Aydın'ın İncirliova ilçesinde DEGÜF tarafından, 3. Deve Güreşleri Çalıştayı düzenlendi. Belediye Kültür Salonu'nda gerçekleştirilen çalıştaya Türkiye'nin çeşitli illerinden deve sahipleri katıldı.

“MÜRACAATLARIMIZI YAPTIK”


Çalıştayda konuşan DEGÜF Başkanı, İncirliova Belediye Başkanı Aytekin Kaya, federasyon olarak devecilik kültürünü yaşatmak için mücadele ettiklerini söyledi. Şu anda belediyelerin destek vermemesi halinde deve güreşlerinin yapılamayacağına dikkat çeken Kaya, derneklerin güreşleri kendi başlarına yapmaları için devletin desteğine ihtiyaç duyduklarını ifade etti. Devletten destek almak için Kültür ve Turizm Bakanlığı veya Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlanmak istediklerini belirten Kaya, "Federasyon olarak, bakanlıklara bağlanmak için gerekli müracaatlarımızı yaptık. Sonuçta bir bakanlığa bağlanacağız. Şu anda belediye başkanları yaparsa deve güreşleri oluyor. Aksi bir durumda deve güreşleri yok. Çünkü maliyeti yüksek. Federasyonumuzun bağlandıktan sonra bakanlıktan alacağımız katkı payını, derneklerimize vereceğiz. Böylelikle deve güreşleri daha iyi olacak, belediyeler de deve güreşlerinin yükünden kurtulmuş olacak” ifadelerini kullandı.

DEVELER KAYIT ALTINA ALINACAK


Türkiye’de bulunan develerin kayıtlarının olmadığını dile getiren Kaya, şunları kaydetti:
"1 Ocak 2020 tarihinden itibaren Aydın'daki bütün develer, Tarım ve Orman Müdürlüğü bünyesinde kayıt altına alınacak. Develerin kimlikleri olacak. Aydın'ın ardından kayıt işlemini, bütün Türkiye'ye yayacağız. Şu anda kayıt olmadığı için develeri bir yerden başka bir yere götürme şansımız yok."

“KONGREDE ADAYIM”


Federasyon başkanlığına yeniden aday olduğunu da açıklayan Kaya, "Önümüzde kongre var. Kongrede bir daha adayım. Niye adayım? Federasyonumuzun bakanlığa bağlanması için mücadele edeceğim. Bu işi yaptıktan sonra bir daha başkanlık istemiyorum. Bir kez daha bana yetki verirseniz, iyi bir kadro ile Türkiye'de devecilik kültürünü çok daha iyi duruma getireceğiz" dedi.