Eğitim-İş Aydın Şube Başkanı Remzi Çomakçı, kapalı durumdaki otizmli ve engelli çocuklar okulları ile ilgili açıklama yaptı. Efeler'e bağlı Umurlu ve Kızılcaköy mahallelerinde yer alan birer okul binasının otizmli çocuklar için eğitime hazır hale getirildiğini belirten Çomakçı, birkaç velinin ise iki okulun merkeze uzak olduğu gerekçesiyle Aydın Valiliği'ne şikayette bulunduklarını söyledi. Çomakçı, şikayetten dolayı okulların açılmamasının diğer velileri mağdur ettiğini savundu.
İlçe merkezinin Umurlu ile arasında 10 kilometre, Kızılcaköy ile de arasında 5 kilometre mesafe olduğuna dikkat çeken Çomakçı, bu mesafelerin büyükşehirlere göre uzak değil, yakın olduğunu söyledi. Engelli veya otizmli öğrencilerin servisle evlerinden alınarak okullara getirildiklerinin altını çizen Çomakçı, "Okullarda bu öğrencilere öğle yemeği verilmekte, yeterince öğretmen ve personel de kendilerine yardımcı olmaktadır" dedi.

“ÖZEL EĞİTİM OKULU ZORUNLULUKTUR"


Yakın gelecekte her iki çocuktan birisinin otizmli olacağının söylendiğini ifade eden Çomakçı, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yani ilimizde otizmli çocuklar için yeni okul açılması oldukça gereklidir. Ülkemizin şu anki eğitim sisteminde bütün engelli çocukların kaynaştırma eğitimine alınması olanaksızdır. Zaten özel eğitim; kaynaştırma, özel eğitim sınıfı ve özel eğitim okulu olarak sürdürülmektedir ve bu öğrencilerden kaynaştırma eğitimi ve özel eğitim sınıfında eğitimi yürütülemeyecek çocuklar uzmanlarca incelenip veli görüşü ile özel eğitim okullarına yönlendirilmektedir. Yani özel eğitim okulu şu an için bir zorunluluktur."

“BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAK”


Engelli çocuklar için eğitime hazır bir okulun da açılmayı beklediğini dile getiren Çomakçı, "Bir ilkokul bahçesindeki ek binada Türkiye’de yeni uygulamaya başlanan engelli çocuklar için 0-7 yaş arası, okul öncesi ‘erken çocukluk eğitimi’ ve anaokulunu kapsayan bir eğitim kurumu da ilkokuldaki diğer velilerin istemedikleri iddiası ile eğitime açılmıyor. Bütün engel gruplarını kapsayacak bu okul, onların doğduğu ve tespit edildiği andan itibaren, eğitimlerine ve hayata hazırlanmalarına büyük katkı sağlayacaktır" şeklinde konuştu.

“TEREDDÜTLER GİDERİLMELİ”


"Kaç velinin şikayete gittiği de tartışılır. Bazen bir velinin diğer velileri kendi görüş ve isteğine göre yönlendirmesi de olanak dahilindedir" diyen Çomakçı, eğitime hazır bekleyen otizmli ve engelli okullarının velilerin tereddütleri giderilerek bir an önce açılması gerektiğini söyledi.