine değinen Bahtiyar Türk, “Orta Çağ’da İslam dünyasında gelişme varken Hristiyan dünyası din kurallarına bağlı doğmatik bir yapıdaydı. Reform ve rönesanstan sonra ise batı gelişirken İslam dünyası gerilemeye başlamıştır. Günümüzde ise filozoflar değerler ve değerlerin sorgulanması konusu üzerine çalışmalar yapıyor” dedi.

ORATORYO SUNDULAR

Her çocuğun bir filozof olduğunu ifade eden Bahtiyar Türk, “Çünkü çocuklar sürekli sorular sorarlar. Büyüdükçe ise ailenin ve toplumun baskısıyla soru sorma özelliğimizi kaybederiz. Böylece düşünme özelliğimiz de körelir. Felsefe cüzdanımızı doldurmaz. Aklı ön plana çıkarmaya çalışır” diye konuştu. Bahtiyar Türk’ün konuşmasının ardından Felsefe Kulübü öğrencileri İlk Çağ’dan günümüze kadar ünlü filozofların ilgilendikleri konular ve önemli sözlerini oratoryo şeklinde sundu.