Çömlekçilerin organizasyonu ile Doğa Restaurantta düzenlenen akşam yemeğine Karacasu Kaymakamı Ahmet Soley, Belediye Başkanı Yardımcısı Mehmet Erikmen, Esnaf ve Sanatkarları Odası Başkanı Sefa Töz ve işleri sebebiyle gelemeyen birkaç esnaf dışında tüm çömlekçi esnafı katıldı. Yöresel müzisyenlerin eşliğinde neşeli bir ortamda yenilen yemeğin ardından mesleğin bugünü ve geleceğine dair sorunlar konuşuldu. Belediye Başkanı Zeki İnal’ın ise şehir dışında olması sebebiyle toplantıya katılamadığı kaydedildi.

175 BİN LİRAYA VARAN HİBE


Çömlekçilik üzerine yeni bir projeden bahseden Kaymakam Ahmet Soley, “Önce çömlekçilik üzerine erkek ve kadınlar için 4 aylık bir meslek edindirme kursu açıyoruz. Önümüzdeki ay açılacak. Sigorta ve yevmiyeleri İŞKUR tarafından ödenecek. Kursun sonunda 4 günlük girişimcilik eğitimi verilecek. Bizim de Kaymakamlık olarak destek olacağımız proje hazırlama sürecinin ardından projeye göre KOSGEB’den iş kurmak isteyenlere 175 bin liraya kadar karşılıksız hibe almaya hak kazanacaklar. Ustalık ve kalfalık belgesi olmayanlar için de bir çalışma başlatacağız” dedi.

GEKA’DAN DESTEK ALINMALI


Daha önceki dönemlerde toprak hazırlama ve çamur karma tesisi projesinin GEKA’ya kabul ettirildiğini 700 bin lira hibe desteği çıktığını ancak bunun gerçekleşmediğini öğrendiğini dile getiren Soley, ”Ama biz kendi elimizle tepmişiz. Bu sebeple bu konuda bir proje hazırlayamıyoruz. Derneği etkinleştirelim, dernek adına başvuralım, dernek adına alabiliriz bu desteği. GEKA yatırımları KDV muafiyetli yüzde 60’ını karşılıyor. O zaman destek yüzde 78’e çıkıyor. Dernek olarak da bu tesisi kurabilirsiniz. GEKA da dernekler daha öncelikli destekleniyor. Ben geldiğim ilk günden bu yana çamur hazırlama tesisinin yapılması gerektiğini söylüyorum. Yeni sezona kadar destek almamız mümkün ama başka bir kanaldan girmemiz gerekiyor” dedi.

2 AYDA BİR TOPLANACAKLAR


Bir eleştiride bulunan Soley, “Biz sözde Avanos’a bir kamyon toprak gönderecektik, kaç kere aradılar beni. Hazırlayıp, ambalajlayıp bize göndereceklerdi. Ama çeşitli sebeplerle gerçekleşmedi” dedi. Soley ayırca, “Ayda ya da iki ayda bir toplanalım. Yemek olarak düşünmeyin. Sorunlarımız ne, nasıl gidiyor diye 2 ayda bir toplanalım” şeklinde konuştu. Soley, ayrıca coğrafi işaret konusunda da çalışma yapılacağını sözlerine ekledi.

“YENİ SEZONA SÖZ YETİŞECEK”


“Toprak öğütme sisteminin ne zaman faaliyete geçecek” diye soran Yılmaz Donduran’a Mehmet Erikmen, “İlk etapta yeni makine alırsak biraz maliyetli olacak diye değerlendirildi. Yeni sezona yetişecek şekilde bir alternatif üzerinde duruyoruz. Gerekirse Konya’ya da gideceğiz. Biz bu konuda sizin yanınızdayız. Biz sizlerin önerilerini bekliyoruz. Sizin fikirleriniz olduğunda biz her şeye hazırız. Ben yeni sezona yetişeceğinin sözünü Kaymakamımız ve medyanın huzurunda veriyorum. Bu sanat bizim olmazsa olmaz olarak gördüğümüz bir değerimiz” dedi.

