Ziraat Odası Başkanı İsa Sevinç, esprili bir dille Aydın’ın ağalar memleketi olarak tanımladığı Yaykın’ı ve buradaki üretimi Ses Gazetesine anlattı.
Yaykın Mahallesinde her gün sabah 05.30’da ilçe meydanında Denizli ve Aydın’ın çeşitli ilçelerinden gelen işçiler toplanıyor. Sabahın bu erken saatlerinde başlayan hareketlilik meydanda 07.30’a kadar devam ediyor. Gidecekleri tarlaların sahipleri tarafından arazilere taşınan işçiler zeytin tarlalarında ekmeklerini kazanıyor. Gerek kalitesi gerek üretim miktarı ile zeytin ve incirde Karacasu’yu da geçerek Aydın’da söz sahibi olan Yaykın, çevre il ve ilçelerde yaşayan vatandaşlar için de bir ekmek kapısı oluyor. Bir hafta kadar önce başlayan gemlik türü zeytin hasadı için gelen işçileri köy meydanında Karacasu Belediye Başkanı Zeki İnal ve Ziraat Odası Başkanı İsa Sevinç karşıladı. İşçilere “Hoş geldiniz” deyip kahvaltılık ikram eden Başkanlar işçileri hem şaşırttı hem tebessüm ettirdi. Yaykın’ın 40-50 yıl önce Aydın’ın uzak ilçelerine çalışmaya gittiğini son yıllarda ise Yaykın’ın dışarıdan işçi çektiğini ifade eden Ziraat Odası Başkanı İsa Sevinç, “Ben Yaykın’a ağalar memleketi diyorum” dedi. Her iki başkan ardından işçilerle zeytin toplayıp onlarla sohbet etti.

GEMLİK ZEYTİNİ MEŞHUR

Meydanda işçilerinin gelmesini bekleyen Yaykınlı üretici Avni Akçay, “Bizim işçiler Kale’den ve diğer çevre ilçe ve köylerden işçiler geliyor. Günlük 700-800 işçi girişi oluyor. Bunlar çeşitli mıntıkalarda dağıtılıyor. İşçilerimizi alıp tarlalara geçiyoruz. Köyümüzün zeytini genelde gemliktir. Bu yıl biraz erken başladık toplamaya” dedi. Denizli Nikfer’den Yaykın’a işçi taşıyan Mehmet Ovacıklı, “120 kilometre uzaklıktaki Nikfer’den geldik. 05.30’da yola çıktık. 07.30’da giriyor işçiler. 16.00’ya kadar çalışılıyor. Yevmiye 90 lira. Biz memnunuz Yaykın’dan, Yaykın insanından” dedi.

“MEMNUNUZ AMA YOLLAR KORKUTUYOR”

Çalışmak için Kale’den Yaykın’a gelen bir kadın işçi, “Kale’den geldik. Ben her zaman gelemiyorum. 10-15 günlüğüne geldik. Buraya geliyoruz, memnunuz. Ama yollar kötü. Yol korkusu var. Virajlar korkutuyor. Denizli Kurbağalık çıkışı ve Aydın tarafında da yollar dar. Çocuklarımız okuyor, onların eğitimine destek oluyoruz” dedi. Diğer bir işçi de, “Yaykın’da çalışmaktan memnunuz. Çocuklarımız için çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

DÜN ÇALIŞMAYA GİDİYORLARDI, BUGÜN İŞÇİLERİ KARŞILIYORLAR

İsa Sevinç, “Ben Yaykın’a ağalar memleketi diyorum. Bundan 40-50 yıl önce Germencik’e, İncirliova’ya, Söke’ye işe giden Yaykınlılar bugün Kale’den, Bozdoğan’dan, Tavas’tan ve diğer ilçelerden dışarından işçi çekiyor. Buraya 700- 800 işçi gelmesi bizleri mutlu ediyor. Zeytin fiyatları bu yıl üreticileri mutlu ediyor. Giderlerimiz biraz yüksek olsa da durumumuz çok kötü değil. İncir biraz düşük olsa da sonra yine de çok kötü değil. Bereketli bir sezon yaşıyoruz ama 9 Kasım’da çıkan iyi tarımla ilgili son dakika golü bizi rahatsız etti” şeklinde sözlerini sonlandırdı.