25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü dolayısıyla Nazillili kadınlar, Belediye Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan ve İYİ Parti İlçe Başkanı Durmuş Kural, alana eşleriyle birlikte gelerek açıklamaya destek verdi. Çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafından düzenlenen etkinlikte kadın cinayetleriyle ilgili çeşitli veriler paylaşıldı. Kadınların eşleri, eski eşleri, babaları abileri, enişteleri yada sevgilileri tarafından öldürüldüğü ifade edilen açıklamada; “Bir kadına bahşedilen hayatı elinden almayı hak gören zihniyeti deşiyoruz. Altından kimi zaman yetiştirilme biçimi, kimi zaman anneler ve babalar, kimi zaman yerleşmiş öğretiler çıkıyor ama sonuç itibariyle yiten yitiyor. Şidet kurbanı binlerce kadın geri gelmiyor. Zalim dünyada güçsüzü ezen, zorla sahip olmaya çalışan zihniyet maalesef hiç eksilmiyor” denildi.

KADIN CİNAYETLERİ HER YIL ARTIYOR

Basın açıklamasında gerek toplumsal gerekse hukuksal yaptırımlara rağmen kadın cinayetlerinin giderek arttığına dikkat çekilerek şu bilgiler verildi: "Medyada çıkan haberlerden derlenen istatiksel bilgilere göre 2016 yılında 367, 2017 yılında 387, 2018 yılında 391, 2019 yılının Kasım 25’ine kadar da 324 kadın cinayet sonucu yaşamını yitirdi. Yalnızca 2019 yılının eylül ayında 53 kadın öldürüldü. Kadın düşmanı söylemler, uygulamalar devam ediyor. Bir erkek şarkıcı ‘Kadına çok tokat attım. Şimdi şiddet yok ama öyle kadınlar var ki kesilmeyi hak ediyor’ diyerek kadın cinayetlerini meşrulaşmaya yönelik açıklamalarda bulundu. Kadın milletvekillerinden birinin “Dizilerin şiddet karnesi” raporu 8 dizide 23 kadına yönelik şiddet sahnesi olduğunu ortaya çıkardı. Medyada “Aşkını kalbine değil, toprağa gömdü” gibi kadın cinayetlerini meşrulaştırıcı ifadeler var.”

“UTANMAYIN, UTANDIRIN”

Açıklamada daha sonra Türkiye’nin de imzaladığı, kadına yönelik şiddetin önlenmesi için bütüncül bir yaklaşım benimsenerek kurumlar arası işbirliği sağlanmasını amaçlayan İstanbul Sözleşmesi hatırlattılırken, “Hepimiz birer kelebeğiz. Kelebekler kanat çırparak yok alırlar. Yalnızca 8 Mart’ta, 25 Kasım’da değil, her gün kanat çırptıkça özgürleşeceğiz. Bu utanç sizin değil, utanmayın, utandırın. Korkmayın, ihbar edin. Cezalandırılması için bütün gücünüzle haykırın. Korkmadan, özgürce yaşamak istiyoruz ve birlikte şiddete dur diyoruz” ifadeleri kullanıldı.

“HER TÜRLÜ ŞİDDETE KARŞIYIZ”

Etkinliğe eşi Aslı Özcan’la birlikte gelerek destek veren Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan ise sivil toplum örgütlerinin bir araya gelerek omuz omuza yaptıkları tüm etkinliklerin yanlarındayız. Kadın özelinde, çocuğa, hayvana, çevreye karşı her türlü şiddeti kınıyoruz. Şiddet uygulayan da dahil kimse için olumlu netice doğurmaz. Kimsenin şiddet görmediği bir geleceğe ulaşmamızı temenni ediyorum” diye konuştu.