“GİRİŞ-ÇIKIŞ VE MERKEZE SİMGE İSTİYORUZ”


Çömlekçilerden Ümit Öztürk, “Bütün yerel yöneticiler geliyor, ‘esnafım, bardakçım’ diyor ama bir faaliyet yok. Biz de biraz önemsenmek istiyoruz. Sözde kalmasın. Bunun yanında levha ve tabela yapılmasını istiyoruz. Giriş-çıkışlara ve çarşı meydanına çömlekçilikle ilgili bir simge istiyoruz” ifadelerini kullandı. Selahattin Öztürk ise “Bu toprak işini biz dernek olarak yapmak istedik ama devletin hiçbir kurumu bizi yönlendirmedi. Çok çaba sarf ettik. En son ruhsat alacağız diye Ankara’ya gittik. ‘Başkanım kusura bakmayın, biz dernek adına ruhsat vermiyoruz, sizin gibi bin 200 dosya bekliyor’ dediler. O kadar masraf edene kadar kimse bizi uyarmadı. En son Emin Mete zamanında belediye üzerinden ruhsat çıkartabildik” dedi.

“FİYATLARA STANDART GETİRİLMELİ”


Esnaf Odası Başkanı Sefa Töz, “Fiyatlar tek olsun. Bizim bu toprağımız, ustalığımız, işçiliğimiz Türkiye’nin ve dünyanın hiçbir yerinde yok. Gelin biz bir olalım, fiyatımızı tek yapalım. Herkes istediği yere satsın ama fiyat tek olsun. Herkes kazansın. Biz Avanos’a gittik. Ürünlerimizi götürdük. Dünyada tek olan müzede sergilenmesi üzerine teslim ettik. Bir elin nesi var iki elin sesi var. Bir olursak para kazanırız. Siz böyle yaparsanız Karacasu’da kazanır siz de kazanırsınız” dedi.

“BİR OLURSAK MERCEDESE DE BİNERİZ BMW’YE DE”


Çömlekçilerden Adem Akkın, “Avonas’a gittiğimizde gördük ki herkesin dükkanı ayrı ama fiyatlar tek. Herkes birlik olmuş. Kasa tek. Müşterinin hangi dükkana girdiği önemli değil, kasa tek ve para oradan paylaşılıyor. Biz Osmanlı torunlarıyız. Osmanlı’da olduğu gibi “Ben siftah ettim yan taraf siftah yapmadı, oradan alışveriş et’ anlayışı olsa biz Mercedes’e, BMW’ye bineriz. Fiyatları düşürerek birbirimizin kuyusunu kazıyoruz. Bu mesleği daha iyi noktalara taşımak için gezmeliyiz. Çok okuyan değil çok gezen bilir. Ben bu meslek için her yere gittim. Gideceksin, göreceksin, zararlı çıkmazsın. Ben kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Menemen’e toprak göndereceğim. Orada filtre pres makinasında işlenecek. Bizim toprağımız uyum sağlarsa filtre pres sistemine geçelim sorun değil” dedi.

KAYMAKAM SOLEY’E ÖVGÜ


Erol Alaca, “Neden filtre pres makinası düşünmüyoruz da öğütme makinası düşünüyoruz. Tüm başkan adayları geldiğinde söyledik. Bizim oraya yeni trafo lazım. Mallarımızı daha kaliteli çıkarabiliriz. Trafo yetersiz geliyor. Doğalgaz gelse daha iyi olacak bizim için aslında. 35 yıllık ustayım bu meslek için yeterince bizlerin yanında olanı görmedim. Sizlerin çabanız bizleri memnun ediyor” dedi. Diğer çömlekçiler de Kaymakam Soley için “Sadece bizim için değil diğer konularda da çalışmalarınızı görüyoruz. Karacasu için bir şanssınız” ifadelerini kullandı. Daha önce Nevşehir’de Vali Yardımcılığı yapan Ahmet Soley, “Avanos’ta ustalara gidin sorun hepsi beni bilir” diyerek Avonos’ta çömlekçiler için güzel çalışmalar yaptığından da bahsetti.

FİYAT TEK OLACAK DİYE ŞART YOK


Çömlekçilerden Yılmaz Donduran, “Her sene festivalimiz yapılıyor. Son yıllarda pide öne çıkıyor. Çömlekçilik için de bir yarışma düzenlenip buna dikkat çekilebilir. Karacasu’da böyle bir meslek yapılıyor denilsin. Fiyat konusuna katılmıyorum. Serbest piyasa bugün 3 liraya satan yarın 5 liraya satar. Bu fiyat konusunu geçelim bence. Berbere fiyat listesi veriyorsun, orada bile farklılık oluyor. Bugün ben para kazanmıyorum diyen var mı? Herkesi altında iyi ya da kötü arabası var. Fiyatları konuşacağımıza toprağı daha kolay nasıl üretebiliriz, nasıl çırak yetiştirebiliriz buna bakmalıyız. 2000 yılına kadar bizim su ve elektriğimiz yoktu. Şu an geldiğimiz noktada farklı bir yerdeyiz. Zamanla daha iyi olacak” dedi.