Düşme eğiliminde olan incir fiyatlarını belli bir seviyede tutmak isteyen TMO, incirde müdahale alımı yapma kararı almıştı. Tariş İncir Birliği ile iş birliği protokolü imzalayan TMO, Germencik ve Nazilli’de Tariş aracılığıyla üreticilerden incir almaya devam ediyor. Özellikle Germencik'te incirlerini yoğun olarak TMO’ya satmak isteyen üreticiler, araçlarıyla Tariş önünde sıraya girerek metrelerce uzunluğunda kuyruk oluşturuyor.

"GERİ GÖNDERİLEN İNCİR YOK"

Tariş İncir Birliği Başkanı Mustafa Bircan, TMO adına şimdiye kadar bin tonun üzerinde incir alımı yaptıklarını söyledi. Üreticilerin incirlerini kalitesine göre ayırdıktan sonra TMO’ya satmaya getirdiklerini belirten Bircan, bunun da incirin hak ettiği fiyat üzerinden işlem görmesini sağladığını ifade etti. Bircan, “TMO ilk incir alımı yapmaya başladığında üreticilerimizin Tariş’e getirdikleri incirlere baktığımızda içerisinde çürük-çarık da oluyordu. Bundan dolayı incir ya hak ettiği değerden işlem görmüyor ya da hiç alınmıyordu. Üreticilerimiz artık bilinçlendi. Artık inciri kalitesine göre seçtikten sonra TMO’ya satmaya getiriyorlar. Şu anda fiyatı düşen incir ya da geri gönderilen incir yok. 16-17 liradan alımı yapılan çok incir var" dedi.

"ALIM KAPASİTEMİZİ AŞIYORUZ"

Üretici getirdikçe incir alımı yapmaya devam edeceklerini belirten Bircan, TMO’ya sattıkları incirlerin karşılığında üreticilerin hesaplarına paralarının da yatırıldığını söyledi. Tariş önünde üreticilerin oluşturduğu metrelerce uzunluğundaki kuyruğa da değinen Bircan, “Üreticilerimiz, harıl harıl incir getirmeye devam ediyor. Yoğunluktan dolayı kuyruk oluşuyor. Biz de üreticilerimizi mağdur etmemek için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Normalde günlük alım kapasitemiz 50 ton. Ancak bunu her gün aşıyoruz. Alım için randevu sistemi getirsek o da sıkıntı. Şu an için kuyruğu önlemek için yapabileceğimiz bir şey yok” diye konuştu.