“Botox” ismi “botulous” kelimesinden geliyor. “Bilinen en zehirli madde” olarak tanımlanmış olmasına rağmen, maddenin saflığına ve uygulanan dozuna bağlı olarak, kozmetik amaçlı güvenle kullanılabilmektedir. Botoks Ankara’daki kliniğinde hizmet veren Dr. Buket Yıldırım: “Botoks enjeksiyonları, yüz kaslarını gevşetmek için kullanılan tıbbi tedavilerdir. Kaz ayakları, kaş çatma çizgileri ve yüzdeki kırışıklıkları daha az belirgin hale getiriyor. Ameliyata gerek kalmadan görünüşünüzü değiştiriyor” diye belirtiyor.

Botoks Ne İçin Kullanılır?

Botox enjeksiyonları şu anda dünyadaki en popüler kozmetik tedavilerinden birisidir. Estetik amaçlar için son yıllarda sıkça kullanılmasına rağmen, aşırı terleme tedavilerinde de sıklıkla kullanılmaktadır. Ayrıca, ister inanın ister inanmayın botoks yaptıran erkek sayısı her geçen gün daha da artıyor!

Botoks Nasıl Etki Ediyor?

Kozmetik Botoks enjeksiyonları, sinir sinyallerini belirli kaslar için bloke edecek şekilde çalışır. Kaslar daha sonra gevşer ve ciltteki çizgi ve kırışıklıkların görünümü azalır. Botoks yaptırmadan önce düşündünüz, taşındınız ve nihayet Botoks yaptırmaya karar verdiniz. Peki nelere dikkat etmelisiniz?
  • ·        Enjekte edilen maddenin menşeyi ve içeriği hakkında doktorunuzdan bilgi almaya çalışın. Enjekte edilen maddenin tedarikçisinin piyasada bilinen resmi bir tedarikçi olduğundan emin olun. Bu durum, kullanım süresi dolmuş, kontamine olmuş veya potansiyel olarak tehlikeli bir madde enjeksiyonu riskinin önüne geçebilmenizi sağlar. Uygulamayı gerçekleştiren hekimin deneyimi ve yetkinliği oldukça önemlidir. Bu kritere göre doktorunuzu belirleyin.
  • ·        Botoks seansınızdan doktorunuzun belirteceği süre kadar öncesinde varsa aspirin, ibuprofen gibi kan sulandırıcı ilaçların kullanımını bırakmalısınız. Çünkü bu tür ilaçlar, kanın pıhtılaşmasını engeller ve morarma riskini arttırır. Bunun yanı sıra, işlemden önce kaçınılması gereken bir yeme-içme listesi varsa doktorunuza sormanızda fayda var.

Botoks İle İlgili Bazı Gerçekler:

  • Dünya genelinde her yıl 16 milyondan fazla Botoks tedavisi uygulanıyor.
  • Migren, aşırı terleme, kas rahatsızlıkları, bazı mesane ve barsak problemlerinde Botoks’tan yararlanılıyor.
  • Botoks ile ilgili bazı farklı tercihler söz konusu da olabiliyor. Örneğin, bazı kişiler kırışıklıkların oluşumunu geciktirmek için tam olarak ince bir çizgi haline gelmemiş olsa da, Botoks yaptırmayı tercih edebiliyorlar.
  • Daha ileri yaşlarda, Botoks, kaş arası çizgilerin gevşemesinde, sarkan ağız köşelerini kaldırmada, bazı çenelerde görülen çizgileri hafifletmede kullanılabiliyor. Sigara içen birisinin ağız çevresi kırışıklıklarını azaltıyor, veya boyundaki dikey çizgilerin görünümünü hafifiletebiliyor.
  • Botoksun etkisi ortalama 48-72 saatte başlar. Maksimum etkisini 10-14 günde göstermeye başlar.
  • İlk defa Botoks yaptırdığınızda, etkisi ortalama 4,5-6 ay sürer. Tekrarlayan uygulamalarla bu süre zaman içinde, 8-10 aya kadar uzar. Koltukaltına ilk uygulandığında terlemeyi ortalama 10-12 ay kadar düzene sokar. Tekrarlayan uygulamalarla bu süre 16-18 aya kadar uzar.
  • Düzenli olarak botoks yaptıran kişiler, düzenli olarak buna devam ettiklerinde, kırışıklıkları yaratan mimik kaslarda bir zayıflama geliştiği için zaman içinde işlemin etki süresi uzar ve daha uzun aralıklarla yapılmaya başlanır.
  • Botoks yaptırmayı bıraktığınızda cildiniz ilk halinden daha kötü olmaz. Aksine botoksu bıraktığınızda, kaslarınızda belirgin bir zayıflama olduğu için kırışıklıklarınız daha da azalmış olacaktır.
  • Sinir-kas sistemi ile ilgili hastalığı olan kişilere, hamilelere ve emziren annelere Botoks uygulanmaz.
  • Botoks uygun dozla ve doğru ellerde yapıldığı zaman donuk ve ifadesiz bir surat yaratmaz. Uygulanan doz ve doğru bölge seçimi ile yüze, doğal bir görünüm vermek mümkündür.
  • Sanılanın aksine Botoks yüzü şişirmez, çünkü Botoks bir dolgu maddesi değildir.
Dr.Buket Yıldırım Medikal Estetik Hekimi https://www.drbuketyildirim.com Facebook: @drbuketyildirim/ Instagram: @drbuketyildirim/ YouTube - Buket Yıldırım