Karacasu’da Aydın KOSGEB İl Müdürlüğü, Karacasu Kaymakamlığı, Karacasu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV), Nazilli İŞKUR Müdürlüğü, Karacasu Halk Eğitimi Merkezi işbirliğinde açılacak ve 4 gün 32 saat sürecek girişimcilik kursuna 3 eski hükümlü 22 engelli vatandaş başvurdu. Karacasu SYDV personelleri ve İŞKUR desteği ile hazırlanacak projeler ile sertifika alan eski hükümlüler 38 bin, engelliler 50 bin liraya varan hibelerden yararlanabilecek. Mart-Nisan ayında hibelerin teslim edilmeye başlayacağı ifade edilirken eski hükümlü ve engellilerin hayvancılıktan tamirci dükkanına, bakkaldan, reklamcılığa kadar diledikleri alanda proje hazırlayabilecekleri kaydedildi. Toplantıda Kaymakam Ahmet Soley ve Nazilli İŞKUR Hizmet Merkezi Müdürü Yakup Ergenlik ile birlikte İlçe Milli Eğitim Müdürü Aşkın Güneş, SYDV Müdürü Mustafa Geçmez, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Nadir Kambak da yer aldı.

SOLEY: “HER KONUDA YARDIMCI OLACAĞIZ”

Toplantının açılış konuşmasını yapan Kaymakam Ahmet Soley, “Engelliler ve Eski Hükümlüleri Topluma Kazandırma projesinde ilk girişimcilik kursu 30 Mayıs’ta açılmıştı. Başvuranlardan 12’si hibe almaya hak kazandı. 4 tanesinin projesi yeniden yazılıyor. Aydın genelinde bakıldığında en çok hibe almaya kazanan ilçe Karacasu olmuştu. İlk dönem projelerinde sözleşmeleri imzaladık. Bu haftadan itibaren hayvanların temsiline başlıyoruz. Mart-Nisan ayları içerisinde de sizlerin projesi hazırlanır sizler de desteklerinizi almaya başlarsınız. Bu sefer de en fazla proje bizden gelsin diyorum. Hepinize yardımcı olacağız. Sertifika törenlerine kadar projeleriniz hazır olacak. Projelerinizi de teslim edeceğiz. Hayırlı, uğurlu olsun” dedi.

“ENGELLİLERİN MAAŞLARI KESİLMEYECEK”

Engelliler için birden maaş kesilmesi gibi bir şeyin söz konusu olmadığını ifade eden Soley, “Yanlış bir algı oluşturdular. Maaşınız kesilmeyecek bundan müsterih olun. Maaşın kesilmesi için hanede kişi başına düşen gelirin 700 liranın üstüne çıkması lazım. Bu da birden bir mümkün değil. 6-7 yılı alacak bir süreç. O zaman siz de ihtiyaç duymazsınız zaten” dedi.

175 BİN LİRAYA VARAN DESTEK

İŞKUR hibelerinin dışında meyve ve sebze kurutmacılığı, paketleme, ambalajlama, tarhana, salça, nar ekşisi, turşu, erişte üretimi ve paketleme için makine, ekipman için 175 bin liraya kadar işletme kurmak üzere destek verildiğini ifade eden Soley, “120 bin lirası makina aksamı kalanı diğer giderler için. Siz yeter ki yapmak isteyin biz sizin yanınızdayız. Projenin hazırlanmasından desteği alana kadar sizlerin yanındayız, yeter ki sizlerin isteği olsun” dedi.

MERCEDES’İN YOLU MURAT 124’TEN GEÇER

Nazilli İŞKUR Hizmet Merkezi Müdürü Yakup Ergenlik ise, “Tamirci dükkanından bakkala kadar her konuda proje hazırlanabiliyor. Proje konusunda herhangi bir sınırlama yok. Yürüme engelli bir vatandaşımız grafikerlik projesi hazırladı. Home Ofis kurdu, buna bile destek verildi. Bunun yanında Karacasu’ya özgü mesela çanak, çömlek, boyama, seramik atölyesi bunlara da destek veriliyor. Sabır sebat gerekiyor. Birden olmuyor. Örnek vermek için söylüyorum Mercedes’e ulaşmanın yolu Murat 124’ten geçer” dedi.

PROJEDEN YARARLANDI, 120 HAYVAN SATTI

Hazırlanan projelerden örnekler veren Ergenlik, “Sayın Kaymakam’ımızdan da Allah razı olsun, bazı bölgelerde 2 yılda ulaşamayacağımız rakamlara ilk dönemde ulaştılar. Sosyal Yardımlaşma Vakfı Müdürümüz Mustafa Bey ve personelleri Fatma ve Tuba Hanım özveriyle çalışıyorlar. 2018 Aralık’ta benzer bir projeden yararlanan Dereköy Mahallesinden Erol Şavk, 21 hayvanla başladığı projede 77 hayvana ulaştı. Kuyucak’ta bir kadın girişimci sadece iki yılda 120 tane kurbanlık hayvan satıyor. Giderleri haricinde net geliri 130 bin lira ve elinde 90 hayvanı var daha” dedi.