Karacasu Kaymakamlığı, Karacasu Belediyesi, Esnaf Odası, Karacasu MYO ve KOSGEB işbirliğinde gerçekleştirilen KOSGEB İL Müdürü Sadullah Dülger’in konuşmacı olarak yer aldığı bilgilendirme toplantısına TBMM KİT Komisyonu Başkanı ve AK Parti Aydın Milletvekili Mustafa Savaş, AK Parti Aydın Milletvekili ve MKYK üyesi Metin Yavuz, Karacasu Kaymakamı Ahmet Soley, Belediye Başkanı Zeki İnal, Karacasu MYO Müdürü Umut Tolga Gümüş, AK Parti İlçe Başkanı Fuat Meriç, Belediye Meclis Üyeleri Nilgün Koruk, Fatih Akkın, Memduh İlgili, Ziraat Odası Başkanı İsa Sevinç, Esnaf Odası Başkanı Sefa Töz, Turizm Derneği Başkanı Bülent Eriklioğlu ve Karacasulular katıldı. Saygı duruşu yapılıp İstiklal Marşının okunmasının ardından konuşmalara geçildi.

“DAHA İYİ BİR KARACASU İÇİN”

Açılış konuşmasını yapan Kaymakam Ahmet Soley, “Bugünü buraya ayırarak bilgilendirme toplantısı yapmak üzere ilçemize gelen KOSGEB İl Müdürümüze, yoğun mesaileri arasında aramızda bulunan Sayın Milletvekillerimiz Mustafa Savaş ve Metin Yavuz’a ve tüm katılımcılara teşekkür etmek istiyorum. Karacasu’yu bir adım daha ileri götürebilmek için devletimizin önümüzde açtığı imkanlardan en iyi şekilde yararlanmamız zorunlu. Bunun için de öncelikli olarak ilkeli projeli bir çalışma gerekli. Bunun için de Kaymakamlığımız bünyesinde bir proje hazırlama ofisi oluşturduk. Bu ekibimiz Karacasulularımıza proje hazırlanması konusunda gerekli hizmeti vermeye hazır. Bugüne kadar da KOSGEB’le 3 girişimcilik kursu gerçekleştirdik. 60 kişi bu eğitimleri aldı ve KOSGEB’ten gelecek destekleri bekliyorlar. Bu toplantımızın tüm ilçemize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum, umarım gelecekte daha iyi bir Karacasu’da buluşuruz” dedi. Belediye Başkanı Zeki İnal, ise, “Daha iyi bir Karacasu’nun, Aydın’ın, Türkiye’nin sizlerin fikirleri ile ve girişimleriyle şekilleneceğine inanıyorum. Bugünün gençlerinin fikirlerine, bilgilerin ve dünya okumalarına çok değer veriyorum. Fikirlerinizi hayata geçirmek, memleketinize hizmet etmek ve iş sahibi olmak KOSGEB ile artık çok kolay. Devletimizin ve hükümetimizin bu güzel oluşumu neticesinde teşvikler ile birlikte işinizi kolaylıkla kurabilirsiniz” ifadelerini kullandı.

BİZİM ELİMİZDEKİ ÜRÜNÜN KAYMAĞINI BAŞKALARI YİYOR

Ambalajlama ve markalaşmanın önemine değinen KOSGEB İl Müdürü Sadullah Dülger, “Biz ne yapıyoruz, zeytin yağlarını koca koca tenekelerde satıyoruz. Yarım litresini 130 liraya satıyorlar. Zeytin yağını 17 liraya satmak yerine biz bunu markalaştırsak onların yaptığı gibi litresini 260 yerine 50 liraya bile satsak… 550 gramını 125 liraya satıyorlar. İncir cipsinin kilogram fiyatını 175 liraya satıyorlar. Burada en kaliteli incir 30 lirayken marka olduğunda 115 lira oluyor. Bizim elimizdeki ürünün kaymağını başkaları yiyor. Bu bölgede de üretilebilecek sabunu markalaştırıp tanesini 40 liraya satıyorlar. Görsellere ve markaya önem vermek gerekiyor” dedi.

DENİZLİ’DE 20, AYDIN’DA 0 BAŞVURU

KOSGEB’in bir işletmenin doğumundan onun küresel piyasalara kadar açılımına kadar destek olduğunu ifade eden Dülger, “Cari açığının çözümüne, teknoloji ihtiyacının çözümüne, makine geliştirilmesine, girişimcilik yapılmasına kadar her şeye destek veriyor. Bir ürününüz var ve yurtdışına satmak istiyorsunuz, bu konuda alacağınız danışmanlık hizmeti, personel, teknolojik destek, tanıtım giderleri tamamına 210 bin lirası hibe, 90 bin lirası faizsiz kredi şeklinde destek veriyor. Şu anda bu toplantıların 7.sini yapıyoruz. Fakat Aydın’dan henüz başvuru gelmedi. Benim üzüldüğüm nokta bu. Aydınlı bu konuda atalet sahibi. Aynı sürede Denizli’de 20 başvuru geldi. 20 çarpı 300 bin 6 milyon TL yapıyor. Bu noktada biz biraz yavaş kalıyoruz. Amacımız ülkemizin ihracatını arttırmak. İhracat yapabilen küresel firmalar yaratmak gerekiyor. Birbirimize mal satarak bir yere kadar gidebiliriz. Şu an 8 milyar olan dünya nüfusunu hedeflememiz lazım. Elimizdeki değeri dünyaya pazarlamamız lazım” dedi.

ÜLKENİN LOKOMOTİFİ KOBİLER VE ESNAFLARDIR

Yüzde 70’i hibe kalan yüzde 30’u sıfır faizli krediden bahseden Dülger, “Örneğin İngiltere’ye ihracat yapmak istiyorsunuz. 90 bin lira personelinize destek veriyor. ‘Biz daha ürün üretemiyoruz sen ihracattan bahsediyorsun’ diyebilirsiniz. Biz bir vizyon ortaya koyuyoruz. Yabancı dergilere verilen ilanlara, sosyal medyada verilen reklamlara, ticaret bakanlığının onay verdiği uluslar arası ticaret sitelerine verilen ilanlara KOSGEB bunlara destek veriyor. KOSGEB tarıma, hayvancılığa, spora, sağlığa ve eğlence sektörüne destek vermez. Ama tarım ürünlerinin paketlenip ihracatı yapılacaksa, hayvancılıkta tereyağı üretim tesisleri gibi girişimlere destek veriliyor. Ülkenin lokomotifi kobiler ve esnaflardır” dedi.

KULAK PAMUĞUNA 360 BİN LİRA DESTEK

Dülger ayrıca, “Düşük teknolojili imalat yapanlara 160 bin, orta teknolojili imalat yapanlara 260 bin, yüksek teknolojili imalat yapanlara 360 bin hibe veriyoruz. İmalat yapmayanlara da 60 bin lira destek ve üzerine kredi veriyoruz. Kulak pamukçuğu üreteceğim derseniz KOSGEB 360 bin lira hibe veriyor, henüz kulak pamukçuğu üretecek kimseyi bulamadık. İnşallah bulacağız. Örneğin sabun üreteceksiniz 260 bin lira destek veriyoruz, şampuan, kozmetik, tıbbi aromatik yağ üreteceğim dediniz KOSGEB 260 bin lira hibe ve faizsiz kredi veriyor” dedi. Toplantı soru-cevap ve fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.