Aydın, TGK Başkanlar Kurulu’nun 19’uncu Toplantısı’na ev sahipliği yaptı. Efeler ilçesindeki Şükran Güngör-Yıldız Kenter Kültür Merkezi ve Tiyatro Salonu’nda düzenlenen toplantıya, TGK Genel Başkanı Nuri Kolaylı, TGK Onursal Başkanı Nazmi Bilgin, TGK Genel Sekreteri Sefa Özdemir, Aydın Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti (ABGC) Başkanı Cem Ulucan, ABGC Başkan Yardımcısı Mehmet Akgül, ABGC Genel Sekreteri Erman Çetin, Nazilli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ümit Özmen ve 70 gazete cemiyeti başkanı ile çok sayıda gazeteci katıldı. Aydın’ı gökyüzünün altındaki en güzel yeryüzü olarak tanımlayan Başkan Ulucan, “Bu topraklara ne eker dikerseniz, çok iyi verim alırsınız. Biz bu toplantıyı Aydın’da yaparken hem kenti tanıtmak hem de meslektaşlarımızın sorunlarını konuşup çözüm yolları bulmak için bir araya gelmenin mutluluğunu yaşıyoruz” diye konuştu.

“GELİRİNİN YÜZDE 80’İNİ OLUŞTURUYOR”

Gazeteci mesleğinin sorunlarının ele alındığı toplantıda konuşan Başkan Kolaylı, bugüne kadar çok sayıda meslek örgütünün ilanlarının kesilmemesi için girişimlerde bulunduklarını belirterek, “İkinci torba yasası üzerinde çalışmalar yapılıyor. Torba yasasında icra iflas ilanlarının gazetelerde yayınlanmayıp kurumların internet sayfalarında yayınlanması düşünülüyor. Yerel gazetelerin resmi ilan gelirinin yaklaşık yüzde 60’ını icra iflas ilanları oluşturuyor. Yaygın basının ise yüzde 80 gelirini oluşturuyor. Yürürlüğe girmemesi için elimizden geleni yapacağız. Ama yürürlüğe girmesi durumunda Türkiye genelindeki bin 100 yerel gazetenin yaklaşık 800’ü kapanma tehlikesi ile karşı karşıya kalacak” ifadelerini kullandı.

İNTERNET YASASI

Bu durumun birçok gazetecinin işsiz kalmasına neden olacağını kaydeden Kolaylı, “Herkesin kendi bölgesinde bulunan milletvekillerine icra iflas ilanlarının yayınlanmama kararının neler doğuracağını en iyi şekilde anlatması gerekiyor. Düzenlemeden vazgeçmeleri gerekiyor. Biz gazeteciler olarak bu konunun yakından takipçisi olacağız. Baskı kurmalıyız. Bunun için tüm gazete sahipleri ve gazete çalışanlarına çağrıda bulunuyorum. Hep birlikte güçbirliği yapalım ve bu mücadeleyi kazanalım” dedi. İnternet yasasının da kısa zamanda çıkarılması gerektiğini belirten Kolaylı, “Önüne gelen internet sitesi kurup ben gazeteciyim deyip programlara katılıyor. Gazeteci olmayanların önüne geçmek için en acil şekilde internet yasasının çıkması lazım. Ayrıca basın meslek yasasının da çıkarılması gerekiyor” dedi.

“KORKMADAN GAZETECİLİK YAPIN”

Gazetecilere gerçekleri yazmaları konusunda çağrıda bulunan Onursal Başkan Bilgin ise, “Gazetecilik yapıyorsanız gerçekleri yazmaktan çekinmeyin, korkmayın. Bizim mesleğimiz topluma ışık tutar. Objektif olun. Taraf olmayın. Bu güzel mesleğimizi en güzel şekilde gelecek nesillere bırakmalıyız. Bunun için hepimize sorumluluklar düşüyor. Bu sorumlulukları yerine getirmeliyiz. Başkanlarımız bizleri layıkıyla temsil etmeye çalışıyorlar. Onlara destek olmalıyız. Birlikte hareket etmeliyiz. Bugün sarı basın kartının rengini turkuvaz yaptılar. Bu çok yanlış bir uygulama. Basın kartı denince akla sarı gelir. Bizim mesleğimiz içerisinde sarı renk var. Arkasında imza olması da ayrı bir yanlış. Basın kartında isim yazmaz sadece yetkili kişi ifadesi yazar. Bu yanlışlar düzeltilmeli” diye konuştu.

SETA’YA KARŞI MÜCADELEMİZ SÜRÜYOR

Genel Sekreter Özdemir ise söz konusu konuyla ilgili parti ayırmadan iktidar ve muhalefet milletvekillerini ziyaret ettiklerini belirterek çalışmaların sürdüğünü söyledi. Türk Basını içinde paralel yapının olduğunu kaydeden Özdemir, “Bizim paralel yapımız SETA. Bu SETA’nın aracılığıyla Türk basınına tabiri caizse ayar vermeye çalışıyorlar. İllere göre araştırmalar yapıyorlar. Kafalarına göre raporlar hazırlıyorlar. Bu raporların neticesinde de bizi bir noktaya getirmeye çalışıyorlar. Bizim gerekli olmadığımız kanaatindeler. Anadolu’da çok sayıda gazetenin kapanması için mücadele ediyorlar. Ama biz de bunun karşılığında elbette duracak değiliz. Biz de bu konuyla ilgili bir rapor hazırlıyoruz. Ankara’da bu konuyla ilgili çalışmalarımızı sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